K. Zs.
2022.09.21 12:48 Frissítve: 2022.09.21 13:00

Női kosár-vb: rajt hajnalban – folytatódik az amerikai széria?

Sorozatban negyedik, összességében a 11. aranyérméért száll harcba az amerikai válogatott a magyar idő szerint csütörtök hajnalban megkezdődő női kosárlabda-világbajnokságon, amelynek Sydney ad otthont – kezdi felvezető írását a Magyar Távirati Iroda. A sportág 19. női vb-jére 12 válogatott részvételével kerül sor, amelyek két hatos csoportban kezdik a küzdelmeket.

Az induló válogatottak csapatkapitányai, balról: Pamela Rosado (Puerto Rico), Jang Li-vej (Kína), Kim Dan Bi (Dél-Korea), Milica Deura (Bosznia-Hercegovina), Emma Meesseman (Belgium), Breanna Stewart (Egyesült Államok), Tess Madgen (Ausztrália), Tina Krajisnik (Szerbia), Natalie Achonwa (Kanada), Meiya Tirera (Mali), Takada Maki (Japán) és Sarah Michel (Franciaország)
(Fotó: AFP)

 

Az A-csoport és a torna favoritja az Egyesült Államok, amelynek keretében A'ja Wilson, Chelsea Gray és Kelsey Plum a vasárnap a Las Vegas Acesszel megnyert WNBA-idényről „esik be” Ausztráliába, mint ahogy a döntőben alulmaradt Connecticut Sunból Alyssa Thomas és Brionna Jones is. Wilson az idény, Gray pedig a finálé legjobbja lett.

 
A vb menetrendje, egyéb fontos tudnivalók itt!

Nem léphet pályára ugyanakkor a világbajnokságon az amerikaiak sztárja, Brittney Griner, aki február óta Oroszországban raboskodik kábítószer-csempészet vádjával. A 206 centis center távollétében Breanna Stewartra hárulhat a vezérszerep, akit az előző, 2018-as vb legjobbjává választottak, és a harmadik világbajnokságára készül.

Az Egyesült Államok legjobbjai tavaly sorozatban hetedszer nyerték meg az olimpiai kosártornát, világbajnokságokon pedig 22 meccs óta veretlenek. A nemzetközi szövetség által összeállított erősorrend alapján Belgium és Kína végezhet az amerikaiak mögött a csoportban.

A B jelű hatost kiegyenlítettsége miatt „halálcsoportnak” is nevezik. Itt a házigazda ausztrálok és a japánok juthatnak messzire, utóbbiak az Ázsia-bajnokság címvédői, a tavalyi olimpián pedig döntőt vívtak. Ugyancsak számolni kell a franciákkal, akik ezüstérmet szereztek a tavalyi Eb-n.

A két hatosból a csoportkör végén a négy-négy legjobb jut tovább a negyeddöntőbe. A világbajnok automatikusan kvótát szerez a 2024-es párizsi olimpiára.

NŐI KOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SYDNEY
A-csoport: Egyesült Államok, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Kína, Puerto Rico, Dél-Korea
B-csoport: Ausztrália, Franciaország, Szerbia, Japán, Mali, Kanada

(MTI)

2022.11.12 21:54:14

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Tehetséget és észt viszont nem lehet csak úgy a játékosokba tölteni, van, ami tanulhatatlan.

2022.10.18 17:32:03

Kosárlabda nemzetisport.hu

Visszafogottan teljesített a magyar bajnok, így nem tudta újabb trófeával gyarapítani gyűjteményét.

2022.10.14 00:14:18

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ez mindenképpen jó a magyar kosárlabdasportnak.

2022.10.03 20:53:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

A vb-győztes és NBA-bajnok olasz mester akkor is csúcsra vezette a La Roját, amikor senki sem várta.

2022.09.13 14:52:24

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.