Megszálltuk Európát

KECSKÉDI KRISZTIÁN, KUN ZOLTÁN, RÁC BENEDEK BALÁZS, TÔSÉR NORBERTKECSKÉDI KRISZTIÁN, KUN ZOLTÁN, RÁC BENEDEK BALÁZS, TÔSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2005.07.14. 21:46
Címkék
Lassan ismét kezdetét veszi a legtöbb európai országban a bajnokság (sőt több helyen máris javában játszanak a csapatok), és újra több magyar futballista szaladgál a pályákon. Bár a Crystal Palace kiesése miatt az úgymond topligákban szereplő kontingens száma csökkent, de azért így is lesz kikért szorítani. Összeállításunkban a nívósabb európai bajnokságok első osztályaiban futballozó magyar játékosokat gyűjtöttük össze.
Gera Zoltán kétségkívül a legértékesebb magyar légiós, a támadót akrobatikus mozdulataiért is imádja a West Bromwich közönsége (Fotó: M. Németh Péter)
Gera Zoltán kétségkívül a legértékesebb magyar légiós, a támadót akrobatikus mozdulataiért is imádja a West Bromwich közönsége (Fotó: M. Németh Péter)
Gera Zoltán kétségkívül a legértékesebb magyar légiós, a támadót akrobatikus mozdulataiért is imádja a West Bromwich közönsége (Fotó: M. Németh Péter)
Gera Zoltán kétségkívül a legértékesebb magyar légiós, a támadót akrobatikus mozdulataiért is imádja a West Bromwich közönsége (Fotó: M. Németh Péter)
Gera Zoltán kétségkívül a legértékesebb magyar légiós, a támadót akrobatikus mozdulataiért is imádja a West Bromwich közönsége (Fotó: M. Németh Péter)
Gera Zoltán kétségkívül a legértékesebb magyar légiós, a támadót akrobatikus mozdulataiért is imádja a West Bromwich közönsége (Fotó: M. Németh Péter)
Anglia
Gera Zoltán ebben az évben is villoghat

Az elmúlt évadban dőzsölhettünk, hiszen a West Brom sztárja, Gera Zoltán mellett további két magyar szerepelt a legfelső osztályban. Azonban a Crystal Palace kiesett, így a következő szezonban Torghelle Sándornak és Király Gábornak is be kell érni a szerényebb képességű ellenfelekkel. Igaz, továbbra is lehet magyar rangadó Angliában, elvégre Királyék egyik riválisa a Buzsáky Ákost felvonultató Plymouth lesz.

Skócia
Hírmondónak maradt a hátvéd

Bár az elmúlt esztendőben még három magyar játékos állt a Livingston alkalmazásában, Horváth Ferenc és Kriston Attila hazatért, így egyedül Vincze Gábor folytatja a skót bajnokságban.

Norvégia
Keresett soproniak

Két nap alatt a háromszorosára nőtt az északi országban légióskodó magyarok száma. Eddig csak Kovács Péter futballozott a Viking Stavangerben, az elmúlt napokban viszont két soproni is ide igazolt. A hátvéd Szekeres Tamás a Tromsőhöz írt alá, Tóth Mihály pedig Szekeres Tamás közvetítésével szerződött a Fredrikstadhoz.

Finnország
Aki a liga legjobb kapusa volt

Hetedik esztendeje véd Finnországban a Videoton egykori kapusa, Mitring István. A skandináv ország jelenlegi listavezetőjénél, a Myllykoski PA együttesénél szerepelt öt éven keresztül, majd miután a csapat edzője, Juha Malinen felállt a kispadról, a kapuvédő követte a trénert. Immár második esztendeje áll a Kuopio PS alkalmazásában.

"A csapat nem a tudásának megfelelően szerepel, amit hűen tükröz tizenegyedik helyezésünk a tabellán - gyakorolt önkritikát a kapus. - A tizenkét találkozón kapott huszonegy találat nagyon sok. Tavaly mi kaptuk a legkevesebb gólt a bajnokságban, és engem választottak a liga legjobb kapusának. Az idén jelentősen megfiatalodott a keretünk, de ha összeérik a gárda, nem lehetnek kiesési gondjaink."
A Kuopiónak a második vonalban is szerepel egy csapata, ahol Mitring István a kapusedző.
"Ezenkívül még a Kuopio labdarúgó-szakosztályának az összes korosztályát én felügyelem - adott plusz információt a 35 esztendős kapus. - Pályafutásom befejeztével pedig tréneri ambíciómat szeretném megvalósítani, de semmiféleképpen nem itt, Finnországban. Decemberben lejár a szerződésem a klubnál, de ma még nem döntöttem el, hogy hogyan tovább."
A csapatban Gruborovics Tamás is rendszeresen szerepel, sőt a Turku PS játékosával, Szilágyi Gáborral együtt összesen három magyar játszik Finnországban.

Dánia
Csak a bajnoki arany lehet a cél
Rabóczki Balázs jelenti a dániai magyar légiót: a Köbenhavn kapusa produkciójával már komoly hírnevet vívott ki magának, stabil csapattag a rendre a bajnoki címre hajtó együttesben. ---- Hollandia
A bizonytalanság halálbiztos

Évek óta állandó beszédtéma a 31 esztendős Babos Gábor klubcseréje. Korábban hallani lehetett a Barcelona érdeklődéséről és szinte minden átigazolási időszakban összeadták a Feyenoorddal. Tavaly Babos Gábor alákanyarintotta nevét a rotterdamiak szerződésajánlatára. A gond akkor kezdődött, amikor edzőváltás történt a klubnál. Ruud Gullitot az idősebbik Koeman, Erwin váltotta, aki közölte Babossal, egyelőre nem tart igényt a szolgálataira. Két lehetőség adódott Hollandián belül: a NAC Breda vagy a NEC Nijmegen. Végül 400 ezer euróért cserébe Babos Gábor a nijmegenieket választotta egy évre kölcsönbe.

"Meglepő történet előzte meg távozásomat - mondta Babos Gábor. - Éppen az idény meglepetéscsapatát, az Aalkmart vertük meg négy kettőre. Én védtem, és úgy éreztem, hogy a teljesítményemmel sikerül véglegesen megszilárdítanom a helyem a Feyenoord kapujában. A rá következő héten közölték, minden rendben, velem képzelik el a folytatást. Még ugyanazon a héten Erwin Koeman váltotta Ruud Gullitot a vezetőedzői székben. Erwin Koeman pedig nem személyesen, hanem közvetítőjével üzente: rám csak harmadik számú kapusként számít. Látott korábban játszani, ismerte a képességeimet, és így döntött. Most tehát egy évig a nijmegenieket erősítem majd. A NEC hasonló képességű, mint korábbi csapatom, a Breda, és előrébb léphetünk majd az idei tizenharmadik helynél."

Babosnak a Nijmegenből nehezebb lenne bekerülnie a válogatottba, mint a Feyenoordból. Ám a kapus egyelőre nem is kíván a nemzeti tizenegyben szerepelni.
"A beteg, sajnos azóta már elhunyt édesapám ápolása miatt utasítottam vissza egyszer a meghívást, de odahaza elterjedt a hír, hogy csak első számú kapusnak kívánok hazajönni - vázolta a félreértést a 17-szeres válogatott Babos Gábor. - A kapitány nem fogadta el ezt a döntésemet. Ezért úgy gondolom, a válogatottban a közeljövőben nem kívánok szerepelni, akár kapok meghívót, akár nem. A döntésem azonban nem végleges."
Négy éve szerepel a NAC Breda színeiben a 14-szeres válogatott középpályás, a 31 esztendős Pető Tamás (képünkön).

"Szerettem volna a nyáron váltani - mondta Pető Tamás. - Bejelentkezett értem a szintén élvonalbeli RKC Waalwijk. Az elöljárók a felkészülés kezdetén azt ígérték, hogy érdemeimre való tekintettel akár ingyen is távozhatok és ez nagy szó, hiszen a szerződésem 2006 nyaráig szól. A napokban viszont váratlanul kijelentették, hogy szükség van rám, így maradnom kell. Toni Lokhoff, az edzőnk ráadásul teljes közönnyel viseltetik irántam. Képtelen megmondani, hogy kezdőként vagy csak kiegészítő emberként számít rám. Edzek, mint egy őrült, becsülettel teszem a dolgom, de rossz ez a bizonytalanság. Július tizennyolcadikán utazunk a németországi Bréma mellé edzőtáborba és a felkészülési mérkőzéseken szeretném meggyőzni, hogy igenis nélkülözhetetlen vagyok a csapat számára."

Ugyanerre készül az eindhoveni Fehér Csaba is, aki eddig kevés szerepet kapott a PSV-ben. Biztos a jövője ugyanakkor Bodnár Lászlónak és Bodor Boldizsárnak, ők mindketten a Roda zsoldjában állnak

Belgium
Középpályásként házi gólkirály

A kilencvenes években a belga bajnokság számított a magyarok kedvelt úti céljának, ám ma már csak Hajnal Tamás szerepel a Németalföldön, aki élete egyik legjobb szezonját produkálta a St. Truidenben.

"Remek döntésnek bizonyult, hogy tavaly otthagytam a Schalkét és Belgiumba szerződtem - mondta a 25 éves, ötszörös válogatott középpályás. - Befogadtak a társaim, mi több, túlzás nélkül állíthatom, hogy a szurkolók is imádnak. Hat találattal házi gólkirály lettem, s szerintem ez bal oldali középpályásként kifejezetten jó teljesítmény. Így van ajánlatom az angol másodosztályból, Hollandiából, Franciaországból, sőt még Törökországból is."

Ukrajna
UEFA-kupába készül a debreceni csatár
Nagyszerű félévet produkált a 26 éves Nagy Zsolt az ungvári Zakarpattjában. A támadónak elévülhetetlen érdemei vannak az újonc élvonalban maradásában. Miután a nyáron lejárt féléves megállapodása, három esztendőre a patinás múltú Csernomorec Odesszához szerződött.
"Az ukrán válogatott másodedzője, Simon Altman hívott Odesszába - mondta a debreceni származású csatár. - A válogatott eredményeit ismerve garantált a komoly szakmai munka és a kihívás. A bajnokság július tizenkettedikén kezdődött, és Altman az edzőmeccseken végig kezdőként számított rám. Ez pedig több mint biztató a jövőre nézve. A Csernomorec a legutóbbi bajnokságban is az élbolyban végzett, most pedig már a cél egyértelműen az UEFA-kupa-szereplés kiharcolása."

Portugália
Egyetlen magyar

Fehér Miklós tragédiája óta csak az egykori Fradi-védő, Dragóner Attila játszik Portugáliában, egészen pontosan a Vitoria Guimaraesben.

Franciaország
Nancy: profi szerződés

Ismét lesz magyar labdarúgó a francia bajnokságban: az újonc Nancy szerződést kötött a 20 esztendős Rudolf Gergellyel. A Nyíregyházáról 14 évesen Franciaországba kerülő játékos a különböző korosztályos együtteseknél kapott játéklehetőséget eddig, majd a nyáron hároméves megállapodást írt alá Michel Platini egykori klubjával. A gólerős támadóra nem vár könnyű feladat, ha a csapatba akar kerülni, ugyanis a Nancynak három csatára van.

"Profi szerződésem első évében az a célom, hogy beverekedjem magam a kezdő tizenegybe - mondta Rudolf Gergely. - Egyedül élek ugyan Franciaországban, beilleszkedési gondjaim azonban nincsenek, ugyanis hatodik éve állok a Nancy alkalmazásában. A vezetők reálisan, az élvonalban való bentmaradást tűzték ki célul, ami teljesíthetőnek tűnik. A bajnokság nyitányán a Monacót fogadjuk hazai pályán, és ha játéklehetőséget kapok, remélem, nem okozok csalódást." ---- Németország
Kína nem csábító

Nyolc éve futballozik már a német Herthában Dárdai Pál, ám a legutóbbi idényben jobbára a kispadot koptatta.

"Teszem a dolgomat, azaz edzek, és közben klubot keresek - tudtuk meg a Herthával éppen Ausztriában edzőtáborozó Dárdai Páltól. - A szezon végén nyolc-tíz együttes is keresett, legjobban talán a Bielefeld, ám én nem akartam oda igazolni. Bevallom, jobb csapatba vágyom. Lehet, én vagyok válogatós, de számomra a választásnál a család az első, szeretném, ha a gyermekeim német nyelvű iskolába járhatnának. Ezért nem mennék el például Kínába még egymillió dollárért sem… Eleinte nagyon rossz volt, hogy edzettem, és éreztem, jó formában vagyok, mégsem kaptam lehetőséget. Kicsit le is épültem, aztán megbeszéltem magammal, hogy végzem a dolgomat, és akkor sem leszek idegbeteg, ha nem játszom. Ez megnyugtatott, és most már jól vagyok."

A Hertha középpályásának jövője ugyan még képlékeny, ám biztosan a német első ligában folytatja az újonc Köln csatára, Tököli Attila, a Stuttgartból a "kecskésekhez" szerződő Szabics Imre (műtétjéről a 2. oldalon olvashatnak), valamint a mainzi Bódog Tamás. A Bundesliga második vonalában a cottbusi Szélesi Zoltán és a rostocki Lőw Zsolt szerepel.

Ausztria
Egressy Gábor, a diósgyőriek csatára néhány hete szerződött az Admira Wackerhez

"Régóta szerettem volna magam kipróbálni külföldön, de ez valamiért mindig meghiúsult - mondta Egressy Gábor. - Most azonban sikerült közös nevezőre jutnom a Diósgyőrrel, és egy plusz egyéves szerződést kötöttem az osztrák bajnokságban legutóbb nyolcadik helyen végző Admira Wacker vezetőivel. Diósgyőrben egyébként kitűnően éreztem magam, csodálatos volt a közönség, de egy ilyen lehetőséget, azt hiszem, nem szabad kihagyni."

Szintén nemrég igazolt az Admirához az MTK középpályása, Füzi Ákos. Rajtuk kívül a bajnok Rapidban futballozik Korsós György és az immár osztrák utánpótlás-válogatott Garics György, a kupagyőztes Austria Wienben a szintén kettős állampolgárságú Sáfár Szabolcs, a Paschingban pedig az egykori kispesti és angyalföldi gólzsák, Kabát Péter. Természetesen az osztrák alsóbb ligákban további 40-50 magyar játékos szerepel.

Törökország
Molnár Balázs elsiette a visszatérést

Molnár Balázs még a nyáron igazolt az újonc Ankarasporhoz, amely újonc létére a bajnokság hetedik helyén végzett. Ebben a teljesítményben komoly szerepe volt a válogatott középpályásnak, aki márciusig mindössze egy találkozót mulasztott, azt is sárga lapok miatt. Ekkor azonban a Besiktas és a Galatasaray elleni mérkőzések között az egyik edzésen megsérült a térde.

"A lehető legrosszabbkor szenvedtem porcsérülést, amelyet először itthon műttettem meg, de a négyhetes kihagyás után talán elsiettem a visszatérést, így újra megsérültem - beszélt a szezon kellemetlenebb részéről a labdarúgó.
A felépült Molnár Balázs amondó, az együttesnél rendezett az anyagi háttér, így minden lehetőség megvan arra, hogy a klub elképzelései - ne csak Isztambulnak, hanem Ankarának is legyen egy meghatározó együttese - rövid időn belül valóra váljanak.

"Remélem, a következő szezonban sikerül még előrébb lépnünk, és szeretnék továbbra is állandó tagja lenni a csapatnak" - sorolta terveit a középpályás.
A Malatyasporban szereplő Tóth Balázs is elégedett a sorsával. A három és fél éves szerződést kötő középpályás a tavaszi 17 találkozóból csupán kettőt hagyott ki.

"Ahhoz képest, hogy ez volt az első szezonom légiósként, nem lehetett panasz a teljesítményemre - mondta Tóth Balázs. - Bár gólt nem sikerült lőnöm, és ebben nem ártana fejlődnöm…"

Tóth Balázsnak egyedül a válogatott hiányzik, a Szaúd-Arábia elleni találkozó óta nem kapott lehetőséget.

"Úgy érzem, mindent megtettem, hogy beférjek a csapatba - bánkódott a válogatottban eddig tíz alkalommal szereplő középpályás. - Persze szurkolok a fiúknak, és remélem, a következő idényben visszakerülök a válogatottba."
A harmadik törökországi magyar, Ferenczi István a Rizespor futballistája. ---- Lisztes Krisztián az angol élvonalban folytathatja

Akár messzemenő következtetéseket is levonhatunk a tényből: Lisztes Krisztián csütörtökön edzőtáborba vonult. A középpályás négy évet töltött a Werder Bremennél, de mostanság már nem érezte jól magát. Kapóra jött, hogy bejelentkezett érte az angol Premier League újonca, a fennállása során először a legjobbak közé jutó Wigan Athletic.

"Még nem tudok semmi biztosat arról, hol játszom a következő szezonban - mondta Lisztes Krisztián. - Van ez a megtisztelő angol lehetőség, most néhány napig ezért ismerkedem a Wigannel. Meg az angolok is ismerkednek velem: nem próbajátékról van szó, hanem kíváncsiak arra, hogy a sérülésem hátráltat-e még a futballban. Szerintem nem, úgyhogy bizakodó vagyok."
Wigan nem messze található Manchestertől, és a klubnak gazdag tulajdonosa van egy helyi üzletember személyében. Így az Athleticet már-már mini Chelsea-nek hívják - a pénzzel tehát aligha lenne gond, pláne, hogy Lisztes Krisztiánnak lejárt a szerződése Brémában, vagyis az angoloknak csak vele kell megegyezniük. Ha mégsem jön össze a megállapodás a Wigannel, akkor talán Spanyolország következhet.

"Mindig a spanyol bajnokság volt az álmom, nagyon szeretem az ottani közeget - folytatta a futballista, akivel spanyol első osztályú csapatok is kacérkodnak. - Hazatérni még nem szeretnék, de bármi előfordulhat. Ami biztos, hogy legkésőbb augusztus harmincegyedikéig, az európai átigazolási időszak végéig eldől a sorsom. Persze, akár már a héten sok minden kiderülhet…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik