PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
2019.12.28 10:19

Honvéd: vissza a mélyből – NS-értékelés, 6. rész

A Budapest Honvéd gyenge bajnoki rajtja ellenére a klub elöljárói kitartottak Giuseppe Sannino vezetőedző mellett, ami a jelek szerint jó döntésnek bizonyult.

Egységben az erő: Giuseppe Sannino vezetőedző megbízik játékosaiban, ők pedig megbíznak a nyáron érkező olasz szakemberben (Fotó: Földi Imre)

„Lanzafame... Lovric... Gazdag... Moutari... Újra Gazdag, szép csel, Gazdag, még eggyel tovább, nagy játék, Gazdag... Micsoda gólt lőtt a Honvéd! Azt a mindenségit! Gazdag a gólszerző! Hát ez futballélményekben gazdag délután így.”

Hajdú B. István az elmúlt évtizedekben látott már ezt-azt a futballpályákon, nekünk volt szerencsénk hallgatni, miként kommentálja a legnagyobb sztárok legszebb mozdulatait, ezért ha ő azt mondja egy gólra, hogy az szép volt, akkor higgyünk neki! Márpedig a kiváló riporter november másodikán a Puskás Akadémia–Bp. Honvéd mérkőzés 72. percében, miután Gazdag Dániel a felcsútiak kapujába talált, megállapította: „Szép volt!

„LANZAFAME ÉS VADÓCZ VISSZATÉRÉSE JÓT TETT”Lanzafame és Vadócz Krisztián visszatérése jót tett a csapatnak
Szurgent Lajos, a Honvéd korábbi játékosa és edzője: – Nem kezdtünk jól, de én ezt annak is tulajdonítom, hogy az új edző nem ismerte kellően a magyar mezőnyt, ráadásul a keret csak augusztus végére alakult ki. Davide Lanzafame és Vadócz Krisztián visszatérése jót tett a csapatnak, meg is indultunk felfelé. Lanzafaméval együtt a gólok is jöttek, de azt nem lehet elvárni tőle, hogy mindent ő oldjon meg, a társaknak le kell venniük róla a terhet. Ha sikerül, továbbá egy-két poszton erősödik a gárda, szép lehet a kispesti tavasz. Bár én már azt is erősítésnek tekintem, ha Mohamed Mezgrani és Patrick Ikenne-King felépül a súlyos sérüléséből, és az idény második felében pályára léphet.

Ha mindehhez hozzábiggyesztjük, hogy a kispestiek számára ez volt az ősz fénypontja, aligha tévedünk. A 2019–2020-as idénynek új edző, Giuseppe Sannino irányításával vágtak neki, akinek a névjegye több érdekességgel is szolgált. Bizakodással tölthette el a piros-feketék játékosait és drukkereit, hogy a szakember korábban ült a Watford, a Palermo és a Catania kispadján is, az viszont ugyanakkor kissé ijesztően hangzott, hogy az említett csapatokon kívül irányított még tizenhatot – 23 év alatt...

Az új seprű mindenesetre jól sepert az elején, a Honvéd az Európa-liga első selejtezőkörében a Zalgiris Vilniuson jutott túl, a második fordulóban a Craiovával szemben viszont tizenegyesrúgások okozták a vesztét (a többit e helyütt hagyjuk, ha már van „Árnyék” rovatunk...). Három nappal a lelkeket (is) megviselő kiesés után a kispestiek Diósgyőrben indították a bajnokságot, 2–1-es vereséggel. Azt még rá lehetett fogni a kupabúcsúra, ám a miskolci fiaskót további három követte – csak azért nem álltak az utolsó helyen a negyedik játéknapot követően, mert a gólkülönbségük kevésbé rossz volt a Kaposvárénál.

Érezhették a vezetők is, hogy ez kevés lesz, az átigazolási időszak hajrájában ők is belehúztak, így a Ferencvárosból egy év után visszatérő Davide Lanzafamével, valamint Vadócz Krisztiánnal, Tomás Tujvellel és Naser Alijivel erősítették meg az addig gyengélkedő, súlyos sérülésekkel is sújtott csapatot. S volt még egy jó húzásuk: négy vereség ide, pontnélküliség oda, nem váltak meg Giuseppe Sanninótól (akihez a hírek szerint a futballisták is ragaszkodtak).

 
FTC: kirándulás az álomvilágba
Mol Fehérvár: többször fent, többször lent
Mezőkövesd: a nagyok nyakán
Puskás Akadémia: a támadófutball rabja 
Újpest: felemás érzések 

Az ötödik fordulóban aztán fordult a kocka, Nagy Gergőék az Újpest vendégeként 3–2-re nyertek. A hatodikban kikaptak a Fehérvártól, ám utána produkáltak egy páratlannak nevezhető szériát: hét meccsen nem találtak legyőzőre. Ráadásul a hétből hatot megnyertek, aminek következtében a 13. kör után sokkal közelebb voltak a dobogóhoz, mint a kieséshez. Habár a játékuk nem volt mindig lenyűgöző, tudjuk, ha valamit nem kell magyarázni a labdarúgásban, az a győzelem. Miután Tomás Tujvel elfoglalta helyét a kapuban, a védekezés összeállt, jellemző, hogy a szóban forgó hét mérkőzésen mindössze három gólt kapott a Honvéd.

Az őszi szezon utolsó három meccsén viszont hármat is, ami két döntetlen mellett egy vereséget eredményezett. Az Újpest elleni záró találkozó után így felemás fél évre koccinthattak a kispestiek – ahhoz képest, hogy milyen mélyen voltak, szépen visszakapaszkodtak, így reménykedhetnek abban, hogy az idény végére teljesítik a célkitűzést, vagyis nemzetközi kupaindulásra jogosító helyen végeznek.

Ha „önbizalomfröccsre” van szükségük, elég megnézniük Gazdag Dániel gólját. 

A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

FÉNY ÉS ÁRNYÉK

Amikor Batik Bence (balra) másfél éve elkötelezte magát a Honvédhoz, sok szurkoló kétkedve fogadta – mégiscsak a Ferencvárostól érkezett. A védő azóta a drukkerek egyik kedvencévé vált, az elismerést mindenekelőtt a teljesítményével és a hozzáállásával érdemelte ki. Az ősszel kifejezetten jól futballozott, az osztályzatok alapján bekerült a Nemzeti Sport válogatottjába (Fotó: Tumbász Hédi)
A szégyen napjaként is bevonulhatna 2019. augusztus 1. a nemzetközi futballba. A Craiova–Honvéd mérkőzésen a román „drukkerek” gyalázták Magyarországot, a játéktérre hajítottak érméket, öngyújtókat, a hosszabbításban el is találták valamivel a bírót, aki mellett egy hanggránát is felrobbant. Ugyan félbeszakadt a meccs, később folytatódott – mintha mi sem történt volna... (Fotó: maszol.ro)

MINIINTERJÚ GAZDAG DÁNIELLEL

Fotó: Tumbász Hédi

– Négy forduló után négy vereséggel állt a Honvéd. Nem félt attól, hogy baj lesz?
– Csalódott voltam a gyenge rajt miatt, de attól nem tartottam, hogy megragadunk a tabella alján. Biztos voltam benne, előbb-utóbb megindulunk felfelé, mert ennek a csapatnak nem a kiesés elkerüléséért, hanem a dobogóért kell harcolnia. Más kérdés, hogy mivel négyszer kikaptunk, tizenkét pontot hagytunk kárba veszni, amivel megnehezítettük a helyzetünket.

– Mikor érezte, hogy egyenesbe kerültek?
– Amikor idegenben megvertük az Újpestet az ötödik játéknapon. A nagy rivális elleni siker kirántott minket a gödörből. Bár azt követően a Fehérvár nyert ellenünk, azon a meccsen nem érdemeltünk vereséget. Utána hét meccset vívtunk meg veretlenül, aminek köszönhetően felkapaszkodtunk az élboly mögé. Amit sajnálok, az a szériát megszakító kisvárdai vereség, azon a mérkőzésen nem ment nekünk a játék. Mindent összevetve reálisnak mondható a hatodik helyezésünk, ahhoz képest, ahogyan számunkra kezdődött az idény, nem panaszkodhatunk.

– Vajon juthatnak ennél feljebb is a tavasszal?
– Persze. A célunk az, hogy legalább a harmadik helyre odaérjünk. Ehhez én is hozzá akarom tenni a magamét, mert az ősszel nem tudtam segíteni a csapatot annyira, amennyire szerettem volna. Előbb a bokámmal, majd a térdemmel, végül a vállammal bajlódtam, ilyen balszerencsés még sohasem voltam eddigi karrierem során.

Jó volt Giuseppe Sannino lapjárása... A temperamentumos, 62 esztendős szakembert nem győzték figyelmeztetni a bírók, több sárga lapot kapott, mint bármelyik játékosa. Ja, és két pirosat is!
Egy híján húsz gólt szerzett az ősszel a Honvéd, Davide Lanzafame egymaga hét gólt jegyzett. További nyolc játékos talált még be a kapuba, az olasz támadót a háromgólos Amadou Moutari követi a sorban.
Idegenben jobban szerepeltek a kispestiek, mint a hazai pályájuknak számító Hidegkuti-stadionban. Vendégként 13, házigazdaként 11 pontot gyűjtöttek, első hazai sikerüket a 10. fordulóban, a Kaposvár ellen aratták (2–0).
Fotó: Meder István
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC15113  129–14+1536
  2. Mol Fehérvár FC16102  431–17+1432
  3. Mezőkövesd Zsóry FC16  84  420–13  +728
  4. Puskás Akadémia FC16  74  526–20  +625
  5. Újpest FC16  73  623–22  +124
  6. Budapest Honvéd16  73  619–20  –124
  7. Kisvárda16  62  818–22  –420
  8. Debreceni VSC15  61  825–30  –519
  9. Diósgyőri VTK16  61  916–24  –819
10. Paksi FC16  52  920–29  –917
11. Zalaegerszegi TE FC16  45  723–22  +117
12. Kaposvári Rákóczi FC16  31315–32–17  9

A következő részben az edzőváltáson áteső Kisvárda vártnál jobb őszi szereplését vesszük górcső alá. 

 

2021.04.13 19:45:46

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS

IDEGENLÉGIÓ. Melléfogások Fehérváron, kincsherdálás Újpesten, Eccleston Békéscsabán, kevés légióssal kieső Puskás Akadémia.

2021.04.15 18:12:36

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Az MTK megszerezte ugyan a vezetést a Mol Fehérvár ellen, de a vendégek fordítani tudtak.

2021.04.14 22:48:38

Labdarúgó NB I BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Még nem tudom, hogy a Vidi legyőzi-e az MTK-t idegenben a Magyar Kupa elődöntőjében, mindenesetre a fehérvári futballisták megint bizonyíthatnak, Szabics pedig léphet egyet első vezetőedzőként jegyzett trófeája felé.

2021.04.14 17:14:58

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egyetlen gól is elég volt a lila-fehéreknek a vártnál gyengébb teljesítménnyel előrukkoló Kisvárda ellen.

2021.04.14 18:38:00

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR

Ami a szakember negyedik esélye lehet, az Kisvárdán az első és talán soha vissza nem térő alkalom.