FTC: Stjepan Loncar a hídon átment, most magasabbra vágyik

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.10.15. 09:07
null
Stjepan Loncar a Fradi erőssége lehet (Fotó: Árvai Károly)
Mesebeli helyen nőtt fel, ám Budapest is lenyűgözte. Stjepan Loncar, a Ferencváros bosnyák válogatott középpályása korábban lőtt már gólt skót csapatnak, kedden a Celtic ellen ismételne.


Gyönyörű hely közelében nőtt fel. Gyerekként sokszor átsétált a Neretva folyó fölött átívelő Öreg hídon (Stari most), amely Bosznia-Hercegovina egyik legfőbb turistanevezetessége. Stjepan Loncar családja még most is Siroki Brijegben lakik, ahol a futballista felnőtt.

„Közepes nagyságú város a miénk, nagyjából harmincezren élnek ott – mondta lapunknak a Ferencvároshoz júliusban érkező bosnyák válogatott középpályás. – Egyébként nyugodt, csendes hely, a mostari Öreg híd nagyjából húszpercnyi autóútra van a házunktól, csodás építmény, különleges szépségű. Ha otthon vagyok, gyakran elmegyek oda.”

Hatévesen kezdett el futballozni a helyi csapatban, hogy tizenkét évvel később ugyanott aláírja élete első profi szerződését. Más sportágak nála szóba sem jöhettek, a kosárlabda és a vízi sportok sem érdekelték.

„Édesapám is futballozott, ő vitt először edzésre. Ehhez képest édesanyámtól kaptam az első labdámat, erre a mai napig emlékszem. A helyi csapatban végigjártam a szamárlétrát, lépésről lépésre jutottam előre, tizennyolc évesen már a felnőttek között játszottam, és olyan jól ment a játék, hogy három év után eladtak Horvátországba.”

Az Öreg híd a mai napig sokat jelent a bosnyák válogatott labdarúgónak (Fotó: AFP)
Az Öreg híd a mai napig sokat jelent a bosnyák válogatott labdarúgónak (Fotó: AFP)

 

Stjepan Loncar
Nemzetisége: boszniai horvát
Életkora: 24 éves
Posztja: védekező középpályás
NB I-es mérkőzései: 4
Válogatottsága:  11
Becsült piaci értéke: 2.5 millió euró

Huszonegy esztendősen a HNK Rijeka együtteséhez igazolt, amellyel három év alatt kétszer nyert Horvát Kupát, a legutóbbi idényben pedig bejutott az Európa-liga csoportkörébe, amelyben az olasz Napoli, a spanyol Real Sociedad és a holland AZ ellen játszott. A horvátországi években akadt olyan kupadöntő, amelyben éppen mostani csapattársa, az akkor még a Lokomotiva együttesét erősítő Myrto Uzuni ellen lépett pályára.

„Emlékszem arra a mérkőzésre, egy nullára mi nyertünk. Akkor még nem ismertem Myrtót, csak tudtam, hogy jó játékos. A ferencvárosi csapattársaim közül Marijan Cabraja ellen is játszottam Horvátországban, a bosnyák válogatottban pedig Eldar Civiccsel, Adnan Kovaceviccsel és Muhamed Besiccsel is futballoztam együtt. Szép három esztendőt töltöttem Rijekában, de új kihívásra vágytam, még feljebb akartam lépni, a Ferencváros pedig tökéletes választás volt.”

A 24 esztendős futballista a középpálya belső részén mozog otthonosan, nagy erőssége, hogy szinte megállás nélkül végigfutja a mérkőzést, rengeteg labdát szerez és jó százalékban meg is játssza. A zöld-fehérek a bajnokságban szombaton 17 órától a Zalaegerszeget fogadják, kedden pedig az Európa-liga csoportkörében már Skóciában, a Celtic otthonában lépnek pályára.

„Sűrű napok elé nézünk. A bajnokságban nem hibázhatunk, az Európa-liga csoportkörében pedig jó lenne megszerezni első pontjainkat. Annak idején a Rijeka játékosaként az El-selejtezőben rúgtam már gólt skót együttesnek, az Aberdeen ellen tovább is jutottunk, boldog lennék, ha a Celtic ellen is betalálnék       . Kemény mérkőzés vár ránk Skóciában, az eddigi két csoportmérkőzésünkön jól játszottunk, ideje, hogy megmutassuk, tudunk nyerni is. Szorgalmas csapatunk van, tele jó futballistával, izgatottan várjuk a Celtic elleni összecsapást, ám most még a hétvégi bajnoki mérkőzésre koncentrálunk.”

Néhány hónapja költözött Budapestre, a magyar főváros pedig máris be­lopta magát a szívébe. Különösen a Duna-part tetszik neki, a belvárosban szeret nagyokat sétálni, de a lakásválasztásnál az egyik fő szempont a Népligeti edzőcentrum közelsége volt, hogy gyorsan kiérjen az edzésre.

„Nem vagyok régóta a Ferencvárosnál, de a klub máris lenyűgözött. A szurkolók csodálatosak, az edzőközpont tökéletes, a város gyönyörű. Örülök, hogy itt lehetek, remélem, sok szép siker vár ránk.”

BOTKA ENDRE PANNONHALMÁRA LÁTOGATOTT
Közösen népszerűsíti a hazai turizmust a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Ferencváros. Az FTC labdarúgói, illetve vezetőedzője, Peter Stöger mutatják be Magyarország látványosságait öt kreatív kisfilmben. A videosorozatban többek közt Balatonboglár vagy Pécs ikonikus helyszínei mellett egy-egy szakma helyi képviselője is feltűnik. Az első videóban      Botka Endre,      a csapat válogatott védője Pannonhalmára utazott el, ahol a Boldog Mór-kilátón és a lombkorona tanösvényen át az apátsági pincészet egyik szőlőbirtokát nézte meg.     

NB I, 9. FORDULÓ
PÉNTEK
20.00:
MTK Budapest–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZOMBAT
14.45: Gyirmót FC Győr–Paksi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00: Ferencvárosi TC–ZTE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.30: Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VASÁRNAP
14.30: Kisvárda Master Good–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00: Mezőkövesd Zsóry FC–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 7 6 1 17–7 +10 18
2. Kisvárda 8 6 2 13–8 +5 18
3. Paksi FC 8 4 1 3 23–18 +5 13
4. Budapest Honvéd 8 4 1 3 14–12 +2 13
5. Puskás Akadémia 7 4 1 2 9–9 0 13
6. Mol Fehérvár 8 2 5 1 9–8 +1 11
7. MTK Budapest 8 3 1 4 9–11 –2 10
8. Debreceni VSC 8 2 3 3 19–15 +4 9
9. Zalaegerszegi TE 8 2 2 4 13–18 –5 8
10. Mezőkövesd 8 2 2 4 9–15 –6 8
11. Gyirmót FC Győr 8 1 3 4 8–15 –7 6
12. Újpest FC 8 3 5 10–17 –7 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik