NB I: a Puskás Akadémia utolsó esélye? Hét éve nem nyert Felcsúton az FTC…

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.04.01. 12:54
null
A Puskás Akadémia utolsó esélye? Hét éve nem nyert Felcsúton az FTC (Fotó: Török Attila)
Sikerül-e élnie a második helyezett Puskás Akadémiának a nagy eséllyel, hogy faragjon a címvédő Ferencvárossal szembeni hétpontos hátrányából? – ez a labdarúgó NB I hétvégi, 26. fordulójának legnagyobb kérdése. A program pénteken a Mezőkövesd–Gyirmót alsóházi helyosztóval indul, szombaton Molnár Balázs személyében új edző mutatkozik be Debrecenben a Zalaegerszeg kispadján, de Fehérvár–Kisvárda és Bp. Honvéd–Paks összecsapás, vasárnap pedig Újpest–MTK találkozó is lesz a fordulóban.

 

Nem telt eseménytelenül a válogatott meccsek miatti bajnoki szünet a labdarúgó NB I-ben. Miután a ZTE a Transfermarkt szerint 1 millió euróért eladta házi gólkirályjelöltjét, a 11 találatnál járó Koszta Márkot a dél-koreai Ulszan Hyundainak, önként állt fel a kispadról Waltner Róbert. Így már csak három olyan csapat – a Puskás Akadémia, a Paks és a Gyirmót FC Győr – maradt a mezőnyben, amelyiknél még nem volt edzőváltás ebben a bajnokságban. Waltner egyébként Joao Janeiro után a második olyan tréner, aki önként távozott.

A kieső helyen álló Gyirmót ugyanakkor az átigazolási hírportál szerint 800 ezer euróra becsült ukrán támadóval, Denisz Bezborodkóval erősítette meg keretét. Nagy kérdés, hogy ez mennyire változtatja meg az erőviszonyokat az alsóházban, illetve mire lesz képes a jelenleg negyedik, de néhány hónap alatt három csatárát is elvesztő ZTE a bajnokság hátralévő részében úgy, hogy most már a zalaiaknak van a legkisebb összértékűre taksált játékoskeretük az NB I-ben.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 26. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ Mindössze öt meccset játszottak az NB I-ben, az örökmérleg 2 mezőkövesdi siker és 3 döntetlen. A gyirmótiak bajnokin még egyszer sem tudták legyőzni a borsodiakat, sőt ebben a szezonban még gólt sem értek el ellenük.

♦ Ez nem gólokban gazdag párharc, hiszen a 2016. júliusi – első élvonalbeli – összecsapásuk (2–2) kivételével egyik csapat sem tudott egy meccsen egynél többször betalálni a másiknak.

♦ Az előző öt évben a gyirmótiak egyetlen győzelme 2017 októberében, a Magyar Kupában volt a matyóföldiek ellen, amikor másodosztályú csapatként hazai pályán 2–1-re megverték és ezzel kiejtették élvonalbeli ellenfelüket.

♦ Mezőkövesden háromszor találkoztak, és mindannyiszor döntetlenre végeztek (2–2, 1–1 és 0–0). Az első csatájuk egyben a Gyirmót NB I-es történelmének bemutatkozó meccse is volt.

♦ Közös a két csapatban, hogy öt forduló óta nyeretlenek, és közben csak 2 pontot gyűjtöttek. Ennek alapján nem meglepő, hogy a formatabellán legalul vannak, ahol a Mezőkövesd rosszabb gólkülönbségével (1–8) szorul a Gyirmót (2–6) mögé.

♦ A Mezőkövesd a leghosszabb ideje, 315 játékperce gólképtelen az NB I-ben. A kék-sárgáktól legutóbb négy fordulóval ezelőtt, Újpesten Cseri Tamás talált be, tizenegyesből.

♦ A Gyirmót legutóbbi kilenc bajnokiján csak egyszer forduló elő, hogy kettőnél több gól esett (3–2 Pakson).

♦ Az előző hat hazai bajnokijából egyet sem tudott megnyerni a Kövesd (3 iksz, 3 vereség) legutóbb tavaly november 6-án a Paksot verte meg 2–1-re.

♦ A bajnoki szünetben Denisz Bezborodko személyében ukrán csatárt igazolt a Gyirmót. A Deszna Csernihivtől ingyen érkező labdarúgó értékét 800 ezer euróra becsüli a Transfermarkt, így a portál szerint most már ő a kisalföldiek legértékesebb játékosa.

♦ A borsodi együttes kapta eddig a legtöbb sárga lapot a mezőnyben, 75-öt, ami meccsenként kereken 3-as átlagnak felel meg. Ezzel szemben a Gyirmót 59 sárgával a második legsportszerűbb együttes az élvonalban.

♦ A Gyirmót napra pontosan öt éve – első élvonalbeli szezonjában – április 1-jén hazai pályán a 32. születésnapját most szerdán ünnepelt Simon András góljával 1–0-s győzelmet aratott az MTK felett, míg a Mezőkövesd akkor 4–2-re kikapott Sopronban a Haladás vendégeként.

SZOMBAT

DEBRECENI VSC–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Éppen 60 alkalommal csaptak össze az élvonalban, a mérkőzések több mint a felét – 31-et – nyerték meg a debreceniek, 12 döntetlen és 17 ZTE-diadal mellett.

♦ Érdekesség, hogy miközben az első 30 találkozójukból 10 lett iksz, a következő 30-ból viszont már csak kettő: 2001 augusztusában a Loki otthonában és 2011 májusában Egerszegen is 1–1 volt az eredmény.

♦ A zalaiak hármas győzelmi sorozatban vannak a Lokival szemben, ebben a bajnokságban mindkét meccset 2–1-re húzták be. Előtte viszont zsinórban négyszer a DVSC diadalmaskodott.

♦ A Zalaegerszeg évtizedeken át többnyire veszíteni járt Debrecenbe, eddig 22-szer távozott pont nélkül, hatszor ért el ikszet és csak háromszor tudott nyerni Hajdú-Biharban. Ilyen először 2002-ben (1–6) , majd a két legutóbbi, 2020-as (0–3) és 2021-es (1–2) nagyerdei találkozón fordult elő.

♦ Hét forduló óta nem ikszelt a Debrecen. Az előző körben 1–0-ra nyerni tudott Pakson, így ebben az időszakban összesen 4 diadal és 3 vereség áll a neve mellett. Döntetlent legutóbb január végén, a Kisvárdával játszott (0–0) hazai pályán.

♦ A ZTE öt forduló óta veretlen (2 siker, 3 iksz), sőt közben gólt sem kapott. Legutóbb február 13-án a ferencvárosi Botka Endre talált be neki, a góltalansági sorozata így már 491 játékperce tart, ami a leghosszabb most az NB I-ben.

♦ A Loki a legutóbbi három hazai találkozójából kettőt elvesztett (1–4 a Mezőkövesd, majd 1–2 az Újpest ellen), és csak a kiesésre álló MTK-t győzte le (1–0).

♦ A ZTE-nek idegenben ugyanúgy 4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség a mérlege, ahogy a DVSC-nek otthon. A zalaiak ezzel 25 forduló után negyedikek a vendégtabellán.

♦ Waltner Róbert lemondása után megbízott vezetőedzőként a 44 éves Molnár Balázs vette át a ZTE irányítását, akinek játékosként 1996 és 2011 között – a zalai kék-fehérek, a Tatabánya, majd a Haladás színeiben – összesen 299 mérkőzése és ezeken 6 gólja volt az NB I-ben. Molnár 14-szer jutott szóhoz a magyar válogatottban, 2002-ben bajnok lett a Zalaegerszeggel. Játékosként nem sikerült jól az élvonalbeli bemutatkozása, hiszen egy Megyeri úti 0–5-tel nyitott az Újpest ellen.

MOL FEHÉRVÁR FC–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ Tizenegy mérkőzésen vannak túl az NB I-ben, az örökmérleg 7 fehérvári diadal, 2 döntetlen, 2 várdai siker. Ebben a bajnokságban mindkét együttes 2–1-re nyerte meg a hazai találkozóját, a Vidi ráadásul augusztusban úgy, hogy Ianique Stopira kiállítása miatt csaknem 40 percet emberhátrányban játszott.

♦ Amikor a fehérváriak voltak a pályaválasztók, mind a hatszor megverték a kisvárdaiakat, akik ezalatt mindössze 2 gólt szereztek és 16-ot kaptak. A Vidi elleni első meccsükön, 2018 júliusában 4–0-ra maradtak alul Felcsúton. Egy Honvéd ellen zakóval holtversenyben máig ez a kelet-magyarországi csapat legsúlyosabb élvonalbeli veresége.

♦ Negatív klubrekordot jelentő hetes vereségsorozatának vetett véget az előző fordulóban a Fehérvár a Gyirmót 2–0-s legyőzésével. A Vidi azonban így is tart egy aktuális csúcsot az NB I-ben, ugyanis 17 forduló óta nem játszott döntetlent (7 győzelem, 10 vereség). Az első nyolc meccsén viszont ötször ikszelt, legutóbb október 2-án Debrecenben (1–1), amikor Kenan Kodro tizenegyesével a 92. percben egyenlített.
♦ Kisebb mérföldkőhöz ér a Kisvárda, a fehérvári lesz a 125. meccse az élvonalban, és a mostani remek szereplésének köszönhetően már pozitív az örökmérlege: 46 győzelem, 33 iksz, 45 vereség, a gólkülönbsége azonban továbbra is negatív, 147–151. A rétközieknek tavaly a 100. NB I-es mérkőzésüket sikerült emlékezetessé tenniük, hiszen a Groupama Arénában 2–1-re megverték az FTC-t.

♦ A Vidi az előző három hazai bajnokiját elbukta, mégpedig úgy, hogy a félidőben mindig döntetlenre állt. Ezeken a találkozókon rendre két gólt szedett be, a Mol Aréna Sóstóban legutóbb tavaly december 18-án a Mezőkövesdet tudta legyőzni (1–0).

♦ A várdai csapat a jelenlegi bajnokság döntetlenkirálya (9), de házon kívül is a legtöbbször ikszelt, hatszor. Vendégként öt forduló óta nem nyert, eközben négyszer 0–0-ra végzett, az FTC-től pedig 2–1-re kikapott. Látogatóként legutóbb tavaly december 12-én Mezőkövesden tudott győzni (2–0).

♦ Megyei rekordot állíthat fel a Kisvárda. Amennyiben a jelenlegi 20-ról 22 pontra növeli előnyét a kieső helyen álló MTK-val és Gyirmóttal szemben, akkor hét fordulóval a vége előtt biztossá válik a bennmaradása. Ezzel az első Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei együttes lehet, amelyik sorozatban öt idényt tölt az élvonalban.

♦ Egy erős játékos hiányzik majd Erős Gábor együtteséből Székesfehérváron. Öt sárga lapja miatt nem játszhat a várdaiak eddigi legeredményesebb játékosa, a nyolcgólos bosnyák Jasmin Mesanovic. Ő az egyetlen labdarúgó a vendégek keretében, aki eddig minden mérkőzésen pályára lépett ebben a bajnokságban, és augusztusban Fehérváron is betalált.

BP. HONVÉD–PAKSI FC

♦ Eddig 38-szor mérkőztek meg az NB I-ben, az örökmérleg 16 kispesti siker, 16 döntetlen és mindössze 6 paksi diadal. Ebben a bajnokságban mindkét találkozójukat a kispestiek nyerték meg, otthon 3–1-re, idegenben 3–2-re.

♦ A Honvéd szurkolóinak kellemes emlékeik lehetnek a tolnaiak vendégjátékairól, hiszen kedvenceik 2018 augusztusában a régi Bozsik Stadionban az utolsó, majd három évvel később az új Bozsik Arénában az első győzelmüket is ellenük aratták.

♦ A zöld-fehéreknek csapnivaló a mutatójuk a Honvéd pályaválasztása mellett: 19 kísérletből csak 1 meccset tudtak megnyerni, 2011 őszén 3–2-re – igaz, akkor a második félidőben végig emberelőnyben voltak. A legutóbbi 13 ilyen találkozón nem tudtak győzni a paksiak, sőt az előző kilencből nyolcat elveszítettek. A kivételt a tavaly februári összecsapás jelenti, amikor Bognár György együttese csaknem fél órát emberhátrányban játszva tudott egy pontot megmenteni (1–1).

♦ Az előző hat bajnokijukból csupán egyet vesztettek el a kispestiek: két fordulóval ezelőtt az MTK ellenit. Emellett 3 győzelemmel és 2 döntetlennel 11 pontot szereztek ebben az időszakban a XIX. kerületiek, akiknek ehhez hasonló jó szériájuk még a 3. és a 8. forduló között volt, akkor még több, 13 pontot gyűjtöttek.

♦ Megrekedt 60 gólnál a Paks: bár a mezőnyben kimagaslóan a legtöbbször talált be az ellenfeleknek, az előző két fordulóban eredménytelen volt (0–2 a PAFC, majd 0–1 DVSC ellen). Ehhez hasonlóra legutóbb két éve, 2020 márciusában volt példa, de akkor még Osztermájer Gábor volt a vezetőedző.

♦ Amióta Nebojsa Vignjevics a vezetőedző, a Bozsik Arénában még nem kapott ki a Honvéd (2 győzelem, 1 döntetlen). Közös a Fehérvár (3–1) és a Debrecen (4–2) elleni diadalban, hogy döntetlen állás után a hajrában elért két gólokkal csikarták ki a győzelmet a piros-feketék.

♦ A legutóbbi két vendégfellépésén csupán egyetlen ponttal gazdagodott a Paks – bár az is igaz, hogy a tabella két dobogósával, a Kisvárdával (3–3) és a Puskás Akadémiával (0–2) került szembe.

♦ A kispestiek előző 16 hazai találkozójából 13-on legalább három gól született.

VASÁRNAP

ÚJPEST FC–MTK BUDAPEST

♦ A Fradi–Újpest derbi után ez az NB I második legtöbb mérkőzéses múlttal rendelkező párosítása. A két csapat 1902-ben már játszott egymással a II. osztályban, az I. osztályban pedig 1905-ben találkoztak először, s azóta összesen 222-szer meccseltek az élvonalban. Az örökmérleg a legutóbbi két találkozón aratott győzelemmel billen a kék-fehérek felé: az MTK diadalainak száma 85, az Újpesté 83, 54-szer nem bírtak egymással a csapatok. (Ezek közül két mérkőzésre a félbeszakadt 1956-os bajnokságban került sor: 1:1, illetve 3:1-es Újpest-siker),

♦ Az előző három alkalommal a kék-fehérek győztek, ebben a pontvadászatban pedig mindkétszer úgy lett 2–1 a javukra, hogy az Újpest vezetett, majd az MTK a hosszabbításban szerezte meg a győztes gólt.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett is a kék-fehérek szerepeltek jobban, 43-szor győztek, míg a lila-fehérek csak 40-szer, további 30 alkalommal pedig ikszre végződött az összecsapásuk.

♦ A lila-fehérek a Szusza Ferenc Stadionban legutóbb csaknem hét évvel ezelőtt, 2015.május 16-án tudtak győzni az MTK ellen (1–0), a gól a IV. kerületiektől már távozó Litauszki Róbert nevéhez fűződik. Azóta négyszer döntetlen, ötször kék-fehér siker született.

♦ Az előző körben megszakadt az Újpest négyes győzelmi és ötmeccses veretlenségi sorozata, miután a korábbi vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics által irányított Honvéd 2–0-s sikerrel távozott a Szusza Ferenc Stadionból. A legutóbbi öt forduló alapján elkészített formatabellán azonban még így is a lila-fehérek állnak az élen.

♦ Bár az MTK az előző hat fordulóban csak egyszer veszített, Debrecenben, az ezalatt begyűjtött kilenc pont (2 diadal, 3 iksz) csak ahhoz volt elegendő, hogy a 25. forduló után pontszámban beérje a 11. Gyirmótot.

♦ Az Újpest otthoni mérlege abszolút kiegyenlített eddig hazai pályán, 5 siker, 3 döntetlen, 5 vereség, 19–19-es gólkülönbség. 2022-ben ötször szerepelt a Szusza Ferenc Stadionban, ám csak kétszer tudott nyerni, a többi három alkalommal gólképtelennek bizonyult (1 iksz, 2 kudarc).

♦ A kék-fehérek minden idegenbeli meccsükön egy gólt kaptak ebben a naptári évben, összességében pedig a 10 megszerzett pontjukkal a vendégtabellán is utolsók.

♦ Az MTK előző öt bajnokiján mindig háromnál kevesebb gól született.

♦ A Hungária körúti együttes a legutóbbi tíz idegenbeli meccséből csak egyet tudott megnyerni, február 12-én a Puskás Akadémia ellenit (2–1).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–FERENCVÁROS

♦ Mivel a 4. fordulóra kisorsolt találkozójukat az FTC kérésére januárra halasztották, 2022-ben már másodszor találkoznak a felcsúti Pancho Arénában.

♦ Eddig 21-szer mérték össze erejüket az élvonalban, az örökmérleg 4 felcsúti diadal, 9 döntetlen, 8 ferencvárosi siker. A Puskás Akadémia négy találkozó óta veretlen a Fradival szemben (1 győzelem, 3 iksz). A zöld-fehérek legutóbb másfél éve, 2020 októberében a Groupama Arénában, Isael duplájával tudták legyőzni a Fejér megyei együttest (2–1).

♦ A PAFC vendégeként nem igazán megy a Ferencvárosnak, hiszen eddig csak egyszer sikerült győztesen távoznia a Pancho Arénából, de annak is már kereken hét éve: 2015. április 3-án Böde Dániel duplájával nyertek 2–1-re a zöld-fehérek. A felcsúti csapat mind a négy győzelmét pályaválasztóként érte el a IX. kerületiekkel szemben: az elsőt 2013-ban még a régi székesfehérvári Sóstói Stadionban (3–1), a többi hármat, 2018-ban (1–0) és 2019-ben (4–1) és idén januárban (1–0) a Pancho Arénában. A PAFC pályaválasztása mellett rendezett tíz bajnokin a döntetlen volt leggyakoribb kimenetel, minden második meccsük végződött így: négyszer 1–1, egyszer 0–0 volt az eredmény.

♦ Az FTC védőjének, a berlini születésű bosnyák Muhamed Besicnek kellemetlen emlékei vannak a Puskás Akadémia elleni idegenbeli találkozókról, hiszen 2013-ban, majd 2022-ben is kiállították – utóbbin már a 24. percben –, és csapata mindkét találkozót vereséggel zárta.

♦ A tabella élén álló Ferencváros hat forduló óta nem kapott ki (4 győzelem, 2 iksz), az előző három bajnokiját mind megnyerte – ezek a legjobb aktuális sorozatok jelenleg az NB I-ben. Legutóbb február 6-án a Pakstól szenvedett vereséget (0–3) az Üllői úton.

♦ Az üldöző Puskás Akadémia hullámzóan teljesít tavasszal: a három győzelmét követő négy meccsén csak egy pontot gyűjtött, majd a legutóbbi két bajnokiján veretlen maradt (1 diadal, 1 döntetlen).

♦ Közös a két csapatban, hogy a legutóbbi két fordulóban egyik sem kapott gólt.

♦ Hazai pályán a PAFC – és a Fehérvár – végzett a legritkábban döntetlenre, csupán egyszer. November végén a ZTE a 93. percben egyenlített ellene (1–1) , emellett 7-szer nyert, 4-szer vesztett a Pancho Arénában.

♦ Vendégként kiemelkedően az FTC teljesített eddig a legjobban az élvonalban: 9 diadal, 1 iksz, 2 vereség és mindössze 5 kapott gól.

♦ A Fradi legutóbbi 29 idegenbeli bajnokijából csak kettőt vesztett el, egyet-egyet a Fehérvár és a PAFC ellen.

♦ A bajnoki szünetben a tunéziai válogatottal a katari vb-részvételt kiharcoló Aissa Laidouni ezúttal sem játszhat Felcsúton. Januárban az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt, most pedig az ötödik sárga lapja miatti eltiltását tölti. A Puskás Akadémiától hasonló okok miatt Artem Favorov fog hiányozni.

♦ A mérkőzés végkimenetele szempontjából döntő lehet, melyik csapat szerzi meg a vezetést. A Ferencváros ugyanis eddig 17-szer jutott előnyhöz, ezt követően 16-szor nyert, egyszer ikszelt és még egyszer sem tudtak fordítani ellene. A Puskás Akadémia 16 ilyen szituációból 13-at tudott győzelemre váltani, kétszer végzett döntetlenre és csak egyszer kapott ki.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2021–2022-ES IDÉNY KÖZBEN
2021. október 4.MezőkövesdPintér Attila helyett Supka Attila
2021. október 4.MTK
Giovanni Costantino helyett Teodoru Vaszilisz (megbízott vezetőedzőként)
2021. október 28.DebrecenHuszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Jeremiás Gergő (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 8.Debrecen
Jeremiás Gergő helyett Joan Carrillo
2021. november 10.KisvárdaJoao Janeiro helyett Erős Gábor (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 12.MTKTeodoru Vaszilisz helyett Márton Gábor
2021. december 13.FTC
Peter Stöger helyett Máté Csaba (megbízott vezetőedzőként), majd december 20-tólSztanyiszlav Csercseszov
2021. december 31.Újpest
Michael Oenning helyettVíg Péter (ideiglenesen), majd 2022. január 13-tól Milos Kruscsics
2022. január 30.
Budapest Honvéd
Horváth Ferenc helyett Nebojsa Vignjevics
2022. február 16.Mol FehérvárSzabics Imre helyett Michael Boris
2022. március 25.ZalaegerszegWaltner Róbert helyett Molnár Balázs (megbízott vezetőedzőként)

NB I, 2021–2022, 26. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Április 1., péntek
20.00: Mezőkövesd Zsóry FC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
Április 2., szombat
14.45: DVSC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei StadionVad II István
17.00: Mol Fehérvár FC–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóErdős József
19.30: Budapest Honvéd–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Bozsik ArénaBognár Tamás
Április 3., vasárnap
14.30: Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
17.00: Puskás Akadémia FC–FTC (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 25 16 4 5 42–19 +23 52
2. Puskás Akadémia 25 13 6 6 33–25 +8 45
3. Kisvárda 25 12 9 4 39–24 +15 45
4. Zalaegerszegi TE 25 9 8 8 33–39 –6 35
5. Paksi FC 25 10 4 11 60–49 +11 34
6. Mol Fehérvár 25 9 5 11 30–33 –3 32
7. Budapest Honvéd 25 9 4 12 41–40 +1 31
8. Debreceni VSC 25 8 7 10 40–40 0 31
9. Újpest FC 25 8 6 11 33–38 –5 30
10. Mezőkövesd 25 7 7 11 26–39 –13 28
11. Gyirmót FC Győr 25 6 7 12 24–36 –12 25
12. MTK Budapest 25 6 7 12 18–37 –19 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik