Jegyzőkönyvezték a rasszista megnyilvánulásokat a Haladás-Fradin

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.08. 08:36
null
A jegyzőkönyvbe bekerültek a rasszista megnyilvánulásról szóló bejegyzések – „vizsgázhat” a háromlépcsős gyakorlat <br />(Fotó: Szabó Miklós)
Két nap sem telt el az MLSZ szigorú figyelmeztetése óta, s megint rasszista megnyilvánulás miatt ülésezhet a fegyelmi bizottság. A Haladás–Ferencváros mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja sértegette a vendégek színes bőrű labdarúgóit.

Úgy tűnik, az MLSZ pénteki figyelmeztetése nem jutott el a szurkolókig, legalábbis a szombathelyiekhez biztosan nem – a Haladás–FTC meccsen többször is huhogott a hazai B-közép. Ricardo Moniz, a vendégek edzője neheztelt is emiatt, és kilátásba helyezte, legközelebb lehívja csapatát a pályáról.

„A futballban fontos, hogy a játékvezető védje a játékot és a futballistákat. Emellett a szurkolóknak is jobban kellene tisztelniük a labdarúgóinkat. Senki nem vállalja ugyanis a felelősséget azért, hogy a drukkerek huhognak. Ez nem való a futballpályára. Elképzelhető, hogy hasonló esetben legközelebb levonulunk a pályáról” – idézte a fradi.hu Ricardo Monizt.

De nézzük, mire is figyelmeztetett a szövetség.

„A hétvégi bajnoki fordulótól kezdve bevezetésre kerül az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlata. Ha a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak: a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – ha a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot. A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen ennél súlyosabb fegyelmi vétség esetén zárt kapus eltiltást is kiszabhat a bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig az eredmény is változhat a vétlen csapat javára.”

Az MLSZ szerdán eligazítást tartott, amelyre nemcsak a játékvezetők, hanem a szövetségi ellenőrök is meghívást kaptak. Megnőtt ugyanis a szövetség embereinek felelőssége, mert a lelátón helyet foglaló ellenőrnek kell jeleznie a negyedik számú játékvezetőnek a sportszerűtlen szurkolást. Szombathelyen Török József korábbi labdarúgó képviselte a szövetséget, de nem látott okot a közbeavatkozásra. Ennek ellenére négy, a hazai szektorban előforduló rasszista megnyilvánulásnak minősülő eset is bekerült a jegyzőkönyvbe. Török József megkeresésünkre azt mondta, nem nyilatkozhat.

A szövetségben értesültek az eseményekről. Egyelőre azonban várnak, hiszen az MLSZ csak akkor jár el, ha megérkeznek a jelentések.

„Először is szeretném leszögezni, hogy a szombathelyi kamerarendszer jelesre vizsgázott, azt a személyt, aki petárdát dobott be, sikerült is azonosítani – mondta Borbély Zoltán, az MLSZ jogi igazgatója. – A játékvezetői és a biztonsági ellenőri jelentés beérkezése után alaposan és szigorúan eljár a szövetség, ahogy eddig is tette. A huszonegyedik században megengedhetetlen ez a fajta diszkrimináció. Fontos, hogy nem a vehemens és a hangulatteremtő szurkolás ellen vagyunk, az ilyen típusú drukkerekre szükség van, de olyan hangulatot szeretnénk elérni a stadionokban, hogy a nemzetközi kupákban induló csapatainkat sose érhesse hátrány a fanatikusok miatt.”

Kóbor László a Haladás tulajdonosi körének képviseletben kért szót.

„Sem a lelátón, sem a televízióban nem lehetett hallani a huhogást, ettől persze Ricardo Moniz még érzékelhette ezt. Furcsának tartom viszont, hogy a vendégszektor folyamatos szombathelyi cigányozása miatt miért nem emelte fel a hangját. Pedig számunkra legalább olyannyira sértő a cigányozás, mint a négerezés vagy a huhogás. Természetesen ezt is és azt is elítéljük, ám sokat tenni nem tudunk. A mérkőzés előtt napon összehívtuk a szurkolói csoportokat, a meccs előtt és a szünetben hangosbeszélőn kértük őket a sportszerű buzdításra. Minden ember mellé képtelenség rendezőt állítani. Az biztos, hogy a kamerák segítségével azonosíthatók a rendbontók, s ígérhetem, velük szemben élünk a jog adta lehetőségekkel.”

A szombathelyi klub és a szurkolói csoportok hétfő reggel közös közleményt adtak ki, ebből idézünk alant.

„A Rohonci úton soha nem volt jellemző a faji megkülönböztetés, ezt korábban soha nem is tapasztaltuk. A klub elítéli a játékosok bármilyen nemű hátrányos megkülönböztetését,a futballpályán a teljesítmény a mérvadó.
Megjegyezzük, hogy a Haladás–FTC bajnoki-mérkőzésen az ellenfél szurkolói rasszista rigmusokat skandáltak, ami természetesen nem mentség néhány felelőtlen néző cselekedetére.
A rendőrséggel közösen szombat este fél tízig néztük a stadionban készült videofelvételeket. A felvételek elemzése, a rendbontók azonosítása még folyamatban van.
Kérjük szurkolóink segítségét, hogy a felelőtlen egyéneket vessék ki maguk közül, állítsák meg a sportszerűtlenül viselkedőket!
Sajnáljuk, hogy nem a mérkőzésről, a helyzetekről, a játékról szólnak a híradások, hanem erről a sajnálatos eseményről!
Még egyszer leszögezzük: a Haladás-tábort sosem a rasszizmusáról emlegették.

Szombathelyi Haladás vezetése

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik