NB I: ezüstcsata Felcsúton, Vignjevics hat év után újra meglepné a Fradit

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.04.15. 15:21
null
Vignjevics meglepné az FTC-t (Fotó: Árvai Károly)
Többek között ki-ki ezüstcsatát és egy dél-pesti rangadót kínál a labdarúgó NB I háromnapos húsvéti, 28. fordulója. A program péntek este a két újonc, a Debreceni VSC és Gyirmót FC Győr találkozójával indul, majd szombaton az akár nemzetközi kupaindulást jelentő negyedik hely megszerzése szempontjából fontos Újpest–Zalaegerszeg összecsapással folytatódik. Még aznap a Paks az MTK-t fogadja, majd a listavezető Ferencváros a Bp. Honvéd otthonában lép fel. Vasárnap a Fehérvár Mezőkövesdre látogat, zárásként a második helyért harcban lévő két csapat, a Puskás Akadémia és a Kisvárda méri össze erejét Felcsúton.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 28. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

DEBRECENI VSC–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ A két újonc eddigi öt élvonalbeli összecsapásából az első négyen a debreceniek győztek, legutóbb Gyirmóton gól nélküli döntetlenre végeztek, a gólkülönbség 13–2 a hajdúságiak javára. A kisalföldiek az NB I-ben még sosem tudták legyőzni a Lokit.

♦ Az Alcufer Stadionban lejátszott, decemberi 0–0-s mérkőzésük arról marad emlékezetes, hogy a gyirmóti Varga Barnabás ebben a bajnokságban egyedül akkor rontott tizenegyest (kapufára rúgta), a többi öt alkalommal értékesítette a büntetőt. A támadó legutóbb begyűjtötte az ötödik sárga lapját, így most nem szerepelhet.

♦ Debrecenben eddig háromszor találkoztak a legfelső osztályban, és mindannyiszor a hazai csapat gyűjtötte be a három pontot (4–0, 2–1 és 5–0). A tavaly szeptemberi találkozón a Gyirmót NB I-es korszakának legsúlyosabb vereségét szemvedte el. Akkor a DVSC-ből Ugrai Roland és Sós Bence is duplázott, míg Bévárdi Zsombor egyszer talált be.

♦ Az előző szezonban a másodosztályban csaptak össze, ott viszont mind a kétszer a Gyirmót FC Győr nyert: otthon 1–0-ra, idegenben 2–0-ra. Az utóbbi – tavaly februári – mérkőzés után menesztették Debrecenből Kondás Elemért, és nevezték ki a helyére a Toldi Gábor, Huszti Szabolcs edzőpárost. Őket előbb tavaly októberben ideiglenesen Jeremiás Gergő váltotta, majd novemberben jött Joan Carrillo.

♦ A DVSC az egyetlen csapat jelenleg az NB I-ben, amely az előző két fordulóban nem tudott betalálni az ellenfeleknek. Legutóbb március 20-án Pakson David Babunszki volt eredményes, így a debreceniek gólínsége összesen 208 perce tart már.

♦ A gyirmótiaké a leghosszabb ideje nyeretlen csapat a magyar élvonalban: már hét forduló óta nem győzött Csertői Aurél együttese (3 iksz, 4 vereség).

♦ Ahogy a Debreceni VSC házigazdaként (4 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség), úgy a Gyirmót látogatóként is csak két riválist előz meg eddigi teljesítménye (4–2–7) alapján az NB I-ben.

♦ Az előző öt hazai bajnokiján egynél több gólt egyszer sem tudott szerezni a Debrecen, és csak egyet nyert meg közülük, az MTK ellenit (2 döntetlen és 2 vereség mellett).

♦ Az előző két idegenbeli meccsét egyaránt 1–0-ra bukta el a Gyirmót (Kisvárdán, majd Mezőkövesden), előtte viszont 1–1-et ért el az FTC otthonában. A mostanáig utolsó házon kívüli sikerét Pakson aratta (3–2).

SZOMBAT

ÚJPEST FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Eddig 84-szer csapott össze a két csapat a legfelső osztályban. Az Újpest 45-ször, a ZTE 20-szor nyert, a döntetlenek száma 19.

♦ A tavaly májusi találkozójuk hozta eddig a legtöbb találatot, hiszen a házigazda lila-fehérek 5–4-re győztek. A Budafok–Paks meccs (2–9) után ez volt az előző bajnokság második leggólgazdagabb mérkőzése. A most folyó bajnokságban nyolc találatnál több egyik találkozón sem esett.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett ez lesz a 44. meccsük, eddig 32-szer győztek a fővárosiak, ötször ikszeltek, hatszor a zalaiak diadalmaskodtak. Legutóbb több mint másfél évtizeddel ezelőtt, 2006 szeptemberében sikerült ez nekik, a győztes gólt Sebők József rúgta.

♦ A IV. kerületi együttes az előző tíz hazai meccsén nem szenvedett vereséget a ZTE-től, amelynek ezalatt mindössze három döntetlenre futotta: 2007 júliusában (1–1), 2019 októberében (0–0) és legutóbb, tavaly szeptemberben (2–2), amikor Miroslav Bjelos 92. percben elért gólját a zalaiak Josip Spoljaric révén a 93. percben egyenlítették ki.

♦ Az Újpest FC az előző hét fordulóban hatszor győzött és egyedül a korábbi vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics által irányított Honvéd ellen maradt alul. Egyúttal a mezőnyből a leghosszabb ideje nem ikszelt. Legutóbb február 11-én a Kisvárda ellen végzett döntetlenre (0–0) a Szusza Ferenc Stadionban. A lila-fehérek az előző hét fordulóban összesen 18 pontot szereztek, pontosan ugyanannyit, amennyit előtte a bajnokság első 20 fordulójában.

♦ Az előző héten a kispesti Nenad Lukics belőtt tizenegyesének következtében megszakadt a ZTE kapusának, Demjén Patriknak 642 percen át tartó góltalansági sorozata, ugyanakkor csapata már hét bajnoki óta nem talált legyőzőre (3 győzelem, 4 iksz).

♦ A lila-fehérek pontjaik közel 60 százalékát otthon gyűjtötték be, 36-ból 21-et. A legutóbbi négy hazai meccsükön 3 győzelem és 1 vereség a mérlegük.

♦ A ZTE eddig ötvenszázalékosan teljesített idegenben (4 siker, 5 remi, 4 fiaskó), ezzel még úgy is a negyedik legjobb a mezőnyben, hogy erősen negatív a gólkülönbsége (16–21).

♦ Az Újpest a legutóbbi hét bajnokijából ötöt a második félidőben nyert meg, hiszen a szünetben még mindig döntetlenre állt.

♦ A Zalaegerszeg az előző négy idegenbeli bajnokiján nem kapott gólt, és ezeken a találkozókon egyszer sem esett két gólnál több.

♦ Budu Zivzivadze eddig hét bajnokit játszott az Újpest színeiben, és a meccsenkénti átlaga kereken 1 gól.

♦ Az egerszegiek középpályása, Bojan Szankovics ötödik sárga lapját kapta meg a Honvéd ellen, így ezt a találkozót ki kell hagynia, azaz korábbi csapata, az Újpest FC ellen ezúttal nem léphet pályára.

♦ A ZTE megbízott trénereként dolgozó Molnár Balázs vezetőedzőként még veretlen (1 győzelem, 1 döntetlen), játékosként azonban kellemetlen emlékeket őriz az újpesti pályáról, ahol 1996 augusztusában az első NB I-es fellépésén 5–0-s vereség részese volt.

PAKSI FC–MTK BUDAPEST

♦ Kereken 30 alkalommal mérkőzött meg egymással a két csapat az NB I-ben, és minimális különbséggel a vendéglátó tolnai gárda áll jobban. Az örökmérleg 12 paksi siker, 7 döntetlen és 11 kék-fehér-diadal.

♦ Az előző 11 összecsapásukból az MTK csak egyet tudott megnyerni, kétszer ikszeltek, nyolcszor a tolnaiak nyertek. Ebben a bajnokságban mind a kétszer ötgólos meccsen kerekedtek felül Ádám Martinék: otthon 3–2-re, a Hungária körúton 4–1-re diadalmaskodtak. Előbbi találkozón Sajbán Máté, az utóbbin a gólkirályjelölt Ádám Martin, valamint Szabó János is duplázott.

♦ Az MTK több mint nyolc éve nem tudott nyerni Pakson, a 2014. április 5-i találkozó (1–3) óta hétszer maradt alul, háromszor pedig egy ponttal távozott. A tíz mérkőzésből hat alkalommal gólképtelenek voltak a fővárosiak.

♦ A tolnai együttes a kék-fehérek elleni legutóbbi öt hazai találkozóján mindig győzött, ráadásul már a szünetben is rendre előnyben volt.

♦ Már négy forduló óta képtelen győzni a Paks, és eközben csupán egy pontot kapart össze, amikor 1–1-et játszott a Bp. Honvéd otthonában. (Ebben az időszakban csak a Gyirmót rendelkezik hasonlóan rossz mutatóval.)

♦ Az előző hét bajnokiján csupán egyszer tudott győzni a sereghajtó MTK (1–0 a Honvéd ellen). A többi hat meccséből négy lett döntetlen, kettő pedig a kék-fehérek vereségével zárult.

♦ Az előző nyolc hazai NB I-es meccsén egyszer sem játszott döntetlent a Paks (4 siker, 4 kudarc), a legutóbbi két találkozóját viszont elbukta (a Debrecen, majd az Újpest ellen). Bognár György együttese az atomvárosban legutóbb tavaly október 22-én a Kisvárdával ikszelt (2–2).

♦ Az MTK az idegenbeli produkciója alapján több szempontból is a legrosszabb a mezőnyben: a legkevesebb győzelmet aratta (holtversenyben a Fehérvárral, kettőt), a legkevesebb gólt érte el el (10-et), legrosszabb a gólkülönbsége (–13) és a megszerzett 10 pontja alapján is utolsó.

♦ Legfeljebb két találat esett az MTK legutóbbi hét bajnokiján, annál több egyszer sem.

♦ Ellentétes közelmúlttal rendelkező csapatok csatáznak ebben a párosításban, hiszen a Paks meccsein született átlagban a legtöbb gól (4.3), míg az MTK-éin a legkevesebb (2.2).

BP. HONVÉD–FERENCVÁROS

♦ Ez lesz a 216. első osztályú bajnokin mérkőzésük, és a zöld-fehérek majdnem kétszer annyi találkozót nyertek meg, mint ellenfelük. Az örökmérleg ugyanis 61 kispesti sikert, 34 döntetlent és 120 FTC-diadalt mutat. Ezek közül három találkozót olyan bajnokságban játszottak, amely később félbeszakadt (egyet 1944-ben, kettőt 1956-ban); ezek nélkül az örökmérleg 59–34–119.

♦ A Honvéd a legutóbbi 14 dél-pesti rangadóból csak egyen tudta legyőzni a Ferencvárost, 2019. április 27-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban (3–2). A kispestiek diadalának értékét némileg csökkenti, hogy az FTC akkor úgy lépett pályára, hogy az eredménytől függetlenül már meglett a 30. bajnoki címe.

♦ A piros-feketék az előző hét tétmeccsüket (6 bajnoki- és 1 kupatalálkozó) kivétel nélkül elbukták a zöld-fehérek ellen. A legutóbbi három alkalommal 1–0-ra győztek a ferencvárosiak.

♦ A XIX. kerületiek pályaválasztása mellett 108 találkozót rendeztek, közülük 39 hozott kispesti sikert, 14 lett döntetlen és 55 zárult a zöld-fehérek győzelmével.

♦ A régi kispesti létesítményben legutóbb abban az idényben tudott nyerni a Honvéd, amikor 2017-ben bajnok lett. A 2–1-es siker alkalmával a hazaiak találatait a most is kerettag Zsótér Donát, valamint a télen távozott Eppel Márton lőtte, a kispadról Marco Rossi irányított.

♦ A Honvéd lemenő ágban van, az előző három fordulóban győzelem–döntetlen–vereség volt a sorrend a piros-feketéknél, akik csupán négy pontot gyűjtöttek be az előző négy fordulóban.

♦ Az élen álló Ferencváros nyolc forduló óta őrzi veretlenségét (5 győzelem, 3 döntetlen), és az idény során még soha nem volt ilyen nagy, kilencpontos előnye a másodikkal szemben. Ennél hosszabb sorozattal (10) korábban csak a Kisvárda rendelkezett a bajnokságban. A zöld-fehérek legutóbb február 6-án az Üllúi úton a Pakstól szenvedtek vereséget (0–3).

♦ Amióta Sztanyiszlav Csercseszov a vezetőedző, hazai pályán a Debrecen elleni (3–0) múlt heti meccsen fordult elő először, hogy a Ferencváros háromszor is betaláljon – korábban Zalaegerszegen volt hasonlóra példa (3–1) az orosz trénerrel.

♦ Nebojsa Vignjevics érkezése óta még nem vesztett bajnokit a kispesti csapat a Bozsik Arénában (2 győzelem, 2 iksz), kupameccset is csak egyet, de azt éppen a Ferencvárostól (0–1).

♦ A vendégtabellát továbbra is az FTC vezeti: 9 győzelem mellett csak az MTK és a Puskás Akadémia ellen ikszelt, illetve Debrecenben és Felcsúton kapott ki. Botka Endrééknek az előző 30 idegenbeli fellépésükön mindössze ez a két vereségük volt.

♦ A korábban az Újpestet irányító Vignjevicsnek lehangoló a mérlege a Ferencváros ellen: 21 mérkőzésből – ebből csak egy volt a Honvéddal – 12 vereség, 6 iksz és 3 diadal, azok is még 2013 és 2015 között. A szerb mester több mint hat éve nem tudott győzelmet ünnepelni a zöld-fehérek ellen.

A Mol Fehérvár történelme során huszadszor csap össze a Mezőkövesddel az élvonalban (Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap)
A Mol Fehérvár történelme során huszadszor csap össze a Mezőkövesddel az élvonalban (Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap)

VASÁRNAP

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Ez lesz a 20. mérkőzésük az élvonalban, a fehérváriak több mint háromszor annyi diadalt arattak eddig, mint ellenfelük. Az örökmérleg a hazaiak szemszögéből 3 siker, 6 döntetlen, 10 vereség.

♦ A kövesdiek a két csapat legutóbbi kilenc egymás elleni bajnokijából csupán egyet tudtak megnyerni. Lassan két éve, 2020 júniusában hazai pályán úgy győztek 2–1-re, hogy Andrij Neszterov kiállítása miatt több mit egy félidőt emberhátrányban futballoztak.

♦ Ebben az idényben a Vidi még veretlen a matyóföldi csapattal szemben, amely legutóbb Marin Jurina 94. percben elért találatával harcolta ki a 2–2-es döntetlent.

♦ A borsodi városban teljesen kiegyenlített az örökmérleg, 3-szor az egyik, 3-szor a másik gárda nyert, 4-szer döntetlen született. Érdekesség, hogy minden mezőkövesdi győzelem páros évben született (2016, 2018 és 2020) és kivétel nélkül egygólos különbségű volt.

♦ Az ötös nyeretlenségi sorozatát követően egymás után az előző két bajnokiján is győzni tudott a Mezőkövesd, előtte ez legutóbb még októberben, a 9. és 10. fordulóban fordult elő vele.

♦ Több mint féléves szünet után ikszelt újra a bajnokságban a Fehérvár. Az előző körben az MTK ellen végzett 1–1-re, előtte október 2-án a Debreceni VSC ellen ért el ugyanilyen eredményt. Közben 18 fordulón át tartott a döntetlenek nélküli sorozata, amely során 8-szor nyert és 10-szer vesztett.

♦ Az előző három hazai bajnokiján nem kapott gólt a Mezőkövesd. Legutóbb február 6-án a Puskás Akadémia támadója, Alexandru Baluta talált be neki. A PAFC akkor a román támadó duplájával 2–1-re nyert, a borsodi gárda pedig azóta otthon már 296 játékperce őrzi a kapuját a vendégtalálatoktól.

♦ A Vidi legutóbbi három idegenbeli bajnokiján mindig háromnál kevesebb gól esett.

♦ Eléggé gólszegények a Kövesd hazai meccsei: a legutóbbi hatból csak egyszer fordult elő, hogy kettőnél több gól született (az említett PAFC elleni 1–2 alkalmával.)

PUSKÁS AKADÉMIA–KISVÁRDA

♦ Az ezüstcsata résztvevői 11 mérkőzést játszottak eddig az élvonalban, az örökmérleg enyhén a Puskás Akadémia felé billen. A felcsúti csapat 4-szer, a Kisvárda 3-szor nyert, 4 összecsapásuk döntetlennel zárult.

♦ A kelet-magyarországi gárdának ez a negyedik idénye az élvonalban, de eddig csak az elsőben és a mostaniban tudott győzni a Puskás Akadémia ellen. Közben volt egy hatmérkőzéses nyeretlenségi sorozata (3 iksz, 3 vereség) a felcsútiakkal szemben, amelyet tavaly szeptemberben a Pancho Arénában Claudiu Bumba góljával aratott 1–0-s diadallal zárt le.

♦ A legutóbbi négy találkozójukon egyszer sem volt két gólnál több, sőt háromszor legalább az egyik csapat gólképtelennek bizonyult.

♦ A Pancho Arénában ötször találkoztak, a mérleg a Szabolcs megyeiek felé billen (1–2–2). 2019 áprilisában a Kisvárda újoncként emlékezetes, 4–0-s sikert ért el, a felcsútiaktól ezután menesztették Radoki János vezetőedzőt. A teljességhez tartozik, hogy a Puskás Akadémia azon a meccsen Sós Bence korai piros lapja miatt több mint 70 percen keresztül tíz emberrel játszott.

♦ Közös a két csapatban, hogy bár dobogósok, az előző nyolc fordulóban mindössze hét pontot zsebeltek be (a megszerezhető 24-ből…), és közben csupán egyszer tudtak győzni. Négy körrel ezelőtt a Puskás Akadémia a Paksot (2–0), a tabellán két ponttal kevesebbel álló Kisvárda a Gyirmótot (1–0) verte meg.

♦ A PAFC az előző három bajnokiján ikszelt, ehhez hasonló döntetlensorozata még 2020 január-februárjában volt, szintén Hornyák Zsolt működése alatt, hosszabb viszont még sosem!

♦ A felcsúti csapat 50 százalékosan teljesített eddig hazai pályán (4 győzelem, 6 iksz, 4 vereség), még a gólkülönbség is semleges (16–16).

♦ A Várda az előző hat idegenbeli találkozójából egyet sem tudott megnyerni (négyszer 0–0-ra végzett, kétszer kikapott), legutóbb tavaly december közepén Mezőkövesden tudott győzni (2–0), 4–6–4-es összmérlegével harmadik a vendégtabellán.

♦ Az FTC (19) után ez a két csapat került a legtöbbször előnybe a bajnokságban. A Puskás Akadémia 16-szor jutott vezetéshez és két döntetlen mellett csak egyszer veszített, a többi meccset megnyerte. A Kisvárda 18 előnyös szituációból 12-t váltott győzelemre, háromszor ikszelt és szintén háromszor fordítottak ellene.

NB I, 2021–2022, 28. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Április 15., péntek
20.00: DVSC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei StadionErdős József
Április 16., szombat
15.00: Újpest FC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
17.00: Paksi FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
19.30: Budapest Honvéd–FTC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Bozsik Aréna
Április 17., vasárnap
14.30: Mezőkövesd Zsóry FC–Mol Fehárvár FC (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd,Városi Stadion
17.00: Puskás Akadémia FC–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 27 17 5 5 47–21 +26 56
2. Puskás Akadémia 27 13 8 6 36–28 +8 47
3. Kisvárda 27 12 9 6 43–31 +12 45
4. Zalaegerszegi TE 27 10 9 8 36–40 –4 39
5. Újpest FC 27 10 6 11 38–39 –1 36
6. Mol Fehérvár 27 10 6 11 36–37 –1 36
7. Paksi FC 27 10 5 12 62–53 +9 35
8. Mezőkövesd 27 9 7 11 29–40 –11 34
9. Budapest Honvéd 27 9 5 13 43–44 –1 32
10. Debreceni VSC 27 8 8 11 40–43 –3 32
11. Gyirmót FC Győr 27 6 8 13 25–38 –13 26
12. MTK Budapest 27 6 8 13 19–40 –21 26
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik