Bejött a sündisznó-stratégia az angyalföldi csapatnak

A mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN, RÁC BENEDEK BALÁZSA mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2005.08.06. 23:32
Címkék
A bajnoki rajt előtt Egervári Sándor, a Vasas vezetőedzője azt mondta: csapatának legalább két mérkőzésre van szüksége ahhoz, hogy igazán összeérjen.

Ezt akár fordíthatjuk úgy is, hogy a rutinos mester nem sokat várt az első két bajnokitól, és ennek igazolásaképpen az angyalföldiek csapnivaló játékkal 2-1-re kikaptak az Illovszky-stadionban a Győr ellen. Ennek tükrében a második forduló sem ígért túl sok jót a Vasasnak, hiszen azzal az Újpesttel kellett mérkőznie a piros-kék együttesnek, amelyik a nyitányon emberhátrányban játszva győzte le idegenben 1-0-ra a Diósgyőrt. Persze azt nem felejthettük el, hogy a két meccs között a Vasas alaposan megerősödött, hiszen szerződtette az elmúlt évadban a Magyar Kupa-győztes Sopronban meggyőzően teljesítő Bárányos Zsoltot.

Azonban bejött Egervári Sándor jóslata: újpesti fölénnyel és helyzetekkel indult a mérkőzés, a vendégek négy védőjét Kovács Zoltán, Rajczi Péter, Tóth Norbert és Tóth Balázs alaposan megforgatta több alkalommal is. A vezetést mégsem egy akció, hanem egy szögletrúgás előzte meg: az újpesti gól egy begyakorolt figura eredménye volt, hiszen a tizenhatoson belül többen is megzavarták a Vasas védelmét mozgásukkal, így Kovács Zoltán szinte zavartalanul fejelhetett a kapuba.

Az első félidőről mindent elmond, hogy a vendégegyüttes mindössze egyetlen alkalommal találta el a kaput, mégpedig Bárányos Zsolt révén a 42. percben - és azt is tizenegyesrúgásból. A vendégek egyenlítő góljáig szinte nyomasztó mezőnyfölényben volt az Újpest, a piros-kékeknek még Hegedűs Norbertet is visszább kellett vezényelniük, a középpályás sokkal aktívabban vette ki a részét a védekezésből, mint a találkozó elején.

Az újpestiek hiába emelték fel a kezüket, Tóth András (középen) nagy esése 11-est ért – a Vasas így egyenlített az elsô félidô végén (Fotó: M. Németh Péter)
Az újpestiek hiába emelték fel a kezüket, Tóth András (középen) nagy esése 11-est ért – a Vasas így egyenlített az elsô félidô végén (Fotó: M. Németh Péter)
Az újpestiek hiába emelték fel a kezüket, Tóth András (középen) nagy esése 11-est ért – a Vasas így egyenlített az elsô félidô végén (Fotó: M. Németh Péter)

No, de hiába voltak fölényben a hazaiak, végül a csapatok döntetlennel indulhattak a szünetre, és az 1-1-es állás azt sejtette: a lilák még aktívabban támadnak majd…

No, a pihenő után a Vasas nem veszélyeztette többet az Újpest kapuját, mint az első 45 percben, de a mezőnyben felnőtt azért a lilák mellé. A piros-kékek nagyon fegyelmezetten futballoztak a második felvonásban. Igyekeztek megtartani a labdát, és tehették, mert a hazaiak támadásaiból hiányzott az átütőerő. A tizenhatos vonaláig nem volt semmi probléma, ám ott tanácstalanná váltak az újpestiek, és jobbára csak veszélytelen lövésekig jutottak.

S hogy milyen a futball (illetve bejött Egervári Sándor taktikája, a sündisznó-stratégia): a 74. percben az angyalföldiek bizonyították, hogy a százszázalékos helyzetet illik kihasználni, hiszen Waltner Róbert megszerezte a vezetést a vendégeknek. Jelzésértékű, hogy ez volt a piros-kékek második kaput eltaláló lövése.

Innentől kezdve a Vasas öt védővel folytatta a mérkőzést, de ez kapitális hiba volt, mert a a nagy gyűrkőzés közepette Vaskó Tamás csak befejelte a kapuba a labdát.

S hogy mi lehet e meccs tanulsága: a második félidő alapján megérdemelt a Vasas pontszerzése, bár a szebb futballt a mérkőzés során az Újpest mutatta be. ---- M ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik