Haladás: közel a megmentés, az azonnali visszajutás azonban nem reális

Vágólapra másolva!
2019.07.02. 10:55
null
Remek jövőkép: Homlok Zsolt tehetségekkel kiálló Haladást lát maga előtt.
Van remény arra, hogy megnyugtató módon rendeződik a futballcsapat helyzete, de ehhez összefogásra van szükség Szombathelyen – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban a Haladás VSE társadalmi elnöke, Homlok Zsolt.

 

– Kezdhetem azzal, hogy gratulálok?
– Talán igen – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére az 1919-ben alapított Haladás VSE társadalmi elnöke, Homlok Zsolt, akit az egyesület elnöksége hétfő délelőtt felhatalmazott arra, hogy szándéknyilatkozatot írjon alá a futballklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft. többségi tulajdonosával annak a Haladás Kft.-ben meglévő tulajdonrésze átvételéről. – Jelentős feladat előtt állunk, reményeink szerint megnyugtató módon rendeződik a helyzet.

SUPKA ATTILA IS JELÖLT

„Hosszú bizonytalanság után megoldódhat a Szombathelyi Haladás helyzete” – így kezdődik a HVSE hétfő délelőtt kiadott közleménye, amelyben az is olvasható, hogy a Szombathelyi Haladás hosszú távon is fenntartható gazdasági működését a Haladás VSE képes és kész biztosítani.

„Tekintettel a Haladás Kſt. jelenlegi gazdasági helyzetére, illetőleg arra a tényre, hogy az átvevő egy nonprofit egyesület lenne, az átvétel tervezett jogcíme ajándékozás” – szól a Haladás VSE elnöksége által jóváhagyott szándéknyilatkozat. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a tulajdonosoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy „…a gazdasági bizonytalanságok rendeződjenek, megoldódjanak, és a társaság hosszú távú működése megalapozott legyen”.

A Szombathelyi Haladás nevében a többségi tulajdonos, a Halmill Kſt . ügyvezető igazgatója, Illés Béla nem sokkal később reagált.

„A Halmill Kſt. a Haladás Kſt. többségi tulajdonosaként több éve folyamatosan biztosítja a Szombathelyi Haladás Kſt. szakmai, személyi hátterét és finanszírozását – idézi a haladas.hu Illés Bélát. – A Halmill Kſt. elkötelezett annak érdekében, hogy a Szombathelyi Haladás Kſt. körül kialakult gazdasági helyzet megnyugtató módon, hosszú távon rendeződjön. A Halmill Kſt.-nek szándékában áll a Szombathelyi Haladás Kſt.-ben lévő többségi tulajdonrésze átadása a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesületnek, különös tekintettel arra, hogy a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület múltja, jelene, sportban elfoglalt szerepe biztosítja azt a célt, hogy a szombathelyi labdarúgás továbbra is az elérhető legmagasabb szinten, színvonalon működjön.”

Az NSO értesülése szerint az elmúlt másfél évben a Bp. Honvédnál dolgozó Supka Attila neve is szóba került az edzőt kereső Haladásnál, a felek a következő napokban egyeztetnek. További részletek itt!

– Mit gondol, mikorra?
– Sok sürgős és két nagyon fontos tennivalónk van. Az utóbbiaknál maradva, a városvezetőséggel mint a leendő tulajdonostársak egyikével is szeretnénk minél hamarabb tárgyalóasztalhoz ülni, mert bízunk abban, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonostársként hozzájárul a futballklub helyzetének konszolidálásához. Hogy ez milyen formában, milyen keretek között valósulhat meg, tisztázni kell. S persze van az átadás-átvétel jogi procedúrája – ha a Haladás Kft. átvilágításánál mindent rendben találunk, ez sem lesz akadály. Nagy vonalakban természetesen képben vagyunk, és bár sok nyitott kérdést kell még tisztáznunk, biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz. Bízunk benne, hogy két-három héten belül pont kerülhet a történet végére, jó lenne úgy nekivágni az augusztus negyedikén rajtoló NB II-es bajnokságnak, hogy addigra megszűnik a bizonytalanság.

– Szép centenárium lenne: a futballszakosztály huszonnégy esztendő elteltével térne vissza az anyaegyesülethez.
– Nem csupán szép, szimbolikus is lenne. Mérföldkő a Haladás VSE történetében. Az egység újra helyreállhat.

– A HVSE tizenhárom szakosztállyal működik, nyolcszáz sportolót foglalkoztat. Hiányzott önöknek a futball?
– Igen, hiányzott a felnőttlabdarúgás. Látni kell, hogy a klub életében korábban meghatározó szerepet töltött be az utánpótlásképzés, a felnőttcsapatnak neveltünk játékosokat, ami egy ilyen vidéki nevelőklubnál, mint amilyen mi vagyunk, nagyon fontos. És persze fontos a tehetségeinknek is, hogy gyermekkoruktól kezdve végigjárják a ranglétrát. Mint a nagy sikercsapatoknál – ilyen például az Ajax – világszerte.

– Arra nincs esély, hogy egy „fedél” alatt működjön a szombathelyi utánpótlásképzés?
– Jogi státuszát tekintve külön kell választani a Haladást mint tömegbázis-alapú utánpótlásképző centrumot, illetve a tizennégy évnél idősebb tehetségeket átvevő Illés Akadémiát. Ez természetesen egységes rendszer, amelynek az a célja, hogy minél több helyi kötődésű játékost adjon a magyar labdarúgásnak, ám jogilag mégis elkülönülő szereplők alkotják. Az MLSZ tavaly létrehozott utánpótlásképzési programja és produktivitási rendszere egyébként nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy szabályzattá váljon ez a fajta képzés és a képzési térítések elszámolása.

A bajnokságban a pályán legyűrték a Haladást, ám a gondoktól gyötört csapatot talpra lehet állítani (Fotó: Unger Tamás)
A bajnokságban a pályán legyűrték a Haladást, ám a gondoktól gyötört csapatot talpra lehet állítani (Fotó: Unger Tamás)

– Az ehhez vezető első lépés, hogy a Haladás Kft. vezetőivel megállapodjanak. Erre mekkora esély mutatkozik?
– Amilyen gyorsan csak lehet, elkezdjük az érdemi megbeszéléseket – sőt már túl is vagyunk az első egyeztetéseken –, a magunk részéről abszolút bizakodók vagyunk.

– A futballcsapat szereplését illetően is?
– A Haladást korábban a magyar labdarúgás egyik remek nevelőklubjaként emlegették, a felnőttegyüttesben javarészt szombathelyi, vagy legalábbis környékbeli labdarúgók játszottak, feltett szándékunk, hogy a jövőben visszatérjünk erre az útra. A cél minél több saját nevelésű fiatalt nevelni a felnőttcsapatba. Ez nyilván nem egyszerű feladat, ugyanakkor a beépítésük könnyebben mehet a másodosztályban, mint az élvonalban. Én azt gondolom, ha valóban ezt az utat járjuk, három-öt éven belül visszatérhet a Haladás az NB I-be.

– Az azonnal visszakerülés nem reális?
– Sajnos nem. Munka nélkül nincsenek eredmények, mint az élet többi területén, itt is meg kell dolgozni a sikerért. Viszont a tisztességes munkának van értelme, meggyőződésem, előbb-utóbb gyümölcsözik is.

– Király Gábor néhány héttel ezelőtt jelentette be a visszavonulását, és elképzelhető, hogy Halmosi Péter sem ölti magára többé a Hali szerelését. Szóba került, hogy a két klubikon betöltsön valamilyen szerepet a Haladásnál?
– Gáborra és Péterre ugyanaz vonatkozik, mint a Haladás többi legendájára: aki úgy érzi, tud nekünk segíteni, örömmel látjuk. Ugyanígy tekintünk a szurkolóinkra is, a közös cél, a csapat felemelése érdekében számítunk az együttműködésre, a kölcsönös támogatásra. Ahogy a kiadott közleményben is megfogalmaztuk, a Szombathelyi Haladás gazdasági helyzete az elmúlt időszakban feszítetté vált, de a klubot működtető társaság egyesülethez visszakerülésével a helyzet rendeződhet. Látjuk a megoldást – ha valamikor, most kell igazán összetartanunk! Sok feladat vár ránk, de a remélt összefogással elérhetjük célunkat. A Haladás egy család, és egy jó családban mindig belül rendezik a problémákat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik