Ígéretes generáció nyerte meg a Puskás–Suzuki-kupát

Vágólapra másolva!
2021.08.01. 08:04
null
Történelmet írtak: a Puskás Akadémia játékosai először nyertek aranyérmet a rangos felcsúti tornán (Fotók: Árvai Károly)
A tornagyőztes Puskás Akadémia vezetőedzője, Székely Gábor szerint nívós szakmai munka eredménye, hogy csapatáé lett az aranyérem, s reméli, játékosai közül lesznek olyanok, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

 

A GÓLKIRÁLY IS FELCSÚTI

A hagyományokhoz híven ezúttal is díjazták a Puskás–Suzuki-kupa egyéni legjobbjait. Először a torna legjobb kapusát tüntették ki, az elismerésben az Osijek tehetsége, a kaproncai születésű Tin Sajko részesült. Ezután a torna gólkirálya vehette át oklevelét: a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia növendéke, Kiss Norbert három góljával végzett az élen. Végezetül a PSK legjobb játékosának járó díját is átadták, a szakmai grémium szintén a felcsútiak közül választott, a döntő egyetlen, győztes gólját szerző Gruber Zsombort tüntették ki. A kupa történetében harmadik alkalommal álomcsapatot is hirdettek, amelyben a két résztvevő magyar csapat öt futballistája kapott helyet: a Puskást a kapus Pécsi Ármin, a hátvéd Babós Levente, a középpályás Kocsis Dominik és Kicsun Jevhenyij, míg a Budapest Honvédot a középpályás Krajcsovics Ábel képviselte.

Átszakadt a gát – ez látszott az első Puskás–Suzuki-kupa-győzelmét ünneplő csapat tagjain, akik majd kicsattantak az örömtől, mikor átvehették a hőn áhított serleget. A Puskás Akadémia hat elbukott döntő után nyerte meg a rangos, európai viszonylatban is kiemelkedő utánpótlástornát, így érthető, miért is csapott hatalmas fiesztát a révbe érő csapat összes játékosa, edzője, stábtagja. A tehetséges fiatalok nem tagadták, érezték a rájuk nehezedő nyomást, de nem roppantak össze. Megbirkóztak a feladattal, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve, hiszen játéktudásuk mellett tartásból és hitből is jelesre vizsgáztak.

„Nagyon nívós szakmai munka eredménye a tornagyőzelem, amiben rengetegen részt vettek – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Székely Gábor vezetőedző. –  Szeretném megköszönni az akadémia személyzetének, a masszőröknek, szertárosoknak, mosodásoknak, pályamunkásoknak, marketingeseknek, ők mind hozzátettek ahhoz, hogy ez a siker meglegyen. Arról nem is beszélve, hogy öt éve elindult itt egy új szakmai vonal, aminek ez az egyik eredménye, de itt nem állunk meg. Lassan négy éve vagyok az edzőjük, s óriási megtiszteltetés ezt a klubot képviselni ilyen rangos tornán, és ezekkel a harcosokkal együtt dolgozni. Végig hittünk a srácokban, fantasztikus ez a generáció. Hatalmas áldozatot hoznak azért a fiúk, hogy itt lehessenek, nap mint nap látjuk, mennyi munkát tesznek bele abba, hogy elérjék a céljaikat.”

Így vagy úgy, de a Puskás Akadémia mindegyik ellenfelét legyőzte a tornán, ez alól a Sporting sem jelentett kivételt a fináléban
Így vagy úgy, de a Puskás Akadémia mindegyik ellenfelét legyőzte a tornán, ez alól a Sporting sem jelentett kivételt a fináléban

Az tudvalevő, hogy egy-egy korosztályos csapatból, kapja akár a legmagasabb képzést, nem lesz mindenki profi labdarúgó, s az sem garantálható, hogy akár csak egy-egy tehetség eljut a magyar első osztályig, esetleg a válogatottságig. A 33 éves szakembertől megkérdeztük, milyennek tartja együttesét, meddig juthatnak a játékosai.

„Nyilván nem lehet egy komplett csapatot áttenni az NB I-be, de most az az év jön, amikor ezeknek a fiataloknak eldől a jövőjük. Ez a generáció nyugodtan bevethető bármilyen magyar országos bajnokságban, s nagyon remélem, hogy lesznek köztük, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, mint Sallai Roland, Kleinheisler Laci vagy Gyurcsó Ádám. Szerintem ezek a srácok is lesznek olyan jók, mint az említettek, bízom benne, hogy az a képzés, amelyet kaptak, eljuttatja őket arra a szintre, amelyre mindig is vágytak. Nemzetközi mércével is erős tempóban futballoztak az ellenfelek, de bírtuk az iramot, ami örvendetes. Végre vannak olyan kiemelkedő játékosaink, akik minőségben hozzá tudnak tenni ezekhez a kemény mérkőzésekhez. Ez a csapat nem ijed meg semmitől, nem úgy megy fel a pályára, hogy csak ne veszítsen, hanem mindenképpen nyerni akar. Ez a hozzáállás mindig tetten érhető, akár itthon, akár külföldön játszunk. Amit az Európa-bajnokságon láttunk a magyar válogatottól, azt most ez a csapat lemásolta mentalitásban és hitben, a játékosaim ugyanis elhitték, mi is érünk annyit, mint mások.”

A TORNA LEGJOBBJA MIHAMARABB A MAGYAR ÉLVONALBAN JÁTSZANA

– Miként élted meg a tornát?
– Az első meccs után úgy éreztem, kifulladtunk, de a csapat erejét mutatja, hogy a negyedik, döntő meccsig vitt minket a lendület – mondta Gruber Zsombor, a PFLA 16 éves támadója. – Egyetlen gyengébb képességű csapat sem szerepelt a tornán, ezért is hatalmas fegyvertény, hogy kihoztuk magunkból a maximumot, tizenegy egy a gólkülönbségünk, ami mindent elárul a teljesítményünkről. Noha játékban az ellenfelek olykor fölénk kerekedtek, végül mindet megtörtük, ha máshogy nem, a kontráink révén eredményesek voltunk, nem találták a letámadásunk ellenszerét. Egyben van a társaság, régóta játszunk együtt, az újak meg nagyszerűen beilleszkedtek ebbe a közösségbe.

– Milyen érzésekkel tölt el, hogy téged választottak meg a torna legjobb játékosának?
– Örülök, hogy mások is úgy látták, kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtottam. Ezúton is köszönöm azoknak, akik érdemesnek találtak arra, hogy megkapjam a díjat. Szerintem a csütörtöki, Osijek elleni mérkőzésen nyújtottam a legjobbamat, mindhárom gólból kivettem a részem. Bár nem sikerült betalálnom, így is segítségére voltam a csapatnak.

– Mik a céljaid a jövőre nézve?
– Nem titkolt szándékom, hogy szeretnék minél hamarabb bemutatkozni a magyar első osztályban. Az előző idényben tavasszal már az NB III-ban szerepeltem, júliusban pedig az Európa-konferencialigában is bemutatkozhattam az Inter Turku elleni idegenbeli találkozón, aminek nagyon örülök.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik