Az FTC minden évben pontokat veszít a két kiesővel szemben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.09. 12:03
null
A ZTE az FTC ellen ünnepelte alapítása 100. évfordulóját, de a szurkolók számára az lenne igazi ünnep, ha bennmaradna a csapat az NB I-ben (Fotó: Meder István)
A labdarúgó NB I 24. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a ZTE FC Ferencváros elleni pontszerzése, a mezőkövesdi Budu Zivzivadze és a debreceni Varga Kevin gólja, a paksi kapus, Rácz Gergő bravúrja a Honvéd ellen, valamint az újpesti Novothny Soma elkeseredett nyilatkozata.

 

A FORDULÓ PONTSZERZÉSE – ZALAEGERSZEG

Nagy lépést tett a bennmaradás kivívása felé a ZTE FC, amely a szombat esti meccs nagy részében mezőnyben is egyenrangú partnere volt az éllovas Ferencvárosnak. A múlt hét közepén bokasérülést szenvedő Bőle Lukácsot nélkülöző hazai együttes több helyzetet kialakított, igaz, amíg a támadók sokáig nem tudtak túljárni a remekül védő Dibusz Dénes eszén, Tokmac Nguen az első félidő közepén nem hibázott.

A hajrában aztán megtört a jég: Varga Roland tíz perccel a vége előtt eldönthette volna a meccset, ám ígéretes helyzetben a kapufát találta el, a másik oldalon pedig Eldar Civic a tizenhatoson belül buktatta Radó Andrást. A jogosan megítélt büntető mögé a korábbi ferencvárosi játékos állt, és nem hibázott, ezzel a kiesés elől menekülő zalai együttes egy pontot szerzett.

„A tizenegyest nem nagyon lehet edzésen gyakorolni, mert a labdarúgó lelkivilága és a pulzusszáma teljesen más a meccsen, mint a hétközi gyakorláson. Igyekszem felkészíteni magam arra, hogy oda kell állni a labda mögé. Nem a mostani volt az első büntetőm, a jövőben is igyekszem higgadt maradni – mondta a lefújás után az NSO Tv-nek az egyenlítő gól szerzője, akit a játékvezető ítéletéről is kérdeztünk, a hazaiak ugyanis az 57. percben tizenegyest reklamáltak, amikor Stieber Zoltán lövése Lovrencsics Gergő felkarjáról vágódott le. – Volt egy-két kétes szituáció, amelyből talán rosszul jöttünk ki, ugyanakkor elegendő lehetőséget dolgoztunk ki ahhoz, hogy több gólt is szerezzünk, és fordítsunk. Igaz, a Fradinak is megvoltak a helyzetei. Mindkét csapat nyerhetett volna, és bár nekünk volt több kapura lövésünk, összességében igazságos a döntetlen. A listavezető ellen semmiképp sem szomorkodhatunk az egy pont miatt, bravúrnak számít az eredmény. A szombat este mutatott teljesítményre építhetünk, de már előre kell néznünk, és a legjobb tudásunk szerint felkészülni a következő meccsre. A szurkolók remek hangulatot teremtettek a stadionban, sokat számítana, ha hétről hétre ennyien buzdítanának minket. A meccs előtt hallottuk, hogy döntetlent játszott a Paks – figyeljük a vetélytársakat, de még sok forduló van hátra, nem most kell nézegetni a tabellát. Kellenek az olyan bravúrok, mint a mostani, Ferencváros elleni pontszerzés, ám ez akkor ér igazán sokat, ha a kiesés elől menekülő riválisok ellen is megszerezzük a három pontot.”

Csapattársához hasonlóan a hazaiak kapusa, Demjén Patrik sem akart Karakó Ferenc játékvezetővel foglalkozni, ám bízik benne, hogy a hátralévő tavaszi fordulókra is kitart a lendület, akkor ugyanis nem kellene a közvetlen vetélytársak eredményeit figyelni.

„Jól futballoztunk, sok helyzetet alakítottunk ki, ez alapján megérdemeltük volna a három pontot – tekintett vissza a meccsre az utánpótlás-válogatott kapus. – A játékvezetői ítéletekről nem szeretnék beszélni, mert megvoltak a lehetőségeink ahhoz, hogy több gólt szerezzünk, a befejezéseknél mi hoztunk rossz döntéseket. Márton Gábor kinevezése új impulzust hozott az öltözőbe, a személye sokat lendített a csapaton, stabilabbá vált a védelmünk, és az ellenfél kapuja előtt is bátrabbak vagyunk. Jó sorozatba kerültünk, és ha így folytatjuk, nem kell majd a többi csapat eredményeit figyelnünk a hátralévő fordulókban.”

A ZTE a pontszerzése ellenére továbbra is a kiesést jelentő, 11. helyen áll az NB I-ben. Érdekesség, hogy a Ferencváros 2015–2016 óta, amióta 12 csapatos és 33 fordulós a bajnokság, rendre veszített pontokat a kieső csapatokkal szemben. 2018–2019-ben a Haladással és az MTK-val szemben a megszerezhető 18 pontból 15-öt gyűjtött, Szombathelyen ugyanis kikapott. 2017–2018-ban a Balmazújvárossal és a Vassal is ikszelt egyszer (14 pont), a 2016–2017-es kiírásban viszont csak 13 pontot szerzett az MTK, Gyirmót kettőssel szemben, mert a kék-fehérekkel szemben egy győzelem mellett egy döntetlen és egy vereség volt a mérlege. 2015–2016-ban, az első bajnokságban 16-ot, akkor a Békéscsaba, Puskás Akadémia kettőssel szemben öt győzelem mellett egyszer játszott döntetlent, a PAFC-cal.

Ebben az idényben az FTC a bennmaradásért küzdő csapatok közül két szoros meccsen 3–2-re és 1–0-ra megverte a sereghajtó Kaposvárt, kettőből kétszer legyőzte a Paksot, a Kisvárdát és a DVSC-t, az Újpest ellen pedig egy meccs, egy győzelem a mérleg. Ha a felsorolt csapatokat harmadszor is megveri (az Újpesttel még kétszer találkozik), és közülük kerül ki a két kieső, akkor megszakad a fenti sorozat. A Ferencváros ellen két vereség után pontot szerző ZTE-nél most ennek szurkolhatnak, mert ha a sorozat megszakad, akkor az azt jelenti, hogy a Zalaegerszeg bennmarad.

A FORDULÓ VÉDÉSE – RÁCZ GERGŐ

Rácz Gergő remekelt a Bp. Honvéd ellen, a kiesés elől menekülő paksiak a kapusuknak köszönhetően szereztek pontot hazai pályán.

Nem túl jó előjel, ha a kiesés ellen küzdő együttes legjobbja a kapus. Márpedig a bennmaradásért harcoló Paksi FC bizony Rácz Gergőnek köszönheti, hogy nem szenvedett vereséget a Bp. Honvéd elleni bajnokin (0–0).

„Jól éreztem magam a kapuban, örülök, hogy bravúrokkal segítettem a csapatot – mondta lapunknak Rácz Gergő. Amikor Ugrai Rolanddal álltam szemben a meccs elején, éreztem, benne van a pakliban, hogy a kispesti csatár megböki a labdát. Ezért nem dőltem el előre, hanem kivártam. Szerencsére bejött a húzásom, hiszen ezt a megoldást választotta, így védtem a próbálkozását. Ivan Lovric lövése ugyancsak veszélyesen érkezett a kapumra a második félidőben, de akkor is sikerült hárítanom. Fontos volt a lelkemnek, hogy magabiztosan teljesítsek, hiszen az utóbbi két bajnokit, a Debrecen és a Kisvárda elleni meccset kihagytam, mert a Diósgyőr ellen kaptam egy »medvepuszit« a lábamra. De már egészséges vagyok.”

A Paks csak két ponttal szerzett többet, mint a már kieső helyen álló Zalaegerszeg. A zöld-fehérek legközelebb az úgyszintén bajban lévő Újpesttel játszanak.

„Létfontosságú, hogy minden bajnokin szervezetten futballozzunk, ez döntő lehet – magyarázta Rácz Gergő. – Nagy a küzdelem, szoros a versenyfutás, fordulóról fordulóra változik a helyzet a tabellán. Nyernünk kell az Újpest ellen, csak a győzelem elfogadható.”

Szerdán egy héten belül harmadszor is találkozik a Paksi FC és a Bp. Honvéd, a Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágóját Szegeden, a Szent Gellért Fórumban játsszák, az első összecsapáson nem született gól.

A FORDULÓ SPRINTJE – ZIVZIVADZE

Jól, látványosan, ötletesen futballoztak a mezőkövesdiek szombaton, s ennek köszönhetően már 3–0-ra vezettek Kaposváron a Rákóczi ellen, amikor Kuttor Attila vezetőedző a 85. percben pályára küldte a grúz légióst, Budu Zivzivadzét – a házi gólkirálynak öt perc kellett ahhoz, hogy nyolcra növelje bajnoki meccseken szerzett góljai számát.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A szombat esti találatára jó ideig emlékezhet majd a támadó, ugyanis a 90. percben a saját kapujától 22 méterre kezdett el futni, majd a labdát vezetve egészen a hazai kapuig jutott, s 15 méterről ballal a kapuba lőtt. Csaknem hetven métert sprintelt a labdával, úgy, hogy nem tudták utolérni az ellenfél futballistái, a hajrára kitámadó kaposváriak. Csupán az egyedül hátul helyezkedő Nagy Krisztián próbálta szerelni, no meg Pogacsics Krisztián kapus igyekezett hárítani, de sikertelenül. A nagyszerű szóló után természetesen az egész csapat a támadó nyakába ugrott. Gólja némileg hasonlított a PSG-ben futballozó Kylian Mbappé szerdai találatára, a különbség, hogy a francia labdarúgás nagy sztárja majd' tíz méterrel rövidebb távolságot futott le, viszont útközben két játékost is kicselezett a hétközi, a Lyon ellen 5–1-re megnyert kupameccsen.

A grúz támadó a lefújás után szerényen annyit mondott, örül, hogy immár nyolc gólnál tart, s hogy hasonló, nagy futás utáni gólt még nem szerzett profi pályafutása során. A legnagyobb boldogságot az jelentette, hogy csereként beállva segített a Mezőkövesdnek a biztos győzelem kivívásában.

A FORDULÓ GÓLJA – VARGA KEVIN

A DVSC-ben leginkább a bal szélen futballozó Varga Kevin középről, 19 méterről jobbal hatalmas gólt lőtt a Kisvárdának szombaton (1–0), találata okkal érdemelte ki a forduló gólja címet.

„Fontos és örömteli minden ilyen címet begyűjteni, jólesik a dicséret, a gólomnál azonban most fontosabb volt, hogy három pontot szereztünk – mondta lapunknak a bombagólt szerző Varga Kevin. – Jó lenne a következő fordulóban a Zalaegerszeg ellen is hasonlóan eredményesen szerepelni, természetesen győzni szeretnénk szombaton. Nehéz helyzetben vagyunk, ha a gólom csak egy pontra lett volna elegendő, csupán szépségtapaszként maradt volna meg az emlékezetemben.”

Bárhol járt az ember vasárnap Debrecenben, kis túlzással mindenütt – a buszon, a piacon, a bevásárlóközpontban és a fürdőben is – a szélső bombája jelentette a beszédtémát, amely sok labdarúgónak élete megmozdulása is lehetne.

A Debreceni VSC–Kisvárda Master Good bajnoki 50. percében, gól nélküli döntetlennél történt, hogy a csereként beálló Kundrák Norbert tolta meg a labdát a jobb oldalon (1.), majd a tizenhatoson belülre érve (2.) a középen érkező Varga Kevinhez passzolt (3.), aki senkitől sem zavartatva jobbal 19 méterről a bal felső sarokba lőtt (4.) – a mozdulatot látva nem is volt kérdéses,hogy a Loki szélsője szerezte a forduló legszebb gólját
A Debreceni VSC–Kisvárda Master Good bajnoki 50. percében, gól nélküli döntetlennél történt, hogy a csereként beálló Kundrák Norbert tolta meg a labdát a jobb oldalon (1.), majd a tizenhatoson belülre érve (2.) a középen érkező Varga Kevinhez passzolt (3.), aki senkitől sem zavartatva jobbal 19 méterről a bal felső sarokba lőtt (4.) – a mozdulatot látva nem is volt kérdéses,hogy a Loki szélsője szerezte a forduló legszebb gólját

„Mindig megmarad az emlékeimben a szombati gólom – így Varga Kevin –, de nagyjából egy szinten van azzal, amelyet a Pancho Arénában lőttem az albérletben játszó fehérváriaknak, sőt a Palermo elleni gólom ugyancsak emlékezetes, amelyet még balmazújvárosi színekben szereztem.”

Ebben az idényben húsz mérkőzésen játszott Varga Kevin, a szombati volt a negyedik gólja, de minden bizonnyal az egyik legfontosabb is. Rossz sorozatból húzta ki a piros-fehéreket a pazar megoldással, hiszen három vereség után tudtak újra nyerni Vitelki Zoltán labdarúgói.

„Azt nem tudom, hogy csakugyan begyakorolt figurát láthatott-e a közönség – mosolygott a gólszerző. – Kundrák Norbert edzésen is szokott így visszagurítani, igazából talán fel sem nézett, mielőtt hozzám tette a labdát. Érezte, hogy jönnöm kell, én pedig érkeztem is a második hullámban.”

AZ ÚJPEST HÁTRALÉVŐ BAJNOKI MECCSEI
Paksi FC (Zalaegerszegen)
Kisvárda (idegenben)
Bp. Honvéd (o)
Debreceni VSC (o)
Mol Fehérvár (i)
Ferencváros (o)
Mezőkövesd Zsóry (o)
Ferencváros (i)
ZTE FC (o)
Kaposvár (o)

A FORDULÓ VÉLEMÉNYE ÉS MÉLYPONTJA – ÚJPEST

Tovább tart az Újpest FCvesszőfutása, a diósgyőri 2–1-es vereség után a képlet már úgy fest: a patinás együttes a tavaszi hét bajnoki meccsén egyszer nyert, egyszer döntetlent játszott, és ötször kikapott. Most már csak három pont választja el a kiesőzónától. A lefújás után Novothny Soma, a lila-fehérek centere nem igyekezett leplezni felindultságát – az M4 Sport riporterének kérdésére, hogy mi jár most a fejében, azt felelte: „Ha most elmondanám, az vagy olyan lenne, mint Litauszki Róbert nyilatkozata két-három héttel ezelőtt, vagy lehet, hogy csúnyább, úgyhogy inkább nem mondom el, mi van a fejemben.”

Amikor a riporter megkérdezte, hogy a meccs vagy az Újpest kapcsán nem mer kimondani bizonyos dolgokat, a csatár úgy válaszolt: „Nem nem merem kimondani, csak nagyon csúnya lenne, és nem akarok vulgáris lenni. Nézzük vissza a kapott gólokat! Legyakoroljuk, levideózzuk, hogy ez a figurájuk, aztán megesszük. Akkor mit tudunk csinálni… Saját magunknak gratulálni a kapott gólhoz…”

Az elmúlt hetekben nem ez az első eset, hogy az Újpest játékosai kelnek ki saját csapatuk ellen. A Novothny Soma által is idézett február 19-i Litauszki Róbert-nyilatkozat emlékezetes módon a vulgáris elemeket sem nélkülözte.

„Hetek óta krízishelyzet van, nem tudom, mit várunk, nehéz így nyilatkozni – mondta a Mol Fehérvár elleni 1–0-s Magyar Kupa-vereséget követően. – Hétről hétre ezt a sz…rt hozzuk. Nem nyerünk párharcot, minden labdát eladunk, az ellenfél rúghatott volna öt-hat gólt a mi hibáinkból. Amikor ígéretes passzt adhattunk volna, odaadjuk az ellenfélnek a labdát. Hétről hétre ez van, nem tudom, mit akarunk így. Mindenkinek el kellene gondolkoznia, önmagába kéne néznie.”

Érdekes, hogy a szombati ellenfel, a DVTK vezetőedzője, Feczkó Tamás kicsit másként látta az újpestiek helyzetét, hiszen a mérkőzés után azt mondta: jól játszó Újpestet győztünk le, elismerésem, hogy ellenfelünk ebben a nehéz helyzetben így összeszedte magát…

A FORDULÓ KÖSZÖNTÉSE

NB I, 2019–2020, 24. FORDULÓ
MÁRCIUS 7., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Paksi FC–Bp. Honvéd 0–0
Paks, Paksi FC StadionSolymosi Péter
1379
Kaposvár–Mezőkövesd 0–4Kaposvár, Rákóczi StadionCsonka Bence
1011
Diósgyőri VTK–Újpest FC 2–1
Miskolc, DVTK StadionErdős József
8376
Debreceni VSC–Kisvárda 1–0
Debrecen, Nagyerdei StadionBerke Balázs
2850
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC 1–4
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
2015
ZTE FC–Ferencváros 1–1
Zalaegerszeg, ZTE Aréna Karakó Ferenc
8748
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC22155239–19+2050
2. Mol Fehérvár FC24154546–22+2449
3. Mezőkövesd Zsóry FC24135637–21+1644
4. Puskás Akadémia FC24108639–31 +838
5. Diósgyőri VTK241131034–32 +236
6. Budapest Honvéd2497824–27 –334
7. Debreceni VSC23931136–41 –530
8. Kisvárda24841230–35 –528
9. Újpest FC23841130–36 –628
10. Paksi FC24831329–41–1227
11. Zalaegerszegi TE FC24671131–37 –625
12. Kaposvári Rákóczi FC24312019–52–3310
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik