Női kosárlabda Ek: kikapott a Szekszárd, a bronzért játszhat

FAZEKAS ZOLTÁN, BERG SÁNDORFAZEKAS ZOLTÁN, BERG SÁNDOR
2021.04.09. 18:56
null
A házigazda magyar együttest óriási csatában győzte le a Venezia az elődöntőben (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
A női kosárlabda Európa-kupa szekszárdi négyes döntőjének első elődöntőjében a házigazda Atomerőmű KSC Szekszárd óriási csatában 63–58-ra kikapott az olasz listavezető Veneziától, így a velencei csapat jutott be a fináléba, amelyet – a bronzmeccshez hasonlóan – április 11-én, vasárnap rendeznek meg.

 

Ahogy telt a nap, úgy lett egyre érezhetőbb a feszültség a szekszárdiakon – nem csoda, a tolnai együttes fennállása első nemzetközi kupaelődöntőjére készült. Előtt 20 perccel Djokics Zseljko tűnt fel a hazaiak szálláshelyéül szolgáló pazar borbirtok egyik lankáján, s mint az edző utólag mondta, csak sétált egyet, hogy kitisztítsa a fejét, majd az étkezést követően azonnal szorgalmasan jegyzetelt tovább a füzetébe.

Balhés befejezés
A második elődöntő első negyedében kiderült, ezen az ágon szemernyi esélye sincs szoros összecsapásnak… A spanyol Valencia elsöprő lendülettel kezdett az előzetesen a kvartett leggyengébb résztvevőjének tartott francia Carolo Basket ellen, s tíz perc után 27−8-ra vezetett. Az Európa-kupa favoritja ragyogóan védekezett, s a korábban Sopronban is játszó Queralt Casas vezetésével a félidőre eldöntötte a meccset, amely bizarr módon ért véget: az utolsó percben egy ártatlan helyzetben megsérült a spanyolok centere, a német Maria Güelich, akinek az orra vére is eleredt és le kellett vinni a pályáról. Ezután a Valencia edzője, Ruben José Burgos López odamondogatott a francia kispadnak, majd a lefújást követően majdnem összeverekedett a Carolo trénerével, Romuald Yernaux-szal… Vasárnap a fináléban Venezia−Valencia összecsapást rendeznek, míg a bronzmeccsen a Szekszárd a Carolo elen szerezheti meg fennállása első nemzetközi kupaérmét.

Az ellenfél, az olasz bajnokságot vezető Venezia egyébként a szekszárdiakhoz hasonlóan veretlenül jutott az elődöntőbe és az egész szezonban mindössze egyszer kapott ki (a Schiótól bajnokin), ami jól mutatta, milyen nehéz dolga lesz az Atomerőműnek. Amely talán az idény legjobb formájában várta a meccset, hiszen február közepe óta nem szenvedett vereséget és nyert kilenc meccset.

Az első hat támadás sikertelensége mutatta, mekkora téttel bír a találkozó, de aztán Studer Ágnes megszerezte a torna és a hazaiak első pontjait egy lepördülést követően a harmadik percben. Aztán Erica McCall is betalált kétszer, így 6–2-es hazai vezetésnél a dallamos nevű Giampiero Ticchi vezetőedző már időt is kért. Hiába, DeWanna Bonner triplája már azt jelentett, tízzel a hazaik vezettek. A litván Gyntare Petronyte pontjaival kezdte meg a felzárkózást az olasz együttes – a 195 centis centert nehéz volt a gyűrű közelében feltartóztatni –, majd Elisa Penna hulló falevél-szerű tempójával 17-nél egy 12–2-es etap végén egyenlítettek a fehér mezesek. Akik a vezetést is átvették Yvonne Anderson kettő plusz egyes kombinációjával, a vendéglátó pedig egyre több hibával játszott, sorra adták el játékosai a labdákat a roppant agresszíven, sokszor a faulthatárt büntetlenül átlépő rivális játékosainak szorításában. A pálya szélén a két edző gyakorlatilag versenyt ordított egymással, s mivel nézők nem lehettek a csarnokban, ezt tisztán lehet hallani. Időnként kaotikus jelenetsorok borzolták az idegeket, akadt olyan 10 másodperc, amely során négyen mentették meg a labdát attól, hogy elhagyja a játékteret, de eközben háromszor került a másik csapat birtokába a játékszer... Idegesek és feszültek voltak a játékosok mindkét oldalon, de minden ötven-ötven százalékos helyzetből a folyamatosan vezető Venezia jött ki jobban.

A szlovén Zala Friskovec hibátlan hárompontosai és Studer Ágnes jó betörése után újra előnybe került a második félidőt jól kezdő Szekszárd, de hiába volt öt pontos az előnye, ismét fordítottak az olaszok. Izgalmas és fordulatos volt a találkozó, amelynek utolsó negyede egy pontos Venezia-vezetésről indult. Sajnos Bonnernek nem ment a játék, az amerikai sokat erőlködött és pontatlanul dobott, persze egy kétszeres WNBA-győztesnek is lehet gyengébb napja, ám hogy világklasszis, azt például olyan dudaszós, hanyattesős, dudaszós duplával is bizonyította, mint amit a 35. percben szerzett. Elképesztő izgalmakkal fordult a találkozó a hajrába, a VIP-páholy B-középpé avanzsálódott, de a végjátékból a kevésbé idegesen játszó olaszok jöttek ki jobban, így ők játszhatnak a kupáért, míg a Szekszárd a bronzéremért küzdhet meg.

Buboréknapló
Csütörtök este megérkezett Szekszárdra Greg „Lefty” McCall, az amerikai Bakersfield Egyetem női csapatának vezetőedzője, ami önmagában nem lenne világszenzáció, csakhogy az 52 éves szakember nem más, mint az Atomerőmű két klasszisa, DeWanna Bonner és Erica McCall édesapja. A két kitűnő játékos alaposan összepuszilgatta az Egyesült Államokból Amszterdamon keresztül kissé fáradtan, de annál vidámabban befutó édesapjukat, akinek egyébként három anyától összesen hat gyermeke (négy lány és két fiú) van és rendkívül büszke arra, hogy két legidősebb lánya végre egy csapatban kosárlabdázik. Greg McCall természetesen nagyon szurkolt az Európa-kupában elődöntős együttesnek, amelynek edzőjét, Djokics Zseljkót nagyra tartja és elárulta, nagyon boldog, hogy személyesen nézheti meg lányai fontos mérkőzéseit.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, SZEKSZÁRD
ELŐDÖNTŐ

REYER VENEZIA UMANA (olasz)–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 63–58 (17–17, 18–16, 13–14, 15–11)
Szekszárd, zárt kapuk mögött. Vezette:
Gedvilas (litván), Bittner (német), Männiste (észt)
VENEZIA: ANDERSON 14/6, Attura 5, HOWARD 16, Petronyte 10, Fagbenle 4. Csere: PENNA 10/3, Bestagno 4, Pan. Edző: Giampiero Ticchi
SZEKSZÁRD: STUDER 10, FRISKOVEC 12/12, Bonner 10/3, GOREE 13/6, McCall 4. Csere: Krnjics 4, Skorics, Theodoreán 5/3, Gereben. Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása: 4. perc: 2–6. 6. p.: 5–15. 9. p.: 15–17. 13. p.: 24–19. 17. p.: 35–27. 22. p.: 37–36. 24. p.: 37–41. 27. p.: 44–46. 29. p: 48–45. 32. p.: 52–47. 36. p.: 52–53. 39. p.: 58–57
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko, a Szekszárd edzője
:- Elképesztően nagy tempójú meccs volt, sajnos kikaptunk. Őszintén mondom, van bennem egy kis hiányérzet: ritkán fordul elő, hogy erről beszélek meccs után, de a bíráskodással nem lehetek elégedett. Millió dolog történt, például nem védték kellően DeWanna Bonnert, aki ezáltal rossz állapotba került, a végjátékban pedig furcsa ítéletekkel sújtottak minket. Állítólag azért kaptam technikait, mert bent álltam a pályán... Harcoltunk, mindent kiadtunk magunkból, ám az olaszok a végén jobban használták ki a hibáinkat, mint mi az övéiket. Büszke vagyok a csapatra, az utolsó pillanatig volt esélyünk nyerni.

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
VALENCIA (spanyol)–CAROLO BASKET (francia)
80–68 (27–8, 21–16, 12–26, 20–18)
Szekszárd, zárt kapuk mögött. Vezette: Györgyi (norvég), Jacobs (belga), Prpa (szerb)
VALENCIA: Ouvina 7/3, Allen 8/6, Casas 12/3, THARAN-DAVIS 15, QUINTANA 22. Csere: GUELICH 8, Romero 3/3, Gomez 2, Pina 3/3, Juskaite. Edző: Ruben José Burgos Lopez
CAROLO: Bouderra 5/3, Nared 8, POUYE 16/9, Miyem 10/3, AKHATOR 11. Csere: Turner 6, Cado, Diallo 7/3, Sy-Diop 5/3. Edző: Romuald Yernaux
Az eredmény alakulása: 3. perc: 9–2. 7. p.: 18–6. 9. p.: 25–6. 13. p.: 31–10. 16. p.: 41–15. 18. p.: 43–22. 22. p.: 48–30. 24. p.: 51–38. 27. p.: 55–42. 30. p.: 60–50. 33. p.: 62–54. 35. p.: 67–54. 38. p.: 78–63.

A bronzmérkőzést és a döntőt április 11-én, vasárnap rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek