MALONYAI PÉTER
2023.10.01 00:04 Frissítve: 2023.10.02 00:05

Faiskola – Malonyai Péter jegyzete

 

Nem hittem, hogy a Fradi olyan fölénnyel lép túl az MTK-n, mint tette, de a látvány önmagért beszélt. Ha egy csapat idegenben egygólos hátrányra hatot vág, ott nincs mentség, nincs magyarázat, annyival jobb, hogy az csak na! Mit lehet mondani, amikor tenni nem sikerült semmit?

 
Hat FTC-gól az MTK kapujában – egyoldalú örökrangadó

Mert kiderült, hogy a ferencvárosi futballisták jobb játékosok, mint a kékben és fehérben szorgoskodók. Gyorsabbak, ügyesebbek, jobban meccselnek – meg egyáltalán. És ezzel nem az MTK ifjait és kevésbé ifjait becsülöm le, minden tiszteletem az övék, ám ez az elismerés nem teszi jobbá a csapat védelmét, amelynek tagjai ellen a Fradi-játékosok egyetlen lépéssel szereztek akkora előnyt, hogy csak gól lehetett a vége.

Hét meccsen mindössze öt gólt kapott az MTK, most egyszerre hatot. Hogy miért, nem az én dolgom megfejteni, nekem elég a látvány, ami egyértelmű volt. Ilyenkor persze egyszerű a helyzet, a győztes triumfál, a vesztes szerénykedik, magasztalja a másikat, megígéri, hogy... De marad a 6–1 (vagy az 1–6, ki honnan nézi). „Ilyen a foci” – mondta például Bognár István, hozzáteszem, hogy ilyen – is.

Az élet megy tovább, a Ferencváros csütörtökön kupameccset játszik Firenzében, ahol – várhatóan – a Fradi védelme előtt áll majd hasonló feladat, mint most az MTK-hátsóknak volt. Ezt majd meglátjuk, most ennél a 6–1-nél tartunk.

Ami engem illet, Horváth Dávid mentalitása, hozzáállása közel áll hozzám, hiszem, hogy az általa nevelt vagy most gardírozott játékosok, a csapat produkciója arányban áll majd a felkészültségével. Mert nem érvényesült más, csak az igazság: a fák nem nőnek az égig.

És ha már itt tartunk, az MTK akadémiai szándékaira gondolva megemlítem, hogy a fáknál is fontos a nevelés. Így a faiskolák szerepe. A szakirodalom szerint a piac igényeit követve azok a faiskolák kerülnek versenyelőnybe, amelyek az ismert, jól bevált régebbi fajtákon kívül újdonságokat is szaporítanak. A megfelelő alany kiválasztásával pedig befolyásolni lehet az oltvány egészét, hiszen az hatással van többek között a fa méretére, ami az intenzív ültetvények telepítésénél mérvadó. A faiskolai termesztőknek meg kell találniuk a számukra költséghatékony megoldásokat, ami minden faiskolának egyedi választás.

Miközben a szüret meg odébb van.

A gazda türelme a kulcs.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.12.01 23:51:59

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A futballista mint ember szubjektum.

2023.11.26 20:32:17

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A kérdésekkel együtt nem volt rossz meccs ez a Puskás–Fradi.

2023.11.26 09:34:04

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Hat gólt és látványos játékot hozott a 14. forduló záró mérkőzése, melynek végén mindkét csapat egy ponttal gazdagodott.

2023.11.26 09:18:44

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A vendégek az első, a házigazda Puskás Akadémia a második félidőben szerzett gólt, az utolsó helyzet Slagveeré volt.

2023.11.25 15:32:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A remekül kontrázó Mezőkövesd többek között Drazsics duplájával fölényes győzelmet aratott, és ellépett a kieső helyről.