FTC: Az ultrák eljátszották a bizalmamat; nem lesz más a sas - Kubatov

Vágólapra másolva!
2015.04.08. 10:04
null
Kubatov Gábor kényes témákról is beszélt (Fotó: Mirkó István)
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke a Rádió Q-nak adott interjújában válaszolt a betelefonálók és érdeklődők kérdéseire. A Fradi-vezér elárulta, mennyit keres, a vénaszkennerről, Berki Krisztián ügyéről, a FradiBuszról és a Facebook-kommunikációról is beszélt.

– Lesz-e újra tizenegy magyar játékos a kezdőcsapatban?
– Ez a cél, csak az a kérdés, hogy ki lesz ez a tizenegy játékos – mondta Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke a Rádió Q-ban. – Fájó ezt kimondani, de a válogatott minden meccse izgalom, inkább akarat van, mintsem tudás. Igyekszünk magyar futballistákat igazolni, próbáljuk beilleszteni például Ugrai Rolandot vagy Varga Rolandot, de mi egy európai csapat vagyunk. Természetesen nekem is az a célom, hogy minél több magyar legyen a kezdőben, de ez nem egyik napról a másikra történik meg.

– Meddig lesz a Fradi az adófizetők pénzéből eltartva?
– Jobb a helyzet ennél. Csak tavaly nyolcszázmillió forint volt a játékosbevétel, és ez nem állami pénz. Német-francia üzemeltetővel kötöttünk szerződést, amely a Ferencváros összes szponzorát és hirdetőjét szervezi. A bevétel kis százaléka kerül az üzemeltetőhöz, nagy része hozzánk. Csak a TAO-pénz állami, de azt az utánpótlásra költjük.

– Igaz, hogy a Fradi meccseit többen nézik, mint a nemzetközi meccsekét?
– Igen, a mi mérkőzésünk televíziós nézettsége majdnem a duplája egy Real–Barcának.

– A Fradi kemény magja mennyi kárt okozott az évek során?
– Nem az a probléma, hogy fizikai károkat okoztak, hanem az, hogy erkölcsit. Sok cég gondolta úgy, hogy ha a Fradi szurkolói így viselkednek, akkor nem szponzorálja az FTC-t, ezért sok bevételtől elestünk. Az élet minden területén törekedtem arra, hogy elsők legyünk. A büntetések terén nem akartam, most a harmadik helyen vagyunk, ez nem kis lépés. Ma már töredékét fizetjük az eddigi büntetéseknek.

– Nem zavarja-e, hogy a Fradi Securityban bűnözők vannak? Mennyire vethető ez össze a helyes erkölcsi morállal?
– Volt rendőrök vezetik, vannak benne kemény srácok, de a mi szurkolótáborunk is ilyen.

– A Fradi C-közép tagjai, akik szkennelnek, miért kaptak fenyegetéseket egy békés demonstráció alkalmával?
– Ha erről az ügyről kapok bizonyítékot, azonnal kivizsgálom. Volt, hogy el kellett küldenünk valakit, de erről az esetről nincs bizonyítékom, addig pedig nem tudok mit intézkedni.

– Hogyan vált be a vénaszkenner?
– Kétezer-nyolcban kezdődött a kártya kibocsátása még az angolok vezetésével, akkor hatvanezer ember váltotta ki. Alapvetően azt gondolom, hogy akinek nincs mit rejtegetnie, szkennel. Én magam kértem a kivizsgálást. Akit ki kellett tiltani, az kint is marad, nagyjából tizennégy emberről van szó, nem két-háromezerről. Tudom, hogy egy összetartó közösség, és néhány ezer ember emiatt nem jön, pedig nagyon hiányzik a szurkolásuk. Három és fél évig tárgyaltam az ultrákkal, nem volt eredménye, ezért kellett ez a módszer. Nem szeretnék nyitott hetet tartani (amikor bárki bejöhet vénaszkenneres ellenőrzés nélkül – a szerk.). A szervezőink ma már fiatal egyetemisták, nekik nem feladatuk, hogy összehasonlítsák a személyi igazolványokat az arcokkal, ezt a vénaszkenner megteszi helyettük.

– Annyi kamera van a stadionban, feltétlenül szükséges a vénaszkenner?
– Ha nem tudjuk beazonosítani az elkövetőt, mit csinálunk azzal az emberrel, aki jogtalanul jutott be? Kitesszük a stadionból? Hangsúlyozom, örömmel látjuk az ultrákat, de meg kell tanulniuk viselkedni, és vállalni a következményeket a tetteikért.

– Ön szerint mi az oka annak, hogy az előző években egyre kevesebben járnak mérkőzésekre?
– Egyrészt a színvonal miatt. Mi ezen igyekeztünk javítani: hoztunk egy rendkívül jó német edzőt, az angol első osztályból igazoltunk játékost Roland Lamah személyében – nem tudom, mikor fordult elő ilyen utoljára – hellyel-közzel szép futballt játszunk. A másik elrettentő tényező az infrastruktúra volt – építtettünk egy új stadiont. A harmadik a biztonság kérdése – ez is rendben van ma már. Szurkolói kultúrát kell váltani. Az én lányom tizenkét éves, szerintem nem jó, hogy neki be kell fognia a fülét egy Újpesttel kapcsolatos rigmusnál a stadionban. Tavaly kilencezres átlagnézőszám volt, az idén ezt minden bizonnyal meghaladjuk, a derbin valószínűleg tizenhétezernél is több ember lesz.

– Annak idején azt ígérte, hogy kiszámlázzák a szurkolóknak a büntetést. Így történt?
– Az embernek belátásra kell bírnia magát, mi is ezt tettük, és – egyelőre – eltekintettünk ettől a megoldástól. A legutóbbi büntetés olyan cselekedetekért volt, amely nem okozott olyan erkölcsi kárt, amit a Ferencváros ne tudott volna átvállalni. Annyira bagatell büntetéseket kaptunk eddig, hogy nem kellett ehhez a lépéshez folyamodnunk. Ha súlyos büntetést kapunk, előfordulhat, hogy egy szektor fizeti majd ki. Jó a tendencia, esnek vissza a büntetések, kevesebb a trágárság, utóbbit nem támogatom.

– Van olyan megállapodás az MLSZ-szel, hogy kevesebb büntetést számláz ki a vénaszkenner bevezetése miatt?
– Nincs. Az ugyanakkor egyértelmű, hogy a szövetség jó szemmel nézi ezeket az intézkedéseket. Az MLSZ-szel nem is volt és nem is lesz vitám, elfogadom a döntéseit.

– El tudna képzelni kevesebb csapatos NB I-et?
– Az ország méretéhez elegendő lenne tizenkét csapat, de szeretjük a focit, és nem akarunk egyes területeket megvonni a labdarúgástól. Állandó a vívódás, racionális döntés lenne csökkenteni, de sajnálnánk, ha kevesebb városban lenne foci, ha például nem járhatnánk Pécsre mérkőzésekre.

– Tárgyal-e még az ultrákkal? Ha nem, miért nem?
– Három és fél évig tárgyaltam, eljátszották a bizalmamat, már nem ülök le velük.

– Hogyan áll az átvizsgálás eredménye?
– Öt évvel ezelőtt ezt magam kezdeményeztem. Négyszázhatezer forint a parlamenti fizetésem, a Fraditól nem kapok pénzt. Több mint egyhavi fizetésemet, ötszázezer forintot tettem bele az átvilágításba öt évvel ezelőtt. Vannak még folyamatban lévő eljárások, köztük Berki Krisztiánnal szemben is.

– Miért alakították át a FradiBusz rendszerét?
– Elárulom, Végel Tamás volt az egyik a tizennégyből, akit ki kellett zárnom, mert fojtogatott valakit. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, de úgy döntöttünk, hogy innentől mi szervezzük meg, hogy a szurkolók vidékről eljussanak a hazai mérkőzésekre.

Miért nem ír a Facebookon? Ön kezelte ezt a felületet?
– A közhiedelemmel ellentétben mindig saját magam válaszoltam, este leültem a számítógép elé, és mindig én írtam vissza. Úgy éreztem, „túlnyomták” a fiúk, akik sértegettek, és eljött egy pont, hogy elegem lett belőle.

– Miért „lövetnek” le minden fradis oldalt?
– Ha valaki a Ferencváros nevével visszaél és kárt okoz a klubnak, akkor levetetjük azt az oldalt. A szurkolói oldalakat nem, de engedélyt kell kérniük, és akkor működhetnek.

– Kerülhet-e az FTC olyan helyzetbe, mint a Győr?
– Nem. Csak akkor fenyegetne minket ez a veszély, ha túlzó költségvetést állítanánk fel, de nem így teszünk.

– Ki az a Nyíri Zoltán, mi a feladata, mi a végzettsége?
– Elsősorban a barátom, másodsorban bizalmi ember, valamint elnökségi tag. Ő végzi az operatív tevékenységet. Középiskolát végzett, de nem tudom pontosan a végzettségét.

– Mennyi ingyenjegyet osztanak szét?
– Nyolcvanat kapunk a stadion üzemeltetőjétől, ezt osztjuk szét korábbi sportolóink között.

Az új Fradi-sas nem mindenkinek tetszett, de Kubatov bízik benne, hogy a szurkolók hamarosan megszeretik (Fotó: Veres Viktor)
Az új Fradi-sas nem mindenkinek tetszett, de Kubatov bízik benne, hogy a szurkolók hamarosan megszeretik (Fotó: Veres Viktor)
– Mit gondol az új sasról? Ki hagyta ezt jóvá? Mit fogyasztott előtte?

– Ez egy másik, új koncepció, idáig volt egy totemállatunk, olyan jelmezben, amiben nem igazán tudott mozogni. Megkérdeztük a szurkolókat, kilencven százalékuk le akarta cserélni a sast. Külföldön általában rajzfilmfigurának ábrázolják a kabalafigurát, ez is úgy néz ki, inkább a gyerekeknek kedvez majd. Az egy másik kérdés, hogyan fogadják szurkolók. Nincs szükség rá, hogy lecseréljük, mert amikor látják, hogyan mozog, focizik, lövi a tizenegyest, akkor megszeretik. A Diósgyőr ellen lesz meglepetés, igazi sast reptetünk körbe.

– Eddig milyen funkciója volt a sasnak?
– Semmi, állt a stadion közepén. A Fradi-sas egy különleges eleme a klubnak. Nem tudom, ki volt a korábbi sas, azt sem tudom, ki lesz a következő.

– Miért volt ennyire negatív a visszhang?
– Nem lett elég jól elmagyarázva, hogy mi az új sas funkciója. Az előző el lett bocsátva, de korrekt módon. Az új sas, ha kell, egy egész félidőt végigdekázik.

– Le lesz cserélve?
– Nem, így marad, ahogy most van. Remélem, hogy a drukkerek hamarosan megszeretik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik