A mi Szűcsünk – S. Tóth János jegyzete

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.02.03. 00:38

„Ez a Szűcs az nem az a Szűcs, vagyis az ő Szűcsük, de nem a mi Szűcsünk” – telefonozza verejtékező homlokkal Halmos Aladár (Kabos Gyula) a Meseautóban a vezér titkárnőjének. A gutaütés környékezte Kerekes Anna (Gombaszögi Ella) egy szót sem ért az egészből, egyébként is csak az érdekelné: „Mi van a Kovács Verával?”

A magyar filmtörténet egyik klasszikussá lett jelenete ez, amely több mint nyolc évtized távlatából sem vesztett az erejéből, hála a legendás komédiásoknak. Akik finoman tartották az arányokat, óvakodtak szétviccelődni a filmet. Nem tolták át ripacskodásba a humor határait. Ők ugyanis tisztelték a közönséget. A közönségüket.

Ami viszont az újpesti stadion körül mostanság zajlik, az ócska varietéviccek világát idézi. Azoknak is inkább a gúnyváltozatát. A kívülálló számára kibogozhatatlan és végeérhetetlennek tűnő bulvárkabaré főszereplői immár folyamatosan átlépik és rombolják a drukkerek (lásd még a sportgazdaságban: fogyasztók) tűrési normáit.

Nonszensz-groteszk ez a javából, amelyben rosszabbnál rosszabb viccek hullámzanak oda és vissza arról, miért is nem lehet majd használni az NB I pillanatokon belül folytatódó tavaszi sorozatában a Megyeri úti pályát. Vagy ha mégis, akkor meg kinek lehet (lásd még: Vasas), és kinek nem (lásd még: Újpest). Egy lomha érv innen, egy lelombozó modorú kontra onnan meg amonnan.

Az önkímélő magyarázkodásokkal (lásd még: „nem a mi Szűcsünk”) folyamatosan telik a padlás. Álszenzációk több felvonásban. Csak hát az általános bolondéria közepette mintha a tréfamesterek félreértelmezték volna a szereposztást. Mintha improvizációs kedvükben megfeledkeztek volna a profi futball nélkülözhetetlen kellékeiről: a szurkolókról. Akiktől, lássuk be, fölöttébb tiszteletlenség (el)várni, hogy jó képet vágjanak ezekhez az ügyetlen poentírozásokhoz és ehhez a rosszul felépített (bel)háborúhoz.

Veszedelmes játék ennyire alulértékelni a publikumot.

„Fosztóképzős” – írta hajdanán egy műről báró Wesselényi Miklósné Fedor Ágnes. Olvassuk szorgalmasan a jeles gondolkodókat (is)!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik