Fehérvár: kék fény

S. T. J., SZ. J.S. T. J., SZ. J.
Vágólapra másolva!
2004.09.10. 22:09
Címkék
Csütörtök este zárt ülésen tárgyalta Székesfehérvár önkormányzata a Videoton csapatát működtető kft.-ről készült ligajelentést.
Az elhangzottakról péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartott Warvasovszky Tihamér polgármester. A városvezető elmondta: a közgyűlés előtt egyeztetett Szieben Lászlóval, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnökével, akit arról is informált, hogy az említett feljegyzést átadta Fejér megye rendőrfőkapitányának. A legfrissebb információk szerint a rendőrségi vizsgálat hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt folyik. Noha az érintettek abban egyeztek meg, hogy az anyag nem kerül nyilvánosságra a rendőrségi vizsgálat befejezéséig, az pénteken olvasható volt a liga hivatalos honlapján is.
Eszerint az MLL biztosa és a licencmenedzser megállapította: a futball-kft. szervezeti és működési szabályzata (szmsz) előírja, hogy "…a játékosok eladásával, vásárlásával kapcsolatos, és mindennemű, a játékosokat érintő szerződést", valamint "…az olyan szerződést, kötelezettségvállalást, engedményezést, amelynek összege a szerződés aláírásától számított egy naptári évet figyelembe véve eléri vagy meghaladja a kétmillió forint értékhatárt", a társaság ügyvezetője köteles a város képviselőjének jóváhagyásra bemutatni. Enélkül egyetlen megállapodás sem léphet hatályba. Ennek ellenére a Párban Bt.-vel (amelyet a FIFA-licences Bordás Tibor jegyez) három megállapodás is született, és a kft. összesen 35.4 millió forintot fizetett ki.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Írja be az itt látható számot!
---- A ligavizsgálat megállapította: az egy hónapon belül született szerződések főleg tanácsadásra és játékmegfigyelésre köttettek, és felmerült a gyanúja, hogy tényleges teljesítés nem is történt. Mindez felvetheti a Videoton FC Kft. akkori ügyvezetőjének büntetőjogi felelősségét (aki az szmsz rendelkezései szerint köteles megtéríteni a szándékosan okozott kárt). A Párban Bt. eljáró tagja esetében pedig szóba kerülhet, hogy felbujtóként volt részese a hűtlen kezelésnek. A feljegyzés készítője ezért azt javasolta, hogy a liga kezdeményezze a Párban Bt. játékosügynöki engedélyének visszavonását.
Az anyagban az is olvasható, hogy a Centerhalf Kft. tartalmilag szinte teljesen megegyező szerződést kötött a Videoton FC Kft.-vel, mint a Párban Bt. E szerződést sem ellenjegyezte a város képviselője, és itt sem lelni nyomát a teljesítésnek. A Centerhalf Kft. ügyvezetője, Szigli István egyben önkormányzati képviselő is, ami - szerepel a feljegyzésben - jogi és etikai öszszeférhetetlenséget vet fel. A Centerhalfnak szánt pénzek kifizetését Szigli Istvánnak azért is elleneznie kellett volna, mert az önkormányzat készfizetői kezességével felvett összeget a Videoton csakis a játékosok személyi juttatásaira költhette volna. A liga szakértői Szigli István játékosügynöki engedélyének azonnali hatályú visszavonatását is ajánlották.
Szigli István azonban nem nyugtalankodik a vádak miatt.
"Talán kezdjük azzal, hogy nincs összeférhetetlenség - mondta a korábbi sportigazgató. - Az önkormányzat tavasszal két alkalommal minden szerződést leellenőrzött, és nem emelt kifogást, valamint a liga is ellenjegyezte ezeket. Minden teljesítési igazolásom tökéletesen rendben van, amit végeztem, az mindenki szeme láttára történt. A legfontosabb azonban az, hogy a közgyűlésen téma volt egy vizsgálóbizottság felállítása. Én akkor azt kértem, hogy igenis hozzuk létre ezt a bizottságot, és végre derüljön ki, hogy kinek lehet félnivalója, és kinek nem - a többség mindezt nem fogadta el… Ez van, szurkolok továbbra is a Videotonnak." ---- Súlyos vádak fogalmazódtak meg a Gabriel Bt.-vel kötött megállapodás kapcsán is, a két fél szerződésének ugyanis nincs nyoma. A futball-kft. mégis kifizetett összesen 14 millió forintot a Gabrielnek. Az pedig a hűtlen kezelés gyanúját veti fel - fogalmaz a feljegyzés szerzője -, hogy a 2000 júliusában bruttó 2.178 millió forintért vásárolt Suzuki Wagon R+ autót a sportszervezet tíz hónappal később egymillió forintért eladta Dósa Mátyás ügyvezetőnek, majd két évvel később ugyanezen autót 2.25 millió forintért (vagyis az eredeti árnál is drágábban) visszalízingelte, ami 1.250 millió forint kárt okozott a kft.-nek…
Warvasovszky Tihamér elmondta még, hogy az évkezdet óta kétszer vizsgálták a futball-kft. 1997-től 2004-ig tartó gazdálkodását, és javaslatot tettek a hiányok megszüntetésére. Hozzátette, senkinek sem érdeke, hogy a Videoton megszűnjön, a város viszont több anyagi áldozatot nem tud vállalni, csak annyit, amit amenynyi a sportbizottság középtávú tervében szerepel: vagyis fenntartja a stadiont, és 2006. december 31-ig évente 110 millió forinttal járul hozzá a csapat működéséhez. A futballcég megmentése érdekében új befektetőkre lenne szükség, de a Videoton Holding Rt. elnökével, Széles Gáborral történt megbeszélés nem vezetett eredményre. Fehérvár legjelentősebb cége már az eddigi formában sem óhajtja tovább támogatni a nevét viselő együttest.
Éppen ezért érdekes, hogy a képviselők csütörtökön nem foglalkoztak a város által a futball-kft.-ben birtokolt üzletrész eladásával (egyes vélemények szerint a színfalak mögött részben pártpolitikai csatározások dúlnak, ugyanakkor egyéni érdekeket is súlyosan sérthet a pénzelosztás eddigi rendjének megváltoztatása). Emlékezetes: a hónap elején egy rendkívüli közgyűlésen a városatyák egyszer már nemet mondtak a korábbi kispesti társtulajdonos, Kocsis György vételi ajánlatára, aki a Fehérvár tulajdonában lévő 83.9 százaléknyi, 280 millió forint névértékű üzletrész 20 százalékára pályázott. Mindezek után az nb1.hu megjegyezte: "…kérdésessé vált, hogy szombaton a fehérváriak egyáltalán pályára léphetnek-e hazai környezetben a Pécs ellen". Nos, lapunk megkeresésére Gál László ügyvezető azt mondta, "…mi úgy készülünk, hogy lesz meccs", a további részletekről azonban nem óhajtott nyilatkozni.
Lapunk azonban úgy tudja, a múlt héten Fehérvárott járt a ligabiztos és a licencbiztos, akik kritikusnak minősítették a Videoton FC Kft. likviditási helyzetét. A futballcégnek napokon belül igazolnia kellene, hogy garantálni tudja a működés feltételeit, ellenkező esetben visszavonhatják a klublicencét, és a Videoton sem folytathatná a bajnokságot. Megeshet, hogy a válságkezelés jegyében szűkíteni kell a keretet…
S a baj nem jár egyedül: a liga fegyelmi bizottsága szeptember 10-ig adott határidőt arra, hogy Vasas Zoltán pénzét kifizesse, ellenkező esetben fordulónként három pontot levonnak a csapattól. Apró öröm azonban a fehérváriak számára, hogy a fegyelmi bizottság elnöke, Kőszegi Géza tegnap határozatlan időre felfüggesztette a büntetés végrehajtását. Az indoklás szerint azért, mert a kft. tulajdonosi viszonyai rendezetlenek, nincs, aki a pénzügyi átutalásokat aláírásával igazolni tudná…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik