GYŐRI FERENC
2022.04.19 11:26

Női kosár NB I: hazai pályán még motiváltabbak lesznek a szekszárdiak

A Szekszárd irányítója, Studer Ágnes szerint a Sopron elleni döntő első mérkőzésének jelentős részében működött a taktikájuk, de a büntetőzésükön javítaniuk kell.

Studer Ágnes szerint a drukkereik segítenek nekik, hogy túljussanak a holtpontokon (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Karnyújtásnyira volt a bravúrtól az Atomerőmű KSC Szekszárd együttese Sopronban, s bár 73–71-re kikapott az NB I fináléjának első mérkőzésén, rengeteg pozitív tapasztalattal utazhatott haza az Euroliga-győztes otthonából. Már önmagában az is hatalmas fegyvertény, hogy a nagyszünetig felhalmozott 13 pontos hátrányból fordítani tudott Djokics Zseljko együttese, hogy az utolsó másodpercekig reális esélye volt a sikerre, arról meg talán álmodni sem mertek volna a tolnaiak, bár erre nem vennénk mérget, ismerve rutinos szerb-magyar trénerüket…

„Úgy mentünk oda, hogy mindent megpróbálunk, de a felkészülésről sokat nem mondhatok, mert betegség miatt nem edzettem a múlt héten – mondta a hétfő délutáni edzés előtt Studer Ágnes, a KSC irányítója, aki 14 ponttal, nyolc gólpasszal és egy lepattanóval rukkolt ki, s nem látszott rajta, hogy nincs a legjobb fizikai állapotban. – A mérkőzés nagy részében működött is a taktikánk, a következő meccsen szeretnénk még hosszabbra nyújtani ezt az időszakot. Amikor már fáradtunk, vagy nem a legerősebb ötösünkkel voltunk fent a pályán, néha leengedtünk, szerdán még jobban, még bátrabban kell játszanunk. Az első félidőben sokszor nem volt meg a ritmusa a támadásainknak, és azt nem engedhetjük meg, ami az utolsó két percben történt, hogy tízpontos különbséget alakítson ki a Sopron ilyen rövid idő alatt. Hogy vissza tudtunk kapaszkodni, mutatja, van keresnivalónk a párharcban. Nagyon sajnáljuk a végkifejletet, megvoltak a lehetőségeink az utolsó percekben, de otthon még motiváltabbak leszünk.”

Súlyos mulasztás volt a szekszárdiaktól, hogy hét büntetőt is elrontottak, Studer ezzel kapcsolatban megjegyezte, az évadban hadilábon állnak ezen a téren, az elhibázott dobások döntő jelentőségűek a szoros meccseken, így a bajnoki döntő első felvonásán is. A magyar válogatott játékmester reméli, a második találkozón laza, görcs nélküli hozzáállással javítani tudnak ezen a mutatón is. Szerdán minden valószínűség szerint nemcsak Krnjics Szarát, hanem a lázas betegsége után lábadozó, az előző mérkőzésen is hiányzó Gereben Líviát is nélkülöznie kell a tavalyi ezüstérmesnek.

„Szara hiányában nagyobb szerep hárul másik két centerünkre, Goree Cyeshá­ra és Nikolina Milicsre, ők többet is játszottak Sopronban – taglalta a változásokat Studer Ágnes. – Amikor cserélünk, sokkal alacsonyabb lesz a szerkezetünk, ilyenkor nagyon oda kell figyelnünk a kizárásokra, a lepattanókra és a védekezésre. Az első mérkőzésen jól megoldottuk ezt, abban bízom, hogy kitart a lendület, és a folytatást is bírják majd a lányok, mert egyre nehezebb lesz, ahogyan egyre több időt töltenek a parketten. A következő, hazai meccsen telt ház vár minket, a szurkolóink támogatása nagyon fontos nekünk, úgy érzem, az igazi szekszárdi hangulatban jobban játszunk, mint máshol. A drukkereink segítenek nekünk, hogy átessünk a holtpontokon, és olyan érzelmi állapotba kerüljünk, amelyben az egész csapat elhiszi, hogy képesek vagyunk nyerni. Így volt ez a tavalyi döntőben is azon a mérkőzésen, amelyen felülmúltuk a Sopront, akkor mindannyian bíztunk a sikerben, ha hibáztunk is, nem álltunk meg és megcsináltuk – erre lesz szükségünk ezúttal is!”

Studer érezte a soproniakon, hogy néhányan nem pörögtek fel eléggé, ráadásul keményen védekeztek rajtuk, és ez lesz a kulcs a további összecsapásokon is. Biztos tud jobban játszani a címvédő, de a Szekszárd is, a tolnaiak megnézték a rivális mérkőzéseit a final fourban, egyénileg és csapatszinten is felkészülnek rájuk, és a 23 éves játékos reméli, ki tudják zökkenteni őket annyira, hogy ismét a legvégéig szoros mérkőzést játsszanak velük, amelyet meg is nyerhetnek.

A SOPRONIAK NEM AKARJÁK LEJJEBB TENNI A LÉCET

Tudták, hogy nehéz lesz, de azt nem, hogy ennyire… Szoros végjátékban szerzett előnyt a Sopron Basket a Szekszárd ellen a fináléban, az Euroliga-győztes szakmai stábja és játékosai a vasárnapi pihenőnap után a hétfő esti edzésen és videózáson megbeszélték, mit kell kijavítaniuk a második ütközetig.

„A koncentrációnkkal volt probléma, egy ideig nagyon jól játszottunk, csak aztán mentálisan elfáradtunk – elemezte az okokat Czukor Dalma, a soproniak bedobója. – Nem figyeltünk eléggé, és ez a saját teljesítményemre is igaz, nem voltam annyira összeszedett, amennyire kellett volna. Örülünk, hogy ismét megtapasztaltuk, milyen egy kemény bajnoki meccs, kellett ez a találkozó, hogy visszazökkenjünk a hazai kerékvágásba, úgyhogy készen állunk a második mérkőzésre!”

A fiatal kosárlabdázó szerint ismét két lábbal a földön állnak, újabb jelentős céljaik vannak, szeretnék úgy befejezni ezt az idényt, hogy büszkék lehessenek rá, és nagyon fontosnak tartja, hogy ne tegyék lejjebb a lécet, minden mérkőzésen hozniuk kell az Euroliga-szintet.

„A célunk, hogy három mérkőzéssel lezárjuk a párharcot – szögezte le Czukor. – Fontos lesz, hogy ne kapjunk huszonnyolc pontot egy negyed alatt, ráadásul az sem gyakran fordul elő velünk, hogy összesen több mint hetven pontot engedélyezünk az ellenfélnek, ezt a számot jó védekezéssel redukálnunk kell. A szekszárdiak megoldották Krnjics Szara pótlását, ám remélem, hogy a harmadik meccsre már fáradtabbak lesznek, hiszen két centernek kell megoldania három feladatát.”

2022.12.29 23:09:09

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Most sokkal nagyobb szükség van példaképekre, mint korábban bármikor. A Fegyvernekyvel, Ocskayval kapcsolatban említett tulajdonságok egyre kevésbé tűnnek fontosnak, mindent átsző az üzlet, a rossz értelemben vett karrierizmus, a csillogó, álságos és felületes világ.

2022.12.27 23:37:35

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A nemzetközi mezőnyben mindenki elismeri őt.

2022.11.12 21:54:14

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Tehetséget és észt viszont nem lehet csak úgy a játékosokba tölteni, van, ami tanulhatatlan.

2022.10.18 17:32:03

Kosárlabda nemzetisport.hu

Visszafogottan teljesített a magyar bajnok, így nem tudta újabb trófeával gyarapítani gyűjteményét.