Vezetett az Újpest, de végül meghajolt

KECSKÉS, LIPCSEI, MONCZ, PIETSCHKECSKÉS, LIPCSEI, MONCZ, PIETSCH
Vágólapra másolva!
2005.07.10. 22:59
Címkék
Az Újpestet néhány hónapja segíti a Feyenoord - a hollandok vasárnap este is bebizonyították, hogy ki a főnök a kapcsolatban. A siófoki barátságos találkozón a hazaiak szerezték meg a vezetést, ám a Feyenoord jobban játszott, s végül két góllal nyert
Rajczi Péter (csíkos mezben) kemény csatákat vívott a holland védôkkel, az újpesti gól is a csatár harcosságának jutalma volt (Fotó: Mirkó István)
Rajczi Péter (csíkos mezben) kemény csatákat vívott a holland védôkkel, az újpesti gól is a csatár harcosságának jutalma volt (Fotó: Mirkó István)
Rajczi Péter (csíkos mezben) kemény csatákat vívott a holland védôkkel, az újpesti gól is a csatár harcosságának jutalma volt (Fotó: Mirkó István)
Rajczi Péter (csíkos mezben) kemény csatákat vívott a holland védôkkel, az újpesti gól is a csatár harcosságának jutalma volt (Fotó: Mirkó István)
Rajczi Péter (csíkos mezben) kemény csatákat vívott a holland védôkkel, az újpesti gól is a csatár harcosságának jutalma volt (Fotó: Mirkó István)
Rajczi Péter (csíkos mezben) kemény csatákat vívott a holland védôkkel, az újpesti gól is a csatár harcosságának jutalma volt (Fotó: Mirkó István)

SÁRGA LAP: Vanczák (Castelen elütéséért) a 66. percben

SZÖGLETARÁNY: 4:6 (3:5)

48. perc: Derijck ügyetlenkedett, Rajczi a kaputól hat méterre utolérte, ballal odapiszkált, és a labda Aerts lábát is érintve a bal alsó sarokban kötött ki. 1-0
50. perc: Hofs jobb oldali szöglete nyomán Vlaszák "lepkézett" egy nagyot, Castelen szinte a kezei közül csúsztatta a magasba a labdát, így Bahia könynyedén az üres kapu közepébe fejelt. 1-1
72. perc: Green magasan centerezett, a labda átment néhány ember feje felett, de érkezett a próbajátékon lévő Vandenbroeck, s ballal felszabadítás helyett kilőtte saját kapujának jobb oldalát. Öngól, 1-2
91. perc: Ghaly passzolt Castelenhez, aki az alapvonaltól három méterre a kapu elé lőtt, Lazovics pedig jobbal a jobb sarokba passzolta a labdát. 1-3

Mestermérleg
Mészöly Géza:
- Nem az eredmény volt a fontos, de mindannyiunk számára rengeteg tanulságot szolgáltatott.
Erwin Koeman: - Jó mérkőzést játszottunk az Újpesttel, és számunkra nagyon fontos volt, hogy a második félidőben beálló játékosok bizonyították, rájuk is lehet számítani.

Nem semmi: 2005. március 23. és április 29. között négy elismerésre méltó megállapodás okán koccinthattunk a Megyeri úton. A pezsgőzés a Goldball SC-vel kötött egyezséggel kezdődött, majd folytatódott a Fóttal, valamint a Mézga Focisulival tető alá hozott alkuval, végül jött az alighanem legfontosabb aláírás… Nem csodálkoznánk, ha jövőre már pirosbetűs ünnep lenne április 29. a IV. kerületben, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Feyenoord tudniillik aznap társult az Újpesttel. A számára dicső múltban - többek között - Bajnokcsapatok Európa-kupáját, illetve UEFA-kupát nyerő rotterdami klub hamarjában jelezte, komolyan gondolja az együttműködést - melynek keretében tegnap rövid baráti látogatásra Magyarországra érkezett.

Igaz, a Ferihegyi repülőtéren lehervadt a vigyor a hollandok arcáról, mert - hiába tudják a keretükben Derijcket, azóta sem tudták kinyomozni, miért - 40 percig várakoztatták őket a tranzitban…

Erôs Károly (elöl) tegnap még estében sem akart megválni a labdától
Erôs Károly (elöl) tegnap még estében sem akart megválni a labdától
Erôs Károly (elöl) tegnap még estében sem akart megválni a labdától
Meglehet, jobban jártak volna, ha gépjárművel érkeznek; Patricknak és nejének ugyanis egy rossz szava sem akadt a határállomáson szolgálatot teljesítőkre. Persze miért is zsörtölődtek volna, amikor úgy ment a családi vállalkozás, hogy az talán még a nagy bevásárlóközpontok is megirigyelték volna. Hogy mindezt megmagyarázzuk: a 82 BN-ZJ rendszámú minibusszal előbb leparkoltak az egy év elteltével újra futballeseménynek otthont adó siófoki városi stadion melletti utcában, aztán felnyitották a csomagtartót, előkaptak egy kempingasztalt, kipakolták a Feyenoord címerrel ékesített portékáikat, s a végén nem győzték számolni a bevételt… Becsületükre váljék, felkészültek a vasárnapi vásárra: rögvest elsajátítottak néhány fontos magyar kifejezést, úgymint "Próba fel!" vagy "Kicsi? van nadzs!"…

Ha valakinek nem volt szüksége Feyenoord-dresszre, akkor az Kiprich József. Gyanítható, pályafutásának hollandiai éveiből annyi mezt őriz a korábbi kiváló támadó, ahány szép emléket. Utóbbiakból nincs hiány, ugye elég, ha ehelyett csupán annyit említünk, hogy az Eurosport öszszefoglalói során "Hungarian Kiprics"-ként emlegetett futballista két rotterdami címmel büszkélkedhetett: a lakcímén kívül a gólkirályival… Az csak természetes, hogy ezek után komoly szerepet szánnak neki az Újpest- Feyenoord frigyben: minden bizonnyal ő vezeti majd azt a fociakadémiát, amelynek beindításától a leendő direktor azt reméli, hogy "…hamarosan tizenhét-tizennyolc esztendős tehetségek árasztják el a lila-fehér együttest".

Rotterdamban speciel szép számmal akadnak "jó tanulók, jó sportolók". Böngésszük a Feyenoord keretét, gyakorlatilag nem volt olyan játékos, aki 18 évesen ne mutatkozott volna be az élvonalban. Sőt, a svéd Alexander Östlund 16 is alig múlt, amikor már első osztályú labdarúgónak vallhatta magát. A sajtóanyag szerint a jobb és a bal szélen egyaránt bevethető védővel (fogadni mernénk, középen sem tudják zavarba hozni) kapcsolatban akad ám még egy érdekesség: több fronton is megerősítették nekünk, hogy az "Attila, a hun" becenévre hallgat…
Szerettünk volna persze rákérdezni e fura név eredetére, de a kezdés előtt hiába kerestük - "Hun vagy, Attila?" - nem találtuk… ---- Erwin Koeman, a holland Feyenoord vezetőedzőjének bocsánatkérésével, illetve annak tolmácsolásával indult a siófoki Újpest-Feyenoord találkozót megelőző sajtótájékoztató. Mark Wotte, a rotterdami klub technikai igazgatója mentette ki a korábbi Európa-bajnokot, KEK-győztest, hozzáfűzve: az RKC Walwijktől átcsábított szakember a mérkőzés után természetesen örömmel áll a sajtó rendelkezésére.

Francois Laureyssen, az Újpest sportigazgatója ellenben hosszasan szólt a két klub, a remények szerint hosszú, s főként gyümölcsöző kapcsolatáról. A Feyenoord egy kiemelt korosztály menedzselésével, a klubra vonatkozó futballszakmai támogatással a menedzsment területén, továbbá fiatal labdarúgók Újpestre irányításával segíti a lilákat.

Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője a vasárnap esti meccs felvezetésére fókuszált, mondván: "Fontos állomást jelent felkészülésünkben a Feyenoord elleni erőpróba, már csak ezért is hasznos a két egyesület »házassága«, ilyen összecsapásokon, amikor egy Európában jegyzett csapat a rivális, a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, mennyivel gyorsabb, keményebb a futball a nálunk megszokottnál. Ilyenkor kristálytisztán előjönnek a hibáink, s azt is látjuk, hogy miben kell fejlődnünk. Persze, nem úgy készülünk, hogy a találkozó után a hibáinkról kelljen beszélnem."

Szintén a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy szerdáig az újpestieknél szerepel próbajátékon a belga Sven Vandenbroeck. A 26 éves védekező középpályás hazájában a KV Mechelen, majd a holland Roda JC, az utóbbi fél évben pedig a De Graafschap gárdájában szerepelt.


Magyar ászok Rotterdamban

Kevés olyan elismert klub van Európában, amelyben öt magyar játékos is megfordult. Nos, a Feyenoord egyike ezen csapatoknak: Varga Zoltán, a mai napig agyonrajongott és a tegnapi meccs kezdőrúgását elvégző Kiprich József, Róth Antal, Petry Zsolt és Babos Gábor is magára ölthette már a rotterdamiak szerelését. Ami figyelemre méltó, hogy eme acélosnak tetsző együttes két kapust is felvonultat… ---- Mark Wotte tavaly cserélte fel a kispadot egy sokak szerint keményebb ülőalkalmatosságra, a Feyenoord sportigazgatói székére. Az Utrecht hajdani trénere többek között az olyan együttműködési megállapodásokért felelős, amilyet a rotterdamiak kötöttek az Újpesttel, és amelyről kiderült, több magyar csapat is pályázott rá.

- Valóban, több klub közül választhattunk, szóba került a Ferencváros, az MTK, a Vasas és a Debrecen is, míg végül az utóbbi mellett döntöttünk - mondta kérdésünkre a mérkőzés előtt Mark Wotte. - Nem utolsósorban azért, mert az egyik tulajdonos nagyon jó benyomást tett ránk, és tőkeerősnek tűnt. Megnéztük a klub múltját, a jelenét, a lehetőségeit, és úgy döntöttünk, egy évre belevágunk.
- Legalábbis első lépésben…
- Higgye el, mi sem egy évre tervezünk. A szerződés tényleg csak ennyi időre szól, de kölcsönös elégedettség esetén további öt esztendővel meghosszabbítható a megállapodás.
- Miért jó a Feyenoordnak éppen egy magyar klubbal megállapodnia?
- Ez egy befektetés. Befektetés a jövőbe. Türelmesnek kell lennünk, megvárjuk, egy év alatt mivé növi ki magát az ügy, utána pedig értékelünk.

- És mi lesz, ha egy év után elégedetlenek lesznek az Újpesttel?
- Ugyanaz, mintha az Újpest lenne elégedetlen velünk, azaz akkor elválnak az útjaink.
- Nézzük a jelent: milyen erősnek tartja a mostani Feyenoordot?
- Körvonalazódik a csapat, még szeretnénk erősíteni, de augusztus tizennegyedikéig, a bajnoki rajtig ráérünk, addig még van több mint egy hónapunk.
- Az előző szezon negyedik helye már-már katasztrófának számított, osztja azt a nézetet, hogy az idén ennél már csak jobb jöhet?
- Szándékaink szerint feltétlenül. A nyáron ezért cseréltünk edzőt, ezért erősítünk, és ezért próbáljuk igazi csapattá kovácsolni a játékosokat…

- …akik közül hiányzik a magyar légiós, az NEC-nek kölcsönadott Babos Gábor.
- De az ajtó előtte is nyitva áll. Rossz, szerencsétlen idényt hagyott maga mögött, megcsappant az önbizalma, mi pedig igyekeztünk olyan lehetőséget adni neki, hogy máshol, minden meccsen játszva azt visszaszerezze.
- Amúgy ez Erwin Koeman vezetőedző egyedüli döntése volt?
- Kizárólag. Azt mondta, két kapussal, Patrick Lodewijksszel és Maikel Aertsszel szeretné végigcsinálni az idényt, és hogy Babos Gábornak jót tenne, ha egy nehéz idény után máshol próbálna lábra állni. Ám még egyszer mondom, a kapu nem zárult be előtte, legkésőbb a jövő nyáron visszavárjuk a Feyenoordhoz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik