Két kör ment le az NB I-ben: ezekért a fiatalokért érdemes jegyet váltani!

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.03.07. 09:02
null
Dinamikus, bátor, ördöngös – a 21 esztendős Horváth Krisztofer (lila mezben) az NB I-ben a dobogóért harcoló Kecskeméti TE egyik legjobb futballistája, s ha lendületbe jön, két védő is nehezen tudja feltartóztatni (Fotó: Koncz Márton)
Az OTP Bank Liga második köre után megállapítható, szerepelnek olyan tehetséges labdarúgók a magyar élvonalban, akik miatt megéri meccsjegyet váltani – összegyűjtöttük az üde szintfoltokat.

 

Állandó beszédtéma a magyar labdarúgást követők, illetve pocskondiázók körében, hogy kevés a magyar fiatal az NB I-ben, és hogy sok esetben szerény képességű légiósok veszik el a helyet előlük. Igaz, hogy játszhatna több magyar tehetség a honi élvonalban, ám nézőpont kérdése, miként tekintünk arra, hogy az OTP Bank Liga 22. fordulójában 19 utánpótláskorú, a magyar korosztályos (vagy éppen a felnőtt-) válogatottban számításba vehető játékos lépett pályára – egyfelől ebben az évben ennyi fiatal még nem kapott lehetőséget egy adott játékhéten, másrészt a szintén tizenkét csapatos szlovák első osztály legutóbbi fordulójában húsz szlovák utánpótláskorút vetettek be, a különbség tehát nem számottevő. Az viszont örvendetes, hogy a bajnokság második körének végeztével, vagyis a 22. forduló után kikristályosodik, vannak olyan tehetséges labdarúgók itthon, akik miatt érdemes jegyet váltani a mérkőzésekre, akikhez lehet kötődni, s akik idővel a felnőttválogatott hasznára is lehetnek.

VASAS: NEM A KAPUSON MÚLIK...

A 22 esztendős Uram János ragyogóan véd a Vasasban – vajon eljut majd a válogatottságig?
A 22 esztendős Uram János ragyogóan véd a Vasasban – vajon eljut majd a válogatottságig?

Kezdjük a sort Uram Jánossal! A szegedi nevelésű 22 esztendős kapus a másod­osztályú Békéscsabától érkezett 2021 nyarán a Vasashoz. A nevét akkor ismerhette meg az ország, amikor 2019 őszén, 18 évesen bravúrt bravúrra halmozva segítette továbbjutáshoz csapatát a Szerhij Rebrov vezette Ferencváros ellen a Magyar Kupában. Noha Nagy Miklós, az angyalföldiek sportigazgatója az átigazolás bejelentésekor a fiatal magyar kapusnemzedék egyik legnagyobb ígéretének titulálta, mindössze háromszor vetették be a másodosztályban, és a tavaszi szezon rajtjáig kellett várni, hogy Jova Levente és Dombó Dávid vetélytársaként megkapja a lehetőséget az első osztályban.

A statisztikája beszédes: csak az FTC-t erősítő, 24-szeres válogatott Dibusz Dénes előzi meg őt az InStat adatelemző rendszer teljesítménymutató indexe szerint az NB I-es kapusok rangsorában. Bár az angyalföldiek színeiben még nincs győztes élvonalbeli meccse, hatból két bajnokit hozott le kapott gól nélkül. Csapata rengeteget köszönhet neki, mivel 82 százalékos hatékonysággal véd – összehasonlításképpen: Dibusz Dénes 81, Riccardo Piscitelli (Mezőkövesd) 78, Demjén Patrik (ZTE FC) 70, Szappanos Péter (Honvéd) pedig 67 százalékossal. A helyzetek minősége alapján levezetett várható gólok, tehát az xG-mutató szerint 12 gólt „kellett volna” kapnia, ám csak hatot szedett be. A Nemzeti Sport tudósítóitól átlagosan 7.25-ös osztályzatot kapott: a Ferencváros elleni gól nélküli idegenbeli bajnokin 7-es, a ZTE elleni 0–0-s meccsen, amelyen tizenegyest fogott, illetve a Kisvárda ellen 2–2-re végződő összecsapáson egyaránt 8-as, míg a legutóbbi, Mol Fehérvár elleni vesztes találkozón 6-os osztályzatot kapott, s háromszor érdemelte ki lapunktól a mérkőzés játékosa címet.

„Az elmúlt találkozókon nyújtott kiemelkedő teljesítményének értékét tovább növeli, hogy szerződtetésétől számítva több mint másfél évet kellett várnia arra, hogy nagy lehetőséget kapjon, amivel azonnal élt      – nyilatkozta Nagy Miklós sportigazgató a vasasfc.hu-nak. – Adottságai vitathatatlanok, ösztönös tehetség, kiváló idegrendszerrel. Tehetséges, szerény, szorgalmas és alázatos.”

Bár a korosztályos válogatottakban sohasem lépett pályára (s erre már nincs is lehetősége, mivel 2002. január 1. előtt született), ha így folytatja, a felnőtteknél talán rövid vagy középtávon számításba veszik. Az idén júniusban lejáró szerződését 2025. június 30-ig meghosszabbította – kár lenne érte, ha a következő idényben a másodosztályban kellene védenie, márpedig ha már-már kilátástalanul játszó csapata teljesítménye nem javul, még ő sem mentheti meg a Vasast a kieséstől.

BEÉPÍTETT JÁTÉKOSOK KECSKEMÉTEN

A Kecskeméti TE-nél kiválóan építik be az fiatalokat a csapatba, közülük ketten is fontos láncszemnek tekinthetők. A Ferencvárostól kölcsönvett Katona Bálint az NB I legeredményesebb utánpótláskorú játékosa, hét találattal ő a Kecskemét házi gólkirálya. Idénybeli második győztes gólját szombaton a Kisvárda ellen szerezte, 25 méterről jobbal lőtt védhetetlenül a léc alá – villanása hozzájárult ahhoz, hogy helyszíni tudósítónk 7-es osztályzattal a találkozó legjobbjának választotta. Erénye, hogy csereként is tud lendíteni együttesén, a Mezőkövesd, a Mol Fehérvár és a Bp. Honvéd ellen is a kispadról beszállva talált be. Technikai képzettsége kimagasló, az ellenfelek már külön készülnek arra, hogyan tartsák féken – inkább kevesebb, mint több sikerrel. A támadóként vagy támadó középpályásként bevethető játékos 85 százalékos passz­pontossága kiemelkedő a posztján, meccsenkénti 1.39 lövési kísérlete, valamint 2.5 sikeres csele is azt támasztja alá, nincs gond a vállalkozókedvével. Kíváncsiak vagyunk, teljesítménye láttán Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző mekkora fantáziát lát a húsz­éves játékosban, a következő idényben megadja-e a lehetőséget neki az FTC-ben.

Az olasz élvonalbeli Torino kötelékéhez tartozó Horváth Krisztofer is Kecskeméten bontogatja szárnyait. A 21 éves támadó középpályás az őszt a DVSC-nél töltötte, Joao Janeirónál rendre játszott, ám Szrdjan Blagojevics vezetőedző érkezése óta csak elvétve kapott lehetőséget – alighanem kevésbé hasznos védőmunkája miatt került partvonalon kívülre. Szabó Istvánnál azonban jól teljesít a Kecskemétben, pályafutása első NB I-es gólját éppen a Ferencváros otthonában szerezte, pontot mentve együttesének. Nehezen kiismerhető a játéka, ő hajtja végre a kilencedik legtöbb meccsenkénti sikeres cselt a bajnokságban (2.9), ám mivel rendre be- vagy lecserélik, a 90 percre vetített statisztikája még impozánsabb, 5.2 jó trükköt láthatunk tőle. Kiválóan illeszkedik csapata támadósorába, ám esetében az hozhat igazi áttörést, ha a kapu előtt hatékonyabb lesz, 17 lövésből ugyanis csak négyszer találta el a kaput, egyetlen bajnoki gólt jegyez.

Debrecenből érkezett kölcsönbe a Ferencvároshoz Baráth Péter. A 21 éves védekező középpályás kiemelkedik korosztályából, már 54 bajnokit játszott az NB I-ben, ő az egyik legrutinosabb utánpótláskorú az első osztályban. A Lokiban mutatott teljesítménye felnőttválogatott kerettagságot ért, Marco Rossi szövetségi kapitány lát fantáziát a játékában, a Luxemburg elleni novemberi előkészületi meccsen pályára is küldte. Az FTC (kölcsön)játékosaként még nem láthattuk élesben, az utóbbi hetekben kisebb sérüléssel bajlódott, ám ismerve szorgalmát, eltökéltségét és hozzáállását, kiharcolja magának a lehetőséget. Fegyelmezett futballista: az idényben passzainak 80 százaléka volt pontos, párharcai 53 százalékát megnyerte, cseleinek 79 százaléka volt sikeres, míg 90 percre vetítve átlagosan 5.7 labdaszerzés fűződik a nevéhez, ami ragyogó mutató.

SZÁRNYBONTOGATÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL

 

A jól cselező 18 éves Gruber Zsombor egyre több lehetőséget kap a Puskás Akadémiában (Fotó: Koncz Márton)
A jól cselező 18 éves Gruber Zsombor egyre több lehetőséget kap a Puskás Akadémiában (Fotó: Koncz Márton)

Az utóbbi időben hiányolhattuk az igazán tehetséges akadémistákat a Puskás Akadémia első keretében, ám úgy tűnik, két ígéret is kibontakozóban van a felnőttcsapatnál. A 18 esztendős Gruber Zsomborról Hornyák Zsolt vezetőedző januárban úgy nyilatkozott, a tizenévesek közül ő áll a legközelebb ahhoz, hogy a kezdő tizenegyben rendre lehetőséget kapjon, óriási tehetségnek tartja. A támadó letette a névjegyét, szeptemberben az első NB I-es meccsén győztes gólt készített elő a ZTE ellen, majd februárban az ő találatával nyert a PAFC szintén a zalaegerszegiek ellen. Fiatal kora ellenére hidegvérű, határozott játékos, fejben is erős. Az NB I-ben bemutatott cseleinek háromnegyede sikeres volt, negyvenből harminc jött be, négy kulcspasszt adott, míg beadásai 43 százalékban pontosak – talán emiatt játszatták vasárnap a Bp. Honvéd otthonában bal oldali szélsőként.

A téli alapozás óta az első kerettel készül a 16 éves Kern Martin, akinek tehetségéből már kaphattunk ízelítőt az NB I-ben is. Bár még csak két bajnokin szerepelt, tisztán látszik, mekkora lehetőség rejlik benne. A Transfermarkt a 2005–2006-os korosztály legnagyobb ígéretei közé sorolta: korát meghazudtoló a játékintelligenciája, a bal lába felveszi a versenyt szinte bármelyik élvonalbeli labdarúgóéval, technikailag képzett. Kiváló edzésmunkájának köszönhetően kapta meg a lehetőséget, a ZTE és a Mol Fehérvár ellen is ő végezte el az összes pontrúgást. Bár a testfelépítése még a korosztályos labdarúgókéra hajaz, kisebb, mint a többiek, vehemenciájával próbálja kompenzálni, agresszív a játéka – hozzáállását látva idővel kihasználhatja testi erejét.

Tehetséges játékosokból tehát nincs hiány, bízzunk benne, hogy a bajnokság harmadik körében is megkapják az esélyt a bizonyításra.

A Bp. Honvéd fiataljai játszanak a legtöbbet
Az InStat adatelemző rendszer statisztikái alapján megvizsgáltuk, hogy az OTP Bank Liga 2022-2023-as idényében eddig mennyit foglalkoztatták a fiatal játékosokat a csapatok. Elemzésünkben a 2002. január 1-jén vagy utána született magyar labdarúgók játékperceit vizsgáltuk. Ez alapján a Budapest Honvéd adta a legtöbb lehetőséget a fiataloknak összesen 4105 percet. A második helyen a Zalaegerszeg áll 1993, míg a harmadik Kisvárda 1870 perccel. A további sorrend: Vasas (1849), Puskás Akadémia (1842 perc), Debrecen (1711), Mezőkövesd (1703), Kecskemét (1687), Újpest (1400), Paks (1293), Mol Fehérvár (183), Ferencváros (0).
Kovács Mátyás (Fotó: Árvai Károly)
Kovács Mátyás (Fotó: Árvai Károly)

A 22. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
A 22. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Az állás
1. Ferencvárosi TC 22 15 5 2 46–17 +29 50
2. Kecskeméti TE 22 8 12 2 31–22 +9 36
3. Kisvárda 22 8 8 6 34–36 –2 32
4. Debreceni VSC 22 8 7 7 37–34 +3 31
5. Puskás Akadémia 22 7 9 6 27–28 –1 30
6. Paksi FC 22 8 5 9 38–37 +1 29
7. Mezőkövesd 22 7 7 8 24–28 –4 28
8. Zalaegerszegi TE 22 7 6 9 28–27 +1 27
9. Mol Fehérvár 22 6 6 10 27–32 –5 24
10. Újpest FC 22 6 6 10 27–38 –11 24
11. Budapest Honvéd 22 5 7 10 25–36 –11 22
12. Vasas FC 22 3 10 9 17–26 –9 19

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik