Beleremeg-e a magyar futballbiznisz a fogadási botrányba? - körkérdés

HEGYI DÁNIEL, PÓR KÁROLYHEGYI DÁNIEL, PÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2011.12.02. 17:07
null
Képünk illusztráció (Fotó: Imago)
Ahogy arról beszámoltunk, Aczél Zoltánt ma délelőtt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A jelenleg a Haladást irányító, korábban Siófokon dolgozó szakember meggyanúsításával immár olyan szintre jutott a hazai fogadási csalások felgöngyölítése, amely konkrét kihatással lehet a jelenleg zajló NB I-es szezonra is, hiszen a fogdából aligha lehet élvonalbeli csapatot dirigálni... De vajon mit szólnak mindehhez labdarúgásunk szereplői: edzők, menedzserek, gazdasági szakértők. Mi a véleménye a szponzoroknak, a mérkőzést közvetítő televíziónak – a becsületén túl anyagilag is sokat veszíthet a magyar futball? Körkérdésünkben erre is választ keresünk.

Először is, röviden foglaljuk össze az elmúlt napok, hetek történéseit a hazai botrányfronton. Az első, júniusi előállítások után – amely során hét személyt vett őrizetbe a rendőrség – novemberben folytatták akciójukat a hatóságok.

Előbb A. Attilánál (azon játékosok nevét írjuk ki teljesen, akik már nyilatkoztak az ügyről, vagy akiket korábban a nyilvánosság előtt megneveztek), majd az ő vallomása után további két játékosnál, Horváth Gábornál (akit korábban is előállítottak, majd elengedtek), Sütő Lászlónál és egy FIFA-licences menedzsernél, K. Zsoltnál tettek látogatást a nyomozók, akik a héten már egy edzőig, a Haladást irányító Aczél Zoltánig is eljutottak. Ezzel párhuzamosan három, gyanúba került mérkőzést nevezett meg az ügyészség: a 2010-es DVTK–Nyíregyháza (0–1) és a 2009-es ZTE–Siófok (5–3) bajnoki mellett a 2009-es Honvéd–Siófok Magyar Kupa-találkozót. Aczél előzetes letartóztatása mérföldkőnek számít, mert közvetlen kihatással bírhat a jelenleg is folyó szezonra, hiszen amennyiben a szakember előzetesben marad, úgy nem fogja tudni ellátni a munkáját Szombathelyen.

A szakmára tehát már biztosan kihat az ügy, de mi a helyzet a televíziós közvetítésekkel, a szponzorációval, befolyásolhatja-e a fogadási botrány a tehetségek külföldre szerződését?

AZ EGÉSZ RENDSZER FERTŐZÖTT? – A MENEDZSEREK VÉLEMÉNYE MEGOSZLIK

„Nagyon rossz hatással van ez a botrány az egész magyar labdarúgásra. Ha a külföldi érdeklődők eddig három meccsen nézték meg az itt futballozó kiszemeltjüket, akkor most vagy hat találkozóra is eljönnek majd, mielőtt ajánlatot mernek tenni. Szörnyű, hogy bíró, futballista és menedzser után most már edző is gyanúba keveredett. Ki következik ezután?" – foglalta össze csalódottan a legfontosabb tanulságokat a budapesti székhelyű menedzserirodát működtető FIFA-licences játékosügynök, Stijacic Radovan „Raso", Böde Dániel menedzsere, aki többek között Stieber Zoltán mainzi szerződésében is közreműködött.

„Ezek a hírek külföldre is eljutnak: egyik német ismerősöm már csipkelődve azzal hívott, hogy »na mi van, bundások?!«. Nagyon rossz fényt vet ez a magyar futballra, és ezek után melyik külföldi játékos akar majd itt játszani? Nagyon remélem, hogy a múltban történt csalások ügyeit mielőbb lezárják a nyomozók. Az ad némi reményt, hogy szerintem a megtisztulás útjára lépett a magyar labdarúgás″ – tette hozzá a menedzser.

Az ugyancsak FIFA-licences ügynök, Hrutka János egyelőre nem ennyire borúlátó.

„Tudok olyan külföldön játszó magyar játékosról, akivel a csapatában már poénkodnak a többiek, hogy »mire érdemes nálatok fogadni.« Ezt leszámítva viszont semmilyen negatív visszajelzés nem jutott el hozzám, és nem gondolom, hogy ez kihathat a futballisták külföldre szerződéseire. Ha valaki megfelelően teljesít, akkor ezután is ugyanannyi esélye lesz, mint eddig. Amúgy természetesen megdöbbenve állok a hírek előtt, mert ha a vádak beigazolódnak, akkor az azt mutatja, hogy az egész rendszer fertőzött″ – fogalmazott a korábbi válogatott labdarúgó.

Ha pedig az egész rendszer fertőzött, akkor az előbb-utóbb a labdarúgás minden szegmensében éreztet(het)i a hatását, de még mielőbb távol kerülnénk a konkrét szakmai kérdésektől, lássuk, hogyan vélekednek az edzők.

„MINDEN ÚJRAÉPÍTHETŐ″; „EGY HÁROMGYEREKES, ELADÓSODOTT CSALÁDAPÁT NEM NEHÉZ MEGVESZTEGETNI″ – EDZŐI VÉLEMÉNYEK

„Olvastam a nyilatkozatot az egyik, az ügyben érintett játékostól, amely szerint legalább ötszáz olyan futballista van, mint ő, vagyis ötszáz játékos, aki szerepet játszott az ügyben – nyilatkozta a Kaposvár vezetőedzője, Sisa Tibor. – És az eddigi hírek alapján úgy tűnik, hogy itt már nem üldözési mániáról van szó. Annál sokkal többről. A fiataloknak ugyanakkor sokat segíthet ez a botrány abban, hogy felismerjék, a tiszta, sportszerű életmód az egyetlen járható út. Az ügyek felgöngyölítésével a nézők is jól járhatnak, mert ha tiszta viszonyok alakulnak ki, akkor ők sem érezhetik becsapva magukat. Hogy ez az ügy alapjaiban megrendítheti a magyar labdarúgást? Mindent fel lehet újra építeni! Úgy gondolom, megfelelő kezekben van az ügy vizsgálata, jó úton haladunk a teljes megtisztulás felé.″

Sisa Tibor a fent említett Bp. Honvéd–Siófok Magyar Kupa-találkozón a kispestiek vezetőedzője volt.

„Arra emlékszem, hogy alaposan megszenvedtünk a továbbjutásért. Ha elvonatkoztatunk a konkrét meccstől, azt mondhatom, egy edző egy adott szituációban nem biztos, hogy felismeri, hogy valakik előre megfontoltan befolyásolni próbálják a találkozót, de vannak olyan apró részletek, amelyek utólag elgondolkodtatóak. De ezzel nem nekünk kell foglalkozni, megvannak az erre illetékes szervek″ – fogalmazott a szakember.

A szeptemberig a Zalaegerszeget irányító Csank János egy másik nézőpontból közelítette meg a témát.

„Természetesen elítélem azokat a játékosokat, akik fogadási csalásokban vettek részt. Ugyanakkor arról senki nem beszél, hogy miért lehet Szlovákiában, vagy bárhol a világon magyar mérkőzésekre fogadni, amikor ebből a hazai csapatoknak egy forint hasznuk sem származik. Aki pedig kitalálta, hogy az NB III-as meccsekre is lehessen fogadni, az egy nagy barom volt, már elnézést a kifejezésért″ – fogalmazott a szakember, aki szerint az alacsonyabb osztályokban, amelyekben szinte ingyen játszanak a futballisták, még kevesebb a visszatartó erő a csalásokkal szemben.

„Azokat a labdarúgókat, akiknek sokszor többhavi fizetésükkel tartozik a klubjuk, emellett eltartanak mondjuk három gyereket, és még hitelük is van, nem nehéz csalásra rábírni. Még az sem biztos, hogy alapvetően jellemtelen futballistákról van szó″ – mondta Csank, aki az ominózus 2009-es ZTE–Siófok (5–3) találkozón a hazaiakat irányította.

„Jól kezdett a Siófok, arra emlékszem, de alapvetően nem az ellenfelet figyeltem, akkor lenne cikibb az ügy, ha a mi csapatunkat gyanúsítják meg csalással. Egyébként nem feltételezem, hogy valamelyik játékosom valaha is fogadási csalásban vett volna részt″ – tette hozzá a ZTE volt vezetőedzője.

A SZPONZOROK ELVÁRJÁK A BOTRÁNYMENTES SZEREPLÉST

A szakma után pedig térjünk át a botrány üzleti, gazdasági vonatkozásaira. A kirobbant üggyel kapcsolatban a hazai labdarúgásba pénzt fektető cégeket is igyekeztünk megszólaltatni.

Az ügyben az eddig napvilágra került információk alapján két mérkőzéssel is érintett Siófok névadószponzoránál, a Földgázszállító zrt.-nél a jelenlegi helyzetben nem érzik úgy, hogy át kellene gondolniuk eddigi szerepvállalásukat.

„A fogadási botrány nem érinti a Siófok jelenlegi csapatát. Egy-egy edzőt, játékost érint, nekik viszont már semmi közük a klubhoz. Amikor a klub támogatásáról döntöttünk, akkor a közelmúlt eredményeit vettük figyelembe, és továbbra is maximálisan bízunk a csapatban. Természetesen követjük a fejleményeket, és a jövőben is elvárjuk a csapattól a botránymentes szereplést″ – közölte megkeresésünkre az FGSZ szóvivője, Lakatos Edina.

A Ferencvárost és a válogatottat is támogató Groupama Garancia Biztosító kommunikációs osztályvezetője, Baranyi László emailben válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a botrány következtében vajon csökkenhet-e az az összeg, amelyet a labdarúgás támogatására fordítanak.

„A Groupama Garancia Biztosító és a Ferencváros között három évre szóló megállapodás született, amelyen nem kívánunk változtatni, hiszen továbbra is fontosnak tartjuk a magyar futball támogatását. Bízunk abban, hogy a sport tisztaságát veszélyeztető ügyeket felgöngyölítik, és ez a folyamat a sportmorál tisztaságát erősíti. Hisszük azt, hogy a nagy múltú magyar futball hírnevét ezek a feltételezett egyéni tévedések nem tudják csorbítani, sőt a sportág tisztességesen helytálló szereplői profitálhatnak a tisztulási folyamatból. Továbbra is bízunk a magyar sport tisztaságában és hírnevének építhetőségében, hiszen a csapat támogatásával nemcsak egy klubcsapatot támogatunk, hanem sportág jövőjét is segítjük. A Groupama Csoport nemzetközi szinten is elismert sportszponzorációs tevékenységet folytat, többek között olyan futballcsapatok támogatója, mint az Olympique Lyon, az Olympique Marseille vagy az AJ Auxerre. Franciaországhoz hasonlóan Magyarországon is a futball a legnépszerűbb és a legrégebbi hagyományokkal rendelkező sportok egyike, ezért töretlenül támogatjuk a magyar futball egyik legmeghatározóbb szereplőjét, a Ferencvárost."

A szponzori pénzek mellett labdarúgásunk egyik legfőbb bevételi forrását a televíziós közvetítésekből befolyó bevételek jelentik.

A TELEVÍZIÓ HOSSZÚ TÁVÚ TERVEI VÁLTOZATLANOK, DE HA DRASZTIKUSABBÁ VÁLIK A HELYZET, „AZ MÁR FELVETHET KÉRDÉSEKET″

Televíziós oldalról Szabó László, a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

„A magyar élvonal közvetítési jogai a Sport Televíziót üzemeltető Chellónál vannak, nekünk, vagyis a Magyar Televíziónak velük van egy megállapodásunk, amelynek keretében ezen jogok egy részét megvásároltuk. Ez fordulónként egy mérkőzést jelent, amelyet vasárnap délután adunk. Tehát a szó direkt értelmében nem vagyunk jogtulajdonosok, de természetesen érintettek vagyunk a magyar labdarúgást érintő dolgokban, mivel közvetítünk eseményeket a bajnokságból. A hosszú távú célja is az a közmédiának, hogy a magyar futball világában meghatározó szereplő legyen. A fogadási botrány nyilván elképesztően sokat árt a magyar futball presztízsének. A játék lehet rossz, a színvonal lehet alacsony, ezt sem bocsátják meg könnyen a nézők és a meccsre járók, de ha labdarúgásunk még álságos, tisztességtelen és hazug is, az meg aztán végképp szétveri a sportág presztízsét. Nekünk az az álláspontunk mindenféle fogadási csalással és bundával kapcsolatban, hogy tűzzel-vassal irtani kell. Magának a sportágnak kell a leghatározottabban fellépni azokkal szemben, akik ilyet tesznek, és kivetni magukból, akik ilyen dolgokkal szórakoznak, mert az értékét roncsolják a sportágnak, amely egyébként kemény forintokban kifejezhető.″

„Nyilván mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de az azért elég köztudott ebben a szektorban, hogy az összes korábbi esemény nem a véletlennek tulajdonítható. Aggodalommal figyeljük a botrány továbbgyűrűzését, elég szörnyű, hogy most már hetente bukkan fel valami újabb ügy. Nagyon reméljük, hogy ennek előbb-utóbb vége szakad, és ami kiirtható, azt eltávolítják, és a jövőben nem kerülnek elő ilyen ügyek. Nyilván olyan eseményeket mi sem szívesen közvetítünk, amelyekről azt gondolják az emberek, hogy ott úgyis hazudnak. Szerintem még nem tartunk ott, hogy a fogadási botrány befolyásolja a hosszú távú terveinket, de ha ez az ügy, mint a tífusz, végigterjed a magyar futballon, és tényleg ilyen exponenciális sebességgel derülnek ki a csalások, akkor az nyilván erősen megkérdőjelezi a mi szerepünket, szerepvállalási lehetőségeinket is. De azt gondolom, hogy egyelőre nem tartunk itt. Ezt az idényt a szerződéseinknek és a vállalásainknak megfelelően végig fogjuk közvetíteni. Büszkék vagyunk rá, hogy a válogatott is visszatért az m1 képernyőjére, és már volt m2-s közvetítés is. Ősszel már a válogatott összes meccsét sugároztuk nagyon nagy sikerrel: volt olyan találkozó – mint a svédek és a hollandok elleni összecsapás –, amikor megvertük a kereskedelmi televíziót is. Nem szeretnénk, ha ez elromlana amiatt, mert néhány pénzéhes vagy egyszerűen csak tisztességtelen ember szétveri a sportágat. A szezon végén lejárnak a közvetítési jogok, gondolkodunk, hogy mi legyen. Elemezzük a helyzetet, hogy mire van szükségünk, a közmédia mennyit bír el. De ott szeretnénk lenni médiaszereplőként a magyar bajnokságnál és a válogatottnál is. Bízunk benne, hogy csak eseti dolgokról van szó, és nem drasztikusabb a helyzet, mert az már felvethet kérdéseket a közvetítéssel kapcsolatban.″

„A SEBBŐL KIFOLYÓ GENNY A GYÓGYULÁS JELE" – A GAZDASÁGI SZAKEMBEREK A BOTRÁNY POZITÍV HATÁSAIT EMELTÉK KI

Szabados Gábor sportközgazdász, aki blogbejegyzéseivel rendszeresen jelentkezik a Nemzeti Sport Online-on, úgy véli, rosszabb már nem lehet a helyzet, és a fogadási botránynak hosszú távon akár pozitív hatásai is lehetnek a magyar futballra, amely a megtisztulási folyamat végén üzleti alapokon kezdhetne működni.

„Nagyon fontos, hogy ezek a dolgok, amelyek most kiderülnek, pár évvel ezelőtt történtek, csak most látnak napvilágot. Ezek természetesen ártanak a magyar futball hírnevének, de olyan dolgokról van szó, amelyekről a magyar futballban élők, a szurkolók, szereplők régóta susmorogtak. Valószínűleg jóval több meccsről és játékosról feltételezték, mint ami valójában igaz, éppen azért az, hogy már ott tartunk, hogy nem susmorgás van, hanem rendőrségi szakasz, letartóztatások, nyomozás, és rács mögött ülnek emberek, ez mindenképpen pozitív. Azt szokták mondani, hogy amikor van egy seb, és a genny elkezd folyni belőle, az már jót, gyógyulást jelent. Amit most látunk, az a sebből kifolyó genny. Nyilván ez nem szép dolog, de abból a szempontból pozitív, hogy elindult egy megtisztulási folyamat."

„A bűnösök végre bűnhődnek. Természetesen semmilyen botrány nem jó, de hosszú távon, amikor ez az ügy lezárul – nyilván ezt nem tudjuk, mikor lesz –, akkor sokkal jobb lesz, mert már ki lesznek szűrve azok az elemek, akik nem a magyar futballba valók. Fontos tény, hogy itt nem egy magyar futball specifikus dologról van szó, hanem nemzetközi szervezetről. A másik dolog, hogy a magyar társadalom minden szintjén megvan a korrupció, és ez a két tényező találkozik most. Sajnos a hazai labdarúgás nem áll olyan szinten, hogy ezeket a hatásokat ki tudja védeni."

„Ami a szponzorokat, közvetítési jogokat illeti, azt gondolom, a helyzet ennél sokkal rosszabb már nem lehet. Valós, üzleti alapú szponzoráció gyakorlatilag nincsen. A botrány nyilván ezeket vágná haza, de ez a magyar futballban nem létezik. A kapcsolatok, különböző ismeretségi körök révén köttetnek a szponzorációs szerződések, úgyhogy azokat ez kevésbé veszélyezteti. Nem tartom valószínűnek, hogy a magyar labdarúgásnak ez rövid távon anyagi problémát fog okozni. Hosszú távon azonban, ha ez az egész lezárul, az feltétele annak, hogy üzleti alapon kezdjen működni a futball, és így profitálhat ebből a sportág. De ehhez az kell, hogy ne csak néhány embert büntessenek meg, hanem azt a szélesebb kört, amely ebben részt vesz, mert ezáltal kialakulhat egy olyan hangulat, hogy megtisztult a sportág. Ha ez megtörténik, akkor az hosszú távon kedvező lehet. Szerintem a botrány a magyar labdarúgás nemzetközi megítélését nem befolyásolja. Láthatjuk, mi zajlik Görögországban vagy Törökországban. Általánosságban a magyar labdarúgás ettől észrevehetően rosszabb helyzetbe nem fog kerülni gazdasági szempontból.″

Berkes Péter sportmarketing szakember is úgy véli, az élvonal eddig sem túl rózsás üzleti működése rosszabb már nem lesz, és külföldön sem lesz akkora visszhangja a botránynak.

„Alapvetően ez az ügy a klubfutballt érinti, ezért fontos különválasztani a válogatottra, illetve a klubokra gyakorolt hatását. A nemzeti csapat játékosainak marketingértékét, személyes úgynevezett personal brand értékét a botrány nem fogja befolyásolni. Fontos kiemelni, hogy a fogadási csalások többsége alsóbb osztályokban történt, és az ebben résztvevő játékosok értéke nem olyan egetverő. Három-négyezer euró körüli összegekről lehet hallani, ami nem jelentős. Persze egy játékos keresetéhez viszonyítva az, de egy klub költségvetéséhez képest elenyésző. Természetesen ez az ügy a magyar élvonal értékét inflálhatja, de emiatt nem fognak kevesebben kijárni a mérkőzésekre. Külföldön sem lesz akkora visszhangja az ügynek, mert nem olyan nagy a hírértéke. Az NB I értéke tíz-tizenkétmilliárd forint, és ez elenyésző hányada az európai futball tizenötmilliárd eurós értékének. A szponzorok szempontjából már eddig sem volt kedvező a helyzet: a magyar klubok nem voltak vonzóak a cégek számára, inkább a személyes kapcsolatokon keresztül érkeztek támogatók. Úgyhogy nem hiszem, hogy ezt befolyásolja a botrány, míg a társasági adókedvezményről szóló törvény segítségével plusz pénz áramlik a magyar futballba, így nem csökkennek a klubok bevételei.″

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik