ZOMBORI ANDRÁS 2022.05.23 23:29 Frissítve: 2022.05.24 17:51

Az légy, aki vagy… – Zombori András jegyzete

Európa legtöbb országában befejeződött már az idény, de csak egy labdarúgó, a Bayern München lengyel világklasszisa, Robert Lewandowski mondhatja el magáról, hogy többször volt eredményes, mint a magyar gólkirály.

Természetesen tudom, ez nem azt jelenti, az NB I 31 találattal záró paksi támadója jobb évadot tud maga mögött, mint a Serie A-ban negyedszer a csúcsra érő, ezúttal 27 gólt termelő Ciro Immobile; szerepét nyilván nem lehet összehasonlítani a La Liga első számú gólfelelősével, az Aranylabda-várományos, ugyancsak 27 gólos Karim Benzemáéval; hogy a francia góllövők versenyét 28 góllal megnyerő, a minapi szerződéshosszabbításért kis túlzással csak az Eiffel-tornyot és a Notre-Dame székesegyházat meg nem kapó Kylian Mbappéról már ne is beszéljünk. Nevezettek egytől egyig klasszisok, hosszú évek óta a legmagasabb nívón futballoznak, fiatalok, idősek csodálják hétről hétre őket, de nem tehetek róla, engem sokkal jobban meggyőz az a fiatalember, akinél jobb idényt (legalábbis a gólok számát nézve…) legutóbb 42 évvel ezelőtt a legendás Fazekas László produkált az NB I-ben.

A miértre egyszerű a válasz. A játékost nem az foglalkoztatja, miként áll a haja (amit egyébként a felesége vág rendszeresen), nem a külsőségek érdeklik, nem akar többnek mutatkozni, mint ami valójában. Minden megnyilvánulásából az látszik, megmaradt jó értelemben vett egyszerű vidéki gyereknek. És mellette azért a gólokat is „pötyögteti”…

A Forráskútról származó, a futballistaként az első lépéseit Bordányban megtevő jókötésű játékos az akkor a második vonalban szereplő Vasasban mutatta meg magát először a nagyközönségnek, s bár angyalföldi időszaka alatt akadt olyan orvos, aki azt tanácsolta, jobban jár, ha egészségügyi problémája miatt – nehezen kapott levegőt – befejezi a labdarúgást, egy pillanatig sem gondolkodott el az idő előtti visszavonuláson. Mint mindenkinek, neki is rengeteget számít a bizalom, amelyet Kaposváron Waltner Róberttől, Pakson pedig Bognár Györgytől megkapott. A Rákócziban nem játszottak mellette olyan társak, akik mellett szórhatta volna a gólokat, Pakson viszont kiszolgálták, esélyt adva neki – amivel persze tudni is kellett élni. Borítékolni lehet, légiósként folytatja, s valamelyest ismerve őt biztosra veszem: amikor a döntését meghozza, nem az anyagiak motiválják elsősorban.

Nem tudni, leendő klubjának ki lesz a vezetőedzője, mindenesetre a szakember magával is jót tenne, ha hasonló felfogásban játszatná csapatát, mint Bognár György a Paksot.

És akkor Ádám Martin, a magyar gólkirály parádézni fog a kapu előtt…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.07.01 23:49:58

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Nagy kérdés, hogy Roderick Duchatelet tud-e és akar-e olyan formátumú labdarúgókat szerződtetni, akikkel megismételhető az előző idényben elért ötödik hely.

2022.06.30 22:24:58

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Újpesten továbbra is várni kell a tulajdonosváltásra • Szóba került, miért hiúsult meg az üzlet, illetve mit hozhat a folytatás.

2022.06.28 22:46:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nyilván kiderül már az eddigiekből is, hogy elfogult vagyok Nikoliccsal, már régóta. Azért is, mert történhet(ett) vele bármi, nem jön ki a sodrából. Most, kiebrudalásakor is úriemberként kommentált közösségi oldalán, »fura helyzeteket produkál olykor az élet« – ez volt a legerősebb megfogalmazása.

2022.06.28 16:43:38

Labdarúgó NB I MURÁNYI DOMONKOS

Loncar duplájára alapozva a zöld-fehérek magabiztosan nyertek német ellenfelükkel szemben.