MTI/V. J. 2020.12.04 15:02 Frissítve: 2020.12.04 15:21

NB I: a száz éve alapított ZTE történetét mutatja be egy új kötet

Az 1920-ban alapított Zalaegerszegi Torna Egylet százéves történetét, szakosztályait, sportolóit és eredményeit ismerteti az új album, amelyet pénteken mutattak be a zalai megyeszékhelyen – írja az MTI.

 

A ZTE labdarúgóinak Manchester United elleni sikere és Koplárovics Béla gólja is helyet kapott a könyvben (Fotó: archív)


A Zalaegerszegi Torna Egylet története 1920–2020 című kötetről a városi sportcsarnokban tartott sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester elmondta: számos programmal és kiadvánnyal készült a város a jubileumra, de a járvány miatt ezek többségéről kénytelen volt lemondani.

Nem maradt viszont el a 18 szakosztályt felsorakoztató album kiadása, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 4.4 millió forintos támogatásából jelentetett meg az önkormányzat. Mivel pályázati pénzből készült, ezért ingyenes, az ezer példányban kiadott album várhatóan gyorsan el is fogy – fogalmazott a polgármester.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a „ZTE nagy családját” igényes és szép könyvben mutatják be a szerzők, akik a szerkesztőkkel együtt óriási munkát végeztek. Hozzátette, hogy Zalaegerszeg nevét hallva országszerte mindenkinek elsőként az jut eszébe, hogy a ZTE az a futballcsapat, amelyik elverte a Manchester Unitedet.

Ehhez Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott hozzátette, bárhol is találkozik egykori ZTE-s sportolókkal, edzőkkel, szakvezetőkkel, mindenki büszkén emlegeti, hogy valamikor ennek a családnak a része lehetett. Arra pedig szintén nagyon sokan emlékeznek, hogy egy-egy jelentősebb futballmérkőzés előtt micsoda tömeg érkezett a stadionhoz.

A kötet egyik szerkesztőjeként Seres Péter fotóriporter elmondta: a 212 oldalas kiadványban 520 kép található, 140 fekete-fehér és 72 színes oldalon. A kötet szerzői az 1920 és 1940 közötti klasszikus időszakot, illetve az 1957-ben történt újjáalakulás utáni korszakot szakosztályonként mutatják be. Az összesen 18 szakosztály – jelenleg 8 működik közülük – sportolói, legemlékezetesebb pillanatai, örömei jelennek meg az oldalakon.

A kötet fotói sportolóktól, a szakosztályoktól, illetve a Zalai Hírlap és a Zalatáj archívumából származnak, feldolgozásukhoz, digitalizálásukhoz a Göcseji Múzeum is segítséget nyújtott. Koplárovics Béla Manchester ellen rúgott gólja azonban csak az MTI archívumában volt meg, a zalai fotósok ugyanis mind a ZTE kapuja mögött dolgoztak, így nekik nem sikerült elkapni azt a pillanatot.

Ekler Elemér újságíró a kötet másik szerkesztőjeként arra tért ki, hogy 1959 óta követi nyomon a ZTE szakosztályainak munkáját, eredményeit, több száz sportoló pályafutását ismerte és kísérte figyelemmel. A kötetben nem a statisztikát tartották fontosnak, hanem az eredmények mögötti munkát és a sportolók bemutatását. Hangsúlyozta: a százéves ZTE-nek helye lenne a zalaegerszegi értéktárban is.

2021.01.23 13:36:04

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Fölényben játszott az FTC, de a hazaiak jól koncentráltak a zuhogó esőben.

2021.01.23 13:05:58

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Hiába birtokolta a második félidőben jóval többet a labdát a hazai csapat, a vendégek előtt adódott a legnagyobb helyzet.

2021.01.21 11:52:47

Labdarúgó NB I P. Gy.

Az Újpest új edzővel szeretne visszavágni a Fehérvárnak a kiadós őszi vereségért.

2021.01.22 20:42:32

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ünnep lesz, akárhogy is produkálnak a tizenkettek a hátralévő tizenhét fordulóban.