NB I: Bödét zavarja a góltalanság, a Fradi ellen törhet meg a jég

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.09.14. 08:01
null
Böde Dániel még nem talált a kapuba bajnoki meccsen, amióta visszatért Paksra – a Ferencváros ellen szerezheti meg első gólját az új idényben (Fotó: Meder István, archív)
Hét év után ismét a Ferencváros ellen, és nem a Ferencvárosban lép pályára Böde Dániel. A labdarúgó NB I szombati meccse előtt egyetlen megszólaló sem kerülhette meg a témát és persze azt a tényt sem, hogy a csatár még nem lőtt gólt bajnokin a Paksban, amióta a nyáron visszatért a klubhoz.

 

Böde Dániel a Fradi ellen! A támadó legutóbb 2012. május 26-án lépett pályára Paks–Ferencváros mérkőzésen paksi színekben, a 4–2-es hazai győzelemmel végződő találkozón góllal vette ki a részét a tolnaiak sikeréből, majd az FTC-hez szerződött. Ott aztán minden hazai versenysorozatban a csúcsra ért, a gólkirályi címet is elhódította, mígnem idén nyáron visszatért oda, ahol élvonalbeli karrierje elkezdődött – és ahol vélhetően egyszer majd befejeződik. Mindenki tárt karokkal várta Pakson, Tomiszlav Szivics vezetőedző alapemberként számít rá, rutinja, fizikai ereje és gólérzékenysége rengeteget segíthet az együttesnek – igaz, „második” paksi korszakának első találata még várat magára, ami érthetően bántja a 32 esztendős csatárt. Felettébb érdekes lenne, ha éppen a Ferencváros ellen születne meg.

„A héten sokat beszélgettem Danival, igyekeztem megnyugtatni, hogy ne izguljon, idővel jönnek majd a gólok – mondta lapunknak Tomiszlav Szivics, a Paks vezetőedzője. – Mindenki tudja, mire képes, nem számít, mikor szerzi az első gólját, minden meccsen hatalmas segítség a jelenléte. Persze, nyilván zavarja, hogy még nem talált a kapuba, a Ferencváros elleni meccs előtt különösen nagy rajta a nyomás, de a héten igyekeztem levenni róla a terhet. Azt kértem tőle, hogy élvezze a játékot, dolgozzon úgy, ahogy eddig is, mert erőből és görcsösen futballozva nem lehet megtörni a gólcsendet.”

A 25-szörös válogatott csatárt ismerős arcok várják a túloldalon, korábbi csapattársai aligha tudnak neki újat mutatni.

„A Ferencváros többnyire két belső védővel áll fel, Daninak pedig nemcsak a góllövés a feladata, az egyik hátvédet folyamatosan le kell kötnie, és megkeserítenie az életét – folytatta Szivics. – A másik csatárunktól ugyanezt várom, mert fontos, hogy az ellenfél védőit megzavarjuk a labdakihozatalban. A győzelemhez gólok és extra teljesítmények kellenek, nem véletlen, hogy a mostani idényben egyszer sem maradtunk pont nélkül, ha gólt szereztünk. Dani rutinja sokat segíthet abban, hogy kevesebb lehetőségből is eredményesek legyünk, de szerencsére többen is jó formában vannak. Ha nem ő villan, majd más. Akárhogy is alakuljon a szombati meccs, a megítélése nem változik: igazi példakép, akit mindenki elfogad.”

A szombati meccsen minden bizonnyal Hahn János lesz a paksi közönségkedvenc ékpárja, az öt bajnokin négy góllal nyitó támadóval közösen próbálják feltörni a Ferencváros védelmét.

„Jól kiegészítjük egymást, a pályán rengeteg segítséget kapok tőle – mondta a Paks 24 éves támadója. – Nem véletlenül kezdtem ennyire jól a bajnokságot, a négy gólhoz kellett Dani is. Rendre leköti a védőket, kimozgatja őket a helyükről, megtartja a labdát, ennek köszönhetően előttem terület nyílik, és helyzetbe kerülök. Bízom benne, hogy hamarosan ő is betalál, talán már szombaton. A pályán kívül is remek az összhang, rengeteget segít a tanácsaival és a meglátásaival. Sosem bántó, amit mond, leginkább abban segít, hogyan helyezkedjek, milyen megoldást válasszak.”


SZERVEZETT VÉDEKEZÉSSEL KAPCSOLNÁK KI BÖDÉT

A Ferencváros részéről a kenyai-norvég Tokmac Nguen miniinterjú keretében beszélt a Paks elleni meccsről és persze Böde Dánielről.

 

Nehéz a Paks elleni meccsre koncentrálni, amikor tudják, hogy a jövő héten elkezdődik az Európa-liga-csoportkör?
– Ez nem jelenthet problémát. Egyelőre a szombati bajnokira készülünk, az Espanyol elleni találkozóról még nem beszéltünk – nyilatkozta az FTC szélsője, Tokmac Nguen. – Hiba lenne, ha félvállról vennék a Paks elleni meccset, muszáj három pontot szereznünk, hogy a Fehérvár ne növelhesse az előnyét.


– Milyen meccsre számít?

– Böde Dánielt senkinek sem kell bemutatni, pontosan tudjuk, mire képes. Szervezetten kell védekeznünk ahhoz, hogy semlegesítsük, arra törekszünk, hogy ne hagyjunk neki levegőt szombat este. Emellett nyilván szeretnénk a saját játékunkat játszani és győzelemmel hangolni a jövő heti kupatalálkozóra.


– Nehézséget jelentett, hogy az elmúlt másfél hétben a válogatott játékosok hiányoztak az edzésekről?

– Elég bő a keretünk ahhoz, hogy ez ne jelentsen gondot. Ilyenkor az eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosok jobban szem előtt voltak, bizonyíthattak Szerhij Rebrovnak. Már mindenki visszatért, szinte teljes a keretünk, a vezetőedző dönti el, kik kapnak lehetőséget. Túlságosan viszont nem tartalékolhatunk, mert az ilyen meccsek döntenek a bajnoki címről. A többség könnyű győzelmet vár tőlünk, csakhogy idegenben lépünk pályára, szervezett csapat ellen. Biztos vagyok benne, hogy megizzadunk Pakson, de nem szabad botlanunk, mert az elveszített pontok nagyon hiányozhatnak a végelszámolásnál.

NB I, 2019–2020, 6. FORDULÓ
SZEPTEMBER 14., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Újpest FC–Debreceni VSC
Budapest,
Illovszky Rudolf Stadion
Erdős József
17.00: Bp. Honvéd–Mol Fehérvár FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Kassai Viktor
17.00: Kisvárda–Mezőkövesd Zsóry FC
Kisvárda,
Várkerti Stadion
Bognár Tamás
17.00: Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE FC
Miskolc,
DVTK Stadion
Iványi Zoltán
17.00: Puskás Akadémia–Kaposvári Rákóczi Felcsút,
Pancho Aréna
Farkas Ádám
19.30: Paksi FC–Ferencváros
(Tv: M4 Sport)
Paks,
Városi Stadion
Pintér Csaba
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik