FTC: Az U19-es csapattal is a bajnoki cím lenne a célunk - Kubatov

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.05. 15:50
null
A Fradinak mindig a bajnoki cím a célja Kubatov Gábor klubelnök szerint (Fotó: Veres Viktor – archív)
Kubatov Gábor, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros elnöke évértékelő interjút adott a klub hivatalos honlapjának. A vezető kitért Akeem Adams tragédiájára, és úgy fogalmazott, ha az FTC U19-es csapata szerepelne az NB I-ben, akkor is a bajnoki cím lenne a klub célja.

Elvesztettük egy labdarúgónkat, ami hihetetlen fájdalom. Minden fradista elvesztése borzalmas. Egy fiatalember, huszonkét évesen ment el. Annyi idős volt, mint az én legidősebb gyermekem. Rendkívül pozitív, jó ember volt” – kezdte értékelését Kubatov Gábor Akeem Adams tragédiájával kapcsolatban a fradi.hu-nak adott videointerjújában.

A klubelnök hosszasan ecsetelte, mennyire „nyíltszívű, kedves, tehetséges” ember volt a tragikusan fiatalon elhunyt trinidadi válogatott labdarúgó.

A Fradival soha sem lesz más célom, minthogy bajnokok legyünk a csapattal. Sokan azt mondják, hogy etetjük a szurkolókat. De ha az U19-es csapatunk játszana most az NB I-ben, akkor is ez lenne a célunk, mert fradista vagyok. Három évvel ezelőtt azt mondtam, hogy ez sokkal könnyebb lesz (…) De a labdarúgás bonyolultabb dolog. Közepesen vagyok elégedett” – nyilatkozta Kubatov Gábor, aki szerint a stadionépítés miatti költözködés is befolyással volt a csapat szereplésére.

Magyar ember vagyok, a magyar emberek sikerének örülök a legjobban. Azt szeretném, ha a Ferencvárosnak magyar edzője lenne, ha a magyar edzők külföldön is tudnának sikereket elérni, és a játékosaink is olyan sikeresek lennének, hogy európai szinten is megállnák a helyüket. Ez jelen pillanatban nincs így, elég a játékosaink, vagy a válogatott szereplését megnézni” – jelentette ki a klubelnök, aki a hollandok elleni kudarcot és az U21-es válogatott sikertelenségét is megemlítette.

Úgy mondom ki az igazat, ahogy van: ez a teljesítmény egyelőre nemzetközi szinten kevés. Persze a Fradinak meg kell nyernie a magyar bajnokságot, és utána helyt kell állnia a nemzetközi porondon. Nemcsak egy kört szeretnénk menni, hanem csoportkörbe jutni az Európa-ligában vagy a Bajnokok Ligájában, és oda már európai nívójú játékosok kellenek, erősek, akaratosak, a győzelemre törekvőek, és ezt nem látom ezekben a fiúkban. Az utánpótlás-nevelésnek pont ez a lényege, ilyen fiúkat kell kinevelni. De ehhez idő kell. Én csak három éve vagyok a klub elnöke” – tette hozzá Kubatov, aki megemlítette, manapság rendre az élmezőnyben végeznek a korosztályos csapataik.

Kubatov Gábor az új stadionról is beszélt: „Az új stadionunk olyan lépés lesz, amit elképzelni nem tudnak az emberek. Azt látom, hogy a mi stadionunk hasonlít leginkább a nyugat-európaiakhoz. Több nemzetközi szakembert is bevontunk a tervezéshez. Az elsődleges terveken százhat helyen változtattak a német szakemberek. Az egyik legfontosabb a biztonság. Például az Újpest elleni meccs előtt amit itt átélünk, hogy háborús övezetté alakul az Üllői út, az meg fog szűnni. Bevételoptimalizált is lesz a stadion, szintén német javaslatra. Évi negyven-ötven mérkőzést rendeznek, de a többi napon is történnie kell valaminek. Bízom benne, hogy komoly bevételünk lesz a stadionból.”

„Régen volt a stadion és mellette az edzőközpontunk. Most nincs mellette edzőpályánk. Az első keret sem a stadionban fog edzeni. Kicsit úgy, mint a Milannál és a Manchester Unitednél is van. A szakmai munka az edzőközpontban folyik. Mindenkinek itt kell lennie, hiszen nagyon fontos, hogy percek alatt tudjunk reagálni a dolgokra. Fontos, hogy a fiatal futballisták, a tíz-tizenkét évesek láthatják edzeni az első csapatot. Koncepciónk, hogy a Ferencváros összes szakosztályának utánpótlása ezen a területen lesz egyszer” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a stadionban így üresen maradt részen klinikai központot alakítanak ki.

Kubatov elmondta, mostanra sikerült konszolidálni a szakosztályok gazdálkodását, és a népligeti edzőkomplexumban beléptetőrendszert vezettek be. Azt nem lehet állítani, hogy csak ennek a hatására, de 1000-ről 1800-ra ugrott meg a regisztrált sportolók száma. Mindez együtt jár majd a tagdíjakból származó bevétel emelkedésével is, amelyik család nem bírja azt fizetni, annak segít az Albert Flórián Alapítvány.

A labdarúgás utánpótlásában nyilvántartást vezetnek a gyerekekről, amelyben a féléves értékelések mellett rögzítik a rendszeresen elvégzett teljesítménytesztek eredményeit, így mire egy játékos a felnőtt csapat kapujába ér, pontos képet lehet kapni a fejlődéséről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik