NB I: több mint 100 éves rekordot üldöz az FTC az Újpest ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.02.03. 13:50
null
A jelenlegi kerettagok közül öt góljával a ferencvárosi Franck Boli (balra) a derbik legeredményesebb játékosa (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Bepótoltak minden elhalasztott találkozót, így valamennyi csapat egyenlő mérkőzésszámmal a háta mögött vághat neki a labdarúgó NB I hétvégi fordulójának. A háromnapos 18. kör fő kérdése, hogy a Vasas múlt heti példáján felbuzdulva a vasárnapi derbin sikerül-e az Újpestnek pontot rabolnia a Ferencváros otthonából, vagy a zöld-fehérek folytatják tovább a győzelmi sorozatukat, és egy lépéssel közelebb kerülnek egy több mint 100 éves rekord megdöntéséhez? A fordulóból az is kiderül, hogy péntek este a Vasas ellen összejön-e a Puskás Akadémia 100. NB I-es győzelme és hogy ugyanolyan emlékezetes lesz-e Kisvárda 150. élvonalbeli találkozója, mint amilyen a 100. volt?


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 18. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–VASAS FC


♦ Mindössze hétszer csaptak össze eddig az élvonalban, a 2015–2016-os és a 2017–2018-as idényben, valamint tavaly szeptemberben, az örökmérleg minimális felcsúti fölényt jelez: 3 Puskás Akadémia-siker, 2 döntetlen, 2 Vasas-győzelem. A meccsenkénti gólátlag mindössze 2.1.

♦ Az angyalföldiek mindkét diadalukat a fővárosban aratták, a másodikat még 2017 júliusában, az azóta lejátszott három találkozójukon viszont nyeretlenek a felcsútiakkal szemben (2 iksz, 1 vereség).

♦ A Pancho Arénában még csak két NB I-es mérkőzésük volt, és ezeken összesen egy gól esett: 2015 augusztusában Pekár László találatával 1–0-ra nyert a PAFC, 2017 októberében 0–0-ra végeztek. A piros-kékek tehát pénteken szerezhetik meg az első felcsúti góljukat.

♦ A jubileumi, 100. NB I-es győzelmét ünnepelheti péntek este a Puskás Akadémia. A felcsútiak 2013. július 26-án Pápán egy 1–1-es döntetlennel mutatkoztak be az első osztályban, ahol a kilencedik idényüket töltik. Eddig 275 meccset játszottak az élvonalban, és ezeken 74 döntetlen és 102 vereség mellett összesen 99 győzelmet arattak. A legtöbb NB I-es diadalukat, 12-t az Újpest ellen érték el.

♦ A mezőkövesdi 0–1-gyel megszakadt a felcsútiak hét találkozón át tartó idegenbeli veretlenségi sorozata (2 győzelem, 5 döntetlen), amely azért így is rekord a jelenleg folyó bajnokságban.

♦ Hornyák Zsolt tanítványai az előző hat bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni, a DVSC ellenit.

♦ A Vasas az előző körben ebben a kiírásban első csapatként nem kapott ki a Ferencváros otthonában (0–0), és így először fordult elő vele a mostani bajnokságban, hogy egymást követő két mérkőzésén négy pontot gyűjtött, és közben nem kapott gólt.

♦ A Puskás Akadémia a 4–2–2-es otthoni mérlegével a középmezőnyben van, viszont holtversenyben a második legkevesebb gólt kapta. Ebben a kiírásban eddig csak a Kisvárda és az FTC tudott nyerni a Pancho Arénában.

♦ A Vasas házon kívüli mutatója 1–3–4, ezzel négy riválisát is megelőzi, de idegen pályákon csupán négy gólt tudott összehozni, és ez a második legkevesebb most az NB I-ben.

♦ Mindkét oldalon két hiányzó van: a Vasasnál az őszi budapesti meccsen (1–1) gólt szerző Holender Filip, valamint Márkvárt Dávid, míg a felcsútiaknál Spandler Csaba gyűjtötte be az ötödik sárga lapját, Alexandru Balutát pedig legutóbb, Mezőkövesden kiállították.

SZOMBAT

PAKSI FC–KECSKEMÉTI TE

♦ 2008 óta 15 találkozójuk volt az NB I-ben, ezeken 7 paksi győzelem, 4 döntetlen és 4 kecskeméti diadal született.

♦ Az első kilenc bajnoki összecsapásukon veretlenek maradtak a tolnaiak (6 siker, 3 iksz), 2012-től azonban már csak egyszer, 2014 májusában tudtak győzni. A legutóbbi három egymás elleni bajnoki meccsükből kettő KTE-diadallal, egy döntetlennel zárult.

♦ A Pakson rendezett hét élvonalbeli meccsükből 4 hozott paksi győzelmet, 1 iksz és 2 kecskeméti siker mellett. A vendég lila-fehérek 2013 májusában (0–1) és legutóbb, 2014 októberében (2–3) távoztak három ponttal az atomvárosból.

♦ A tolnaiak az Újpest legyőzésével zárták az őszt, de tavasszal még nyeretlenek, pedig múlt szombaton Kisvárdán (2–2) és szerdán az FTC (1–3) ellen is ők szerezték a mérkőzés első gólját. A kapott gólokat tekintve (31) viszont beérték a Kisvárdát, és a mezőny végén állnak.

♦ Négyfordulós ősz végi nyeretlenségének vetett véget a KTE azzal, hogy a tavaszt a Fehérvár legyőzésével kezdte (2–1), és úgy áll a második helyen, hogy hét győzelménél csak a Ferencvárosnak van több a mezőnyben.

♦ A Paks – egyedüliként az élvonalban – otthon még egyszer sem játszott döntetlent, négyszer győzött, négyszer kikapott. Legutóbb 2021 októberében a Kisvárda ellen ikszelt (2–2) a Fehérvári úti stadionban.

♦ A Kecskemét idegenben 50 százalékos mérleggel áll (2 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség), ráadásul a gólkülönbsége 8–8, tehát meccsenként átlagban pontosan egy gólt szerzett és egyet kapott. Házon kívül viszont csak a fővárosban – a Vasas és az Újpest vendégeként – tudott nyerni, vidéki helyszíneken még nem.

♦ Az előző 11 bajnokijából csak egyet vesztett el a Kecskemét, november 5-én Mezőkövesden maradt alul 2–1-re.

BP. HONVÉD–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ A szabolcsiak 2018-as feljutása óta 13-szor találkoztak az élvonalban, az örökmérleg 4 kispesti győzelem, 3 döntetlen, 6 kisvárdai siker.

♦ Rémálomszerűen indult ez a párharc a kisvárdaiak számára: a 2018. júliusi 4–0-s kispesti fiaskó holtversenyben máig a szabolcsiak legsúlyosabb veresége az élvonalban. Az akkor szerepelt csapatból már csak Hej Viktor és Bohdan Melnik maradt meg hírmondónak. Melnik sorozatban a 27. bajnokiján lépett pályára múlt szombaton a Paks ellen, és Hej is csak egy meccset hagyott ki ebben az idényben.

♦ Az előző négy összecsapásukból egyet tudtak megnyerni a várdaiak: tavaly februárban hazai pályán kétszeri fővárosi vezetés után éppen Melnik góljával kaparintották meg a három pontot (3–2). Szeptemberben a Honvéd idegenben gyűrte le 1–0-ra a Várdát, ez eddig a piros-feketék legmeglepőbb és legértékesebb diadala az idényben.

♦ A kispestiek pályaválasztása mellett is a várdaiak az eredményesebbek: 2 Honvéd-siker, 1 döntetlen és 4 szabolcsi diadal a mérleg. A kelet-magyarországiak valamennyi győzelmüket akkor érték el, amikor a Bozsik Aréna építése miatt a kispestiek albérletben rendezték a hazai meccseiket. A legemlékezetesebb ezek közül a 2020 márciusában aratott 5–1-es kiütés volt, amely akkor a piros-feketéknél Giuseppe Sannino vezetőedző állásába került.

♦ Újabb jubileumhoz érkezett a Kisvárda: Kispesten játssza a klub történetének 150. NB I-es mérkőzését, az eddigi mérlege pozitív: 57–40–52, viszont a gólkülönbsége negatív: 187–192. Az 50. bajnokija nem sikerült jól, hiszen 2020 januárban 1–0-ra kikapott Mezőkövesden, viszont a századik örökre emlékezetes marad, mert 2021 júliusában 2–1-re nyerni tudott a Ferencváros otthonában.

♦ Amióta Dean Klafuric átvette a vezetőedzői posztot, a Honvéd az öt bajnokiján mindössze azt a három pontot gyűjtötte be, ami a Vasas legyőzéséért járt, így nem meglepő, hogy a formatabellán az utolsó helyen áll.

♦ Bár a Kisvárda közel állt a győzelemhez múlt szombaton a Paks ellen, egy ráadásban esett potya gól miatt be kellett érnie a döntetlennel (2–2), így már három forduló óta nyeretlen (1 iksz, 2 vereség). Az élmezőny tagjaként a nemzetközi kupaindulásért küzd, mégis negatív a gólkülönbsége és – a Pakssal holtversenyben – a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 31-et.

♦ A Honvéd 1–4–3-as mérlegével utolsó a hazai tabellán, a Kisvárda viszont 4–2–3-as mutatójával vendégként az FTC mögött a második legjobb a mezőnyben.

♦ A Várda legutóbbi három bajnokiján legkevesebb három gól esett és ezekben minimum kettőt Török László együttese szedett be.

MOL FEHÉRVÁR FC–DEBRECENI VSC

♦ Ez a két vidéki együttes rendelkezik a leghosszabb múlttal az élvonalban, a Fehérvár ugyanis már az 54., míg a Loki a 49. idényét tölti a legfelső osztályban. Ez lesz a 85. találkozójuk, a legutóbbi évtized fehérvári dominanciája ellenére az örökmérlegben csak enyhe a hazaiak fölénye: 35-ször nyert a Vidi, 32-szer a DVSC, 17-szer ikszeltek. A gólkülönbséget tekintve a debreceniek állnak jobban (111–113).

♦ Tavaly februárban a Loki több mint hétéves nyeretlenségének vetett véget azzal, hogy Székesfehérváron 2–1-re győzött a korábbi Vidi-edző, Joan Carrillo dirigálásával. Előtte ugyanis 15-ször nyertek a fehérváriak, három találkozó iksszel zárult. A legutóbbi két alkalommal Debrecenben meccseltek és a tavaszi 3–0-s fehérvári sikert ősszel – Dombi Tibor első beugró meccsén – egy 1–0-s DVSC-diadal követte.

♦ Összesen 43 olyan bajnokit rendeztek, amikor a Fehérvár volt a pályaválasztó. Ezekből 26 hozott Vidi-győzelmet, a döntetlenek száma 8, a Loki-sikereké 9. Szinte napra pontosan egy éve Szécsi Márk duplájával hátrányból nyert a Debrecen a Mol Aréna Aréna Sóstóban. Előtte viszont tíz bajnokiból csak egyen tudott pontot szerezni a Vidi vendégeként, amikor 2018 augusztusában Felcsúton 1–1 lett a végeredmény.

♦ A KTE otthonában elszenvedett vereséggel indította a tavaszt a Fehérvár, amely három pontra van a kieső zónától.

♦ A Vidi 19 pontjából 15-öt otthon szedett össze, 4–3–1-es mutatójával a középmezőny elején foglal helyet, viszont a saját pályáján kapott gólok számát (8) és a gólkülönbséget (plusz 8) tekintve a második legjobb most az élvonalban.

♦ A Loki idegenben mindössze 5 ponttal áll – 1–2–5 a mérlege –, de ebből négyet a legutóbbi három vendégfellépésén gyűjtött be (0–2-ről ikszelt Kisvárdán, majd 3–0-ra nyert a Vasas otthonában).

♦ A Fehérvár előző négy NB I-es meccsén egyszer sem volt három gólnál kevesebb.

VASÁRNAP

ZALAEGERSZEGI TE–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY


♦ Tíz találkozójuk volt eddig az NB I-ben, az örökmérleg kiegyenlített: 3 zalai siker, 4 döntetlen, 3 kövesdi győzelem. A gólkülönbség 15–10 a ZTE javára.

♦ Ricardo Moniz csapata ősszel többek között Eduvie Ikoba három góljával idegenben 5–0-ra kiütötte a borsodi csapatot. Ez a kövesdiek eddigi legsúlyosabb veresége az élvonalban, nem volt váratlan, hogy a történtek Supka Attila vezetőedző távozásával vezetett. A zalaiak ezzel megtörték a matyóföldiek ellen négy meccsen át tartó nyeretlenségi szériájukat (2 iksz, 2 vereség).

♦ Egerszegen mindössze háromszor mérkőztek NB I-es meccsen, 2019 novemberében úgy végeztek 1–1-re, hogy a vendégek akkori kapusa, Szappanos Péter két tizenegyest is kivédett. 2020 decemberében 3–0-ra nyert a ZTE, majd 2021 novemberében a Kövesd Nagy Dániel 92. percben esett góljával vitt el egy pontot (1–1).

♦ A zalaiak kispadjára visszatérhetett vezetőedzőjük, Ricardo Moniz, mégis két vereséggel kezdték a 2023-as évet: előbb a hajrában kapott góllal maradtak alul otthon a Ferencárossal szemben (1–2), majd simán kikaptak Debrecenben (0–3).

♦ A téli szünetben átalakult Mezőkövesd tökéletesen kezdte a tavaszt: előbb 1–0-ra megverte a Puskás Akadémiát, így az FTC és a KTE után a Puskás a harmadik élcsapat, amelyik ebben a bajnokságban vereséggel távozott a matyóföldi városból. Ezt követően Kuttor Attila együttese az NB II-es MTK elleni kupameccsét is magabiztos győzelemmel, kapott gól nélkül hozta le (2–0), és már negyeddöntős.

♦ A ZTE otthon rosszabbul teljesít, mint idegenben, 3–1–4-es mutatójával csak a NB I-es mezőny alsó negyedében foglal helyet a hazai tabellán.

♦ A Kövesd a 19 pontjából mindössze 2-t gyűjtött be vendégként, a nyitányon még Supkával Újpesten, majd az edzőváltás után Kispesten ért el döntetlent. Az egyetlen csapat most a magyar élvonalban, amely idegenben még nem tudott meccset nyerni, a vendégtáblázaton sereghajtó pozícióban van.

♦ A zalaiaknál a Debrecenben kiállított Mocsi Attila nem szerepelhet.

♦ A Mezőkövesd előző hat bajnokijából ötön háromnál kevesebb gól született.

FERENCVÁROSI TC–ÚJPEST FC

♦ 1905 óta már 292 tétmeccset, ezen belül 236 élvonalbeli bajnokit játszottak a zöld-fehérek és a lila-fehérek. Az örökmérleg a bajnokikon: 113 FTC-diadal, 62 döntetlen és 61 újpesti siker. Ezek között három olyan – iksszel zárult – találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban, 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak le.

♦ A 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság bevezetése óta, a 2017–2018-as kiírás után most fordul elő másodszor, hogy egy idényen belül egy derbin házigazda a Ferencváros, kettőn az Újpest. Az öt évvel ezelőtti volt mostanáig az utolsó olyan bajnokság, amelyen belül a lila-fehérek kétszer is pontot tudtak rabolni a IX. kerületiektől (2–2 és 0–0), és a Groupama Arénában is csak 1–0-ra maradtak alul.

♦ Az újpestiek legutóbb több mint hét évvel ezelőtt, 2015. december 12-én tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor – a magyar csapatok közül elsőként – a Groupama Arénában a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejesével nyertek 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 20 derbin 15 FTC-siker és 5 döntetlen.

♦ Az FTC legutóbb, tavaly szeptember 4-én a Szusza Ferenc Stadionban – az idegenbeli meccseket tekintve rekordkülönbségű – 6–0-s verést mért az Újpestre. Ezzel egyrészt visszavágott a 2010-es Megyeri úti 0–6-ért, másfelől zsinórban a 11. derbit nyerte meg. Ennél hosszabb sikerszériája csak a párharc kezdetén, 1905 és 1916 között volt a zöld-fehéreknek, amely 15 találkozón át tartott. Az a széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek 1920-ban tudtak először bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalsorozata 2005 és 2010 között íródott, amikor megszakítás nélkül öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
11 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ Az FTC az előző tíz hazai bajnokiját megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, sőt, ezeken összesen 18 gólt ért el, és csupán hármat kapott. (Az elsőt ezek közül 2019 májusában Nagy Dániel, a másodikat 2021 szeptemberében Junior Tallo, a harmadikat tavaly áprilisban, tizenegyesből Budu Zivzivadze szerezte – azóta már mind a hárman eligazoltak Újpestről.) Az is igaz, hogy a zöld-fehér csapat 2015 és 2016 között sorozatban háromszor képtelen volt legyőzni (0–1, 2–2 és 3–3) a IV. kerületi riválisát. A lila-fehér gárda legutóbb több mint hat éve, a 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló FTC–Újpest bajnokin tudott pontot szerezni a Groupama Arénában.

♦ Az FTC hétközi 3–1-es paksi sikerének köszönhetően immár nyolc bajnoki óta veretlen, hat győzelme mellett ezalatt Fehérváron (2–2) és a Vasas ellen (0–0) játszott döntetlent. Az NB I-ben legutóbb október 16-án Mezőkövesden kapott ki (1–2).

♦ Az Újpest felváltva nyert és vesztett az előző négy fordulóban, vasárnap a Honvéddal szemben tudott először úgy győzni (2–1), hogy a szünetben még hátrányban volt. Ezen kívül még tízszer fordult elő a lila-fehérekkel, hogy az ellenfél vezetett, de ezekből csak további két alkalommal sikerült döntetlenre menteniük a meccset, nyolcszor vereség lett a vége.

♦ A zöld-fehérek hazai pályán nemcsak, hogy veretlenek, de imponáló is a mutatójuk (7 győzelem, 1 iksz), a lila-fehérek ezzel szemben idegenben öt vereség mellett mindössze Fehérváron tudtak nyerni (1–0), Kispesten ikszeltek (0–0). A legutóbbi négy házon kívüli bajnokijukat kivétel nélkül elvesztették.

♦ Az FTC előző nyolc bajnokijából heten legalább két gólt szerzett és egyedül az előző fordulóban a Vasasnak nem talált be.

♦ Az Újpest legutóbbi három NB I-es találkozóján mindig minimum három gól esett.

NB I, 2022–2023, 18. FORDULÓ
HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ NÉZŐSZÁM
2023. február 3., péntek
20.00: Puskás Akadémia–Vasas

Felcsút, Pancho Aréna,

(Tv: M4 Sport)

Vad II István
2023. február 4., szombat
14.30: Paks–Kecskemét Paks, Fehérvári úti Stadion,
(Tv: M4 Sport)
17.00: Budapest Honvéd–Kisvárda Budapest, Bozsik Aréna,
(Tv: M4 Sport)
19.30: Mol Fehérvár–DVSC Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó, (Tv: M4 Sport)
2023. február 5., vasárnap
15.00: ZTE–Mezőkövesd Zalaegerszeg, ZTE Aréna,
(Tv: M4 Sport)
17.30: Ferencváros–Újpest Budapest, Groupama Aréna,
(Tv: M4 Sport)
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 17 13 2 2 39–14 +25 41
2. Kecskeméti TE 17 7 8 2 25–17 +8 29
3. Kisvárda 17 7 5 5 29–31 –2 26
4. Puskás Akadémia 17 6 7 4 22–19 +3 25
5. Debreceni VSC 17 6 5 6 30–27 +3 23
6. Zalaegerszegi TE 17 6 4 7 25–22 +3 22
7. Paksi FC 17 6 4 7 30–31 –1 22
8. Mol Fehérvár 17 5 4 8 21–25 –4 19
9. Mezőkövesd 17 5 4 8 19–26 –7 19
10. Újpest FC 17 5 4 8 21–30 –9 19
11. Budapest Honvéd 17 4 4 9 17–29 –12 16
12. Vasas FC 17 3 7 7 13–20 –7 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik