NB I: szépségdíjas gól a ZTE védőjétől; itt a beadások kövesdi mestere

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 10:44
null
A zalaegerszegi kupac tetején ünnepelt a ZTE első góljának szerzője, Nikola Szerafimov (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 9. fordulóját követő visszapillantónk fókuszában a Ferencváros otthonában nyerő Zalaegerszeg, de szó lesz még a sérülése után visszatérő Szolnoki Rolandról, a mezőkövesdi Farkas Dánielről és Budu Zivzivadzéról.


A FORDULÓ LÖVÉSE – Bravúros gólt lőtt Nikola Szerafimov, a Zalaegerszeg középhátvédje

Csatárokra jellemző mozdulattal szerzett gólt a Groupama Arénában a kieséstől fenyegetett Zalaegerszeg középhátvédje, Nikola Szerafimov, sőt – Koszta Márk jóvoltából – a kék-fehérek kétgólos előnyre tettek szert a 23. percre. Az északmacedón válogatott kerettag védő nemcsak a saját, hanem az ellenfelek kapuja előtt is elemében van, harmadik bajnoki gólját szerezte a most zajló idényben. A Ferencváros ellen csatárokat megszégyenítő magabiztossággal és határozottsággal bombázta a labdát a tehetetlen Bogdán Ádám kapujába.

„Ez volt pályafutásom eddigi legszebb és legfontosabb gólja 
– nyilatkozta lapunknak Nikola Szerafimov.  – Sohasem játszottam előrébb tolva, ám olykor az edzések után is gyakoroljuk a befejezéseket, biztos ez is közrejátszik abban, hogy középhátvéd létemre sokszor betalálok. A Macedón Kupában már szereztem gólt, de ennyit még sosem lőttem egy idényben. Hiszem, ha keményen dolgozol, és bízol magadban, jó dolgok történnek veled. Ezen felül a magyar bajnokság sokkal dinamikusabb az otthoninál, ezért több a gól a mérkőzéseken. Jólesett, hogy rengetegen hívtak vagy írtak nekem a meccs után, a válogatottból is többen gratuláltak.”

A 22 éves belső védő nem tagadta, nehéz mérkőzés volt a szombati, Magyarország egyik legjobb csapata ellen nyertek.

„A két szerzett gól után nagy nyomás alá került a védelmünk, s ha őszinte szeretnék lenni, szerencsések voltunk néhány alkalommal. Szombaton az égiek is velünk voltak, de bátran futballoztunk, és az első pillanattól kezdve hittünk magunkban. A kétgólos vezetést annak köszönhettük, hogy koncentráltan és motiváltan léptünk pályára. Sokat készültünk a meccsre, éreztük, hogy kontrákból, illetve pontrúgásokból veszélyesek lehetünk. Tiszta sor, a Fradi ellen nem tudunk többtucatnyi helyzetet kialakítani, ellene várhatóan három-négy lehetőségük akad a csapatoknak, azokkal kell sáfárkodni. Az első gól önbizalmat, míg a második szárnyakat adott!”

A második félidőben különösen sok energiát mozgósított a Zalaegerszeg, hogy kihúzza újabb kapott gól nélkül. Az 54. percben a hazai szurkolók felhördültek, miután Ryan Mmaee a tizenhatoson belül a földre került Nikola Szerafimov becsúszása után – Farkas Ádám játékvezető sípja néma maradt. Az első félidő hőse azonban kevés híján végzetes hibát követett el, a 71. percben a kezére pattant a labda, a játékvezető a videobíró segítségével ítélt tizenegyest, de Demjén Patrik hárította a flegmán meglőtt labdát.

„Kezdjük az előbbi szituációval: már a becsúszás közben éreztem, hogy a támadó tizenegyes reményében el akar esni. Talán kicsit összeértünk Ryan Mmaeéval, de azért van a VAR, hogy megítélje az adott helyzetet, és szerintem jó döntés született. Ellenben a megítélt tizenegyesnél úgy éreztem, a kezem természetes pozícióban volt, és az érintés nem változtatta meg a labda útját. Szerencsére Demjén Patrik az MTK elleni bajnokihoz hasonlóan bravúrt mutatott be, és megfogta a labdát. Először Istennek köszöntem meg, hogy nem lett gól, majd természetesen megöleltem a kapusunkat is. A lefújás után megkönnyebbültünk, sokat dolgoztunk hátul a második félidőben. Az öltözőben és a buszon is ünnepeltünk, jó érzés volt megérdemelt győzelemmel hazautazni. Alig aludtam az éjszaka, a mérkőzésen és a gólomon járt az agyam. Nehéz időszak van mögöttünk, de nem adtuk fel, hiszen tudtuk, jó csapatunk van, és csak a gondolkodásmódunkon kell változtatnunk a jobb eredmények eléréséhez. Kedvezőbb pozícióba kerültünk, de már a pénteki, Gyirmót elleni mérkőzésre készülünk. Megérte Zalaegerszegre szerződnöm, szeretnék továbbra is így játszani, de ami még fontosabb, hogy csapatként jól szerepeljünk. Remélem, a következő mérkőzéseken is jó formában futballozom, és kiérdemlem a lehetőséget, hogy bemutatkozzam az északmacedón válogatottban, ezzel valóra válna az álmom!”

Borsos László

A FORDULÓ SIKERÉLMÉNYE – Szolnoki Roland reméli, az idényre letudta a sérüléseket

Nem indult könnyen Szolnoki Roland idénye. A Puskás Akadémia 29 éves csapatkapitánya sérülések miatt csupán két bajnoki és egy kupamérkőzésen lépett pályára, az MTK Budapest elleni pénteki meccsen viszont remekül játszott, gólpasszt adott.

„Az Inter Turku elleni Ekl-mérkőzés főpróbáján, a Nagyszombat ellen egy felugrás után meglöktek a levegőben, és a talajra érkezéskor úgy hajlott hátra a térdem, hogy a combcsont és a sípcsont találkozásánál eltörött  – nyilatkozta lapunknak Szolnoki Roland. – Több mint két hónapot kellett kihagynom, majd végigjátszottam a Kisvárda elleni bajnokit, és egy félidőt a Siófok ellen a Magyar Kupa-mérkőzésen. Ezután viszont beszakadt a vádlim, emiatt ki kellett hagynom a Mol Fehérvár és a Mezőkövesd elleni bajnokit. Most már százszázalékosnak érzem magam, remélem, az egész idényre letudtam a sérüléseket, és segíthetek a csapatnak.”

Ugyan pénteken a Puskás Akadémia 1–0-ra győzött a Hidegkuti Nándor Stadionban, a játék minősége elmaradt a várttól.

„Valóban nem volt élvezetes találkozó, van hová fejlődnünk. Mindig nehéz edzőváltáson áteső ellenféllel játszani, ilyenkor mindenki többet akar mutatni, ami sokszor jól sül el. Tisztában voltunk vele a meccs előtt, hogy az elmúlt időszakban voltak gondok a Hidegkuti-stadion gyepével, nem tudtuk, mennyire lehet a rövid passzos játékunkat erőltetni. A második félidőre ráadásul széttúrtuk a füvet, egyik csapat sem akart rizikót vállalni. Az MTK nem volt veszélyes a kapunkra, mi viszont már az első félidőben is betalálhattunk volna – ha sikerül, szerintem több góllal nyerünk. Fontos győzelem volt, jót tett az önbizalmunknak.”

A Puskás Akadémia a Kisvárda és az FTC mögött a harmadik helyen áll a tabellán, ám az éllovashoz képest egy meccsel kevesebbet játszott.

„Az idény elején vagyunk, sűrű a tabella, nincs szétszakadva a mezőny. Nem vagyunk rossz pozícióban, akkor ér igazán sokat az MTK elleni győzelmünk, ha vasárnap nyerünk Debrecenben.”

J. Á.

Szolnoki Roland reméli, az idényre letudta a sérüléseket (Fotó: Szabó Miklós)
Szolnoki Roland reméli, az idényre letudta a sérüléseket (Fotó: Szabó Miklós)

A FORDULÓ TARTOZÁSA – Farkas Dániel a kifliszerű beadások mestere

A Puskás Akadémia ellen 2–0-ra elvesztett mérkőzésen Sztefan Drazsics adósa maradt Farkas Dánielnek, ám a Mezőkövesd Zsóry FC szerb csatára vasárnap megadta a tartozást. A csapat védője azonban nemcsak ennek örül, hanem annak is, hogy hat nyeretlen meccs után újra győztek.

„Így igaz   – vette át a szót a mezőkövesdiek 28 éves jobb oldali védője, aki a DVSC elleni találkozó legjobbjának bizonyult. – A Puskás Akadémia elleni mérkőzésen gólt érő passzt adtam csatárunknak, ám akkor öt méterről kihagyta a helyzetet. Az elveszített meccs után csupán annyit mondtam Sztefan Drazsicsnak, hogy elvett tőlem egy gólpasszt. Azt ígérte, visszaadja. Szerencsére nem kellett sokat várni a tartozás rendezésére, mert vasárnap a hajrában csodás gólt rúgott a beadásom után.”

Farkas Dániel azok közé a védők közé tartozik, akik a vonal mellett rendre segítik az akciókat, s egy-egy sprint után centiméter-pontossággal adják középre a labdát. Azt is elmondta, jobban kedveli a kifliszerű íveléseket. Nem az ő hibája, hogy eddig csupán tíz gólt szerzett a Mezőkövesd.

„Nem számolom a gólpasszaimat, ám tény, a taktikánk megköveteli a felfutásokat, s mert sokat gyakorlom a beíveléseket, általában pontosak a labdák. Szeretek lendületből beadni, a lapos passz helyett jobban kedvelem az íveléseket. Rendszerint területre adom a labdát, a középen lendületből érkező csatárok elé. Nem állítom, hogy behunyt szemmel teszem, sokkal inkább tudatosan, hiszen a közös gyakorlásoknak köszönhetően érzem, hová érkeznek a többiek. Ami biztos, a mezőkövesdi éveim alatt számtalan beadásból szereztek gólt a társaim, ami nem megnyugvással, sokkal inkább örömmel tölt el.”

A védő kihagyhatatlan a csapatból, hiszen Pintér Attila edzősködése alatt is alapembernek számított, s most az új vezetőedző, Supka Attila is számít rá.     

V. GY.

A FORDULÓ KONTRÁI – Budu Zivzivadze: gólszerző hiányérzettel

Egyik kontraakciót követte a másik – Szabics Imre, a Mol Fehérvár vezetőedzője nem véletlenül mondta el a Bp. Honvéd ellen 2–1-re megnyert bajnoki után a sajtótájékoztatón, számítottak rá, hogy bőven lesz lehetőségük a kispesti labdavesztések után. Így is történt, hiszen mindkét hazai gól kontratámadás végén született.

„A mérkőzés nagy részében jól futballoztunk, kontrolláltuk a meccset, és – főleg a második félidőben – nagyon sok helyzetet dolgoztunk ki – mondta Budu Zivzivadze, a Mol Fehérvár FC csatára a klub hivatalos honlapján. – Örülök, hogy eredményes voltam, de van kis hiányérzetem, hiszen több gólt is szerezhettem volna. Nagyobb különbségű győzelmet is arathattunk volna, de a lényeg, hogy három pontot szereztünk. Bízom benne, ez a siker lökést ad a folytatásra.”

A fehérváriaknak óriási szükségük volt a hétvégi győzelemre, hiszen a fordulót megelőzően öt alkalommal is csak ikszre futotta tőlük, ami vérszegény teljesítménynek tűnik – viszont a legkevesebb bajnoki vereséget, egyet szenvedtek el az élvonalban. A fehérvári játékoskeretet betegségek és sérülések is tizedelték az elmúlt hetekben, így a szakmai stáb keze meg volt kötve a kezdőcsapat kihirdetésekor. Szombaton már jobban nézett ki az együttes játéka, amihez az is kellett, hogy a kispestiek támadósora a mérkőzés döntő részében nem segített be a védekezésbe, ezért is „szakadhatott szét” több alkalommal a pálya.

CS. A.

NB I, 2021–2022, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Október 15., péntek
MTK Budapest–Puskás Akadémia 0–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
1675
Október 16., szombat
Gyirmót FC Győr–Paksi FC 2–1
Gyirmót, Alcufer StadionAndó-Szabó Sándor
1024
Ferencvárosi TC–ZTE FC 1–2
Budapest, Groupama ArénaFarkas Ádám
8169
Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd 2–1
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs
2914
Október 17., vasárnap
Kisvárda–Újpest FC 0–0
Kisvárda, Várkerti StadionPintér Csaba2520
Mezőkövesd–DVSC 1–0Mezőkövesd, Városi Stadion
Bogár Gergő
1600
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda961213– 8+519
2. Ferencvárosi TC86218– 9+918
3. Puskás Akadémia851210– 9+116
4. Mol Fehérvár935111– 9+214
5. Paksi FC941424–20+413
6. Budapest Honvéd941415–14+113
7. Zalaegerszegi TE932415–19–411
8. Mezőkövesd932410–15–511
9. MTK Budapest9315 9–12–310
10. Debreceni VSC923419–16+3 9
11. Gyirmót FC Győr923410–16–6 9
12. Újpest FC94510–17–7 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik