THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.05.19 00:27 Frissítve: 2021.05.19 01:52

Időt kértek... – Thury Gábor jegyzete

 

Közös megegyezéssel szerződést bontott az MTK és Michael Boris, az NB I-ben hetedik helyen végző – mondjuk a Mezőkövesden elszenvedett utolsó fordulóbeli 5–1-es vereség arcpirító volt – labdarúgócsapat edzője. A klub hivatalos kommünikéje szerint: „Csapatunknak új impulzusokra van szüksége a folytatásban.” Jó néhány komment érkezett a hírre, az egyiket idézném: „Túl nyugalmas évük volt, nagyobb izgalmakra vágynak. Egy jó edző, és jövőre nagy harc lesz a bentmaradásért.”

 
A magyar válogatottól érkezik új vezetőedző az MTK-hoz

Az utóbbi ironikus megjegyzés, az elsőben meg a „csapatunknak” a helyén az edző neve is állhatna... A német szakember 2016-ban a sportigazgató Bernd Storck invitálására került az MLSZ kötelékébe, az U19-es, majd az U21-es válogatott szövetségi edzője volt, két és fél évet töltött az utánpótlás-válogatottak mellett, a fiatalabb együttes eljutott az elitkörbe. Ezt követően egy ideig Japánban dolgozott, majd 2019 nyarán az MTK első osztálytól búcsúzó csapatánál nevezték ki, s 2020-ban visszavezette az együttest az NB I-be.

Talán emlékszünk még néhányan, a 2020–2021-es idény első fordulójában a kék-fehérek 1–1-es döntetlent értek el a Ferencvárossal, de a lényeg a mutatott játékon volt: Boris keze alatt stílusos együttes formálódott. Amikor a felek egymás kezébe csaptak, Zakor Sándor, a futballszakosztályt működtető zrt. kizárólagos tulajdonosa azt emelte ki, hogy a Magyarországon addig a fiatalokkal foglalkozó Borist képesnek tartja arra, hogy lehetőleg saját nevelésű játékosokra építse az MTK-t, ami egyébként elve az egyesületnek. A német tréner nem tagadta, megvan az elképzelése, kiből mit lehet kihozni, a támadófutball mellett tette le a garast. Nem mellesleg tanult magyarul, ha nem is beszél folyékonyan, de megvan benne a szándék – ha úgy tetszik, a tisztelet –, hogy ezen a téren is megfeleljen. Kedvenc szóhasználata, hogy „nincs kislányos meg biztonsági foci”.

Most hirtelen törés állt be a kapcsolatban, a felek, úgymond, „időt kértek” az indoklásra. Azért kiderült, Boris iránt a következő idénytől biztos feljutást váró Vasas érdeklődik, elképzelhető, hogy a cirka milliárdos költségvetésű klub a még élő szerződésű Schindler Szabolcs bánatpénzét és az érkező szakember kontraktusát is kigazdálkodja. Borisnak ismerős a feladat, újra a feljutás a cél, csak éppen nem fiatalokkal, hanem a 28 éves Otigba Kennethtel, a 33 esztendős Pátkai Mátéval, a 31 éves Litauszki Róberttel és a már a 28.-at taposó Radó Andrással.

Itt már nem lehet időt kérni, fel kell jutni.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.07.26 18:08:10

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

„A Ferencváros érettebb taktikai felkészültsége döntött. Sárosi egészen nagy, Lázár is kitűnő.”

2021.07.25 18:45:57

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS

Bátran kezdett a Loki Mourinho csapata ellen, de a védelmi hibák miatt vereség lett a vége a bajnoki főpróbának.

2021.07.23 22:35:17

Labdarúgó NB I L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Újra kegyelmi állapotban vívta végig a férfi kard egyéni napját.

2021.07.24 17:56:09

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)

Hiába volt több helyzete a Honvédnak, gólt nem tudott szerezni a Bozsik Arénában.