Női kosár Európa-kupa: nem szabad görcsölni – a Szekszárd első final fourjára készül

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.04.09. 10:24
null
Studer Ágnes, a Szekszárd irányítója egészséges drukkot érez az Európa-kupa elődöntője előtt (Fotó: FIBA Basketball)
A története első final fourjára készülő Szekszárd bizakodva várja az olasz Venezia elleni elődöntőt a női kosárlabda Európa-kupában – kulcsfontosságú lehet, hogy az ezen a szinten pénteken bemutatkozó magyar együttes megőrizze higgadtságát.

 

 

Kezdjük a legfontosabbal! Szorongásnak, görcsösségnek és félelemnek nyoma sincs az Atomerőmű KSC Szekszárdnál. Ez jó hír, mert a női bajnokságban öt éven belül harmadszor fináléba jutó csapat olyasmire készül, amire korábban soha, egy nemzetközi kupasorozat, az Európa-kupa négyes döntőjének elődöntőjére. A klub történetének eddigi legjobb kupaszereplését ezzel már elérték Studer Ágnesék, de rendezőként, teljes kerettel nyilván nem elégszenek meg ennyivel.

A szekszárdiak szerda óta a faluhelyi dűlő festői lankái között megbúvó Bodri pincészetben laknak (a francia Carolót és az olasz Veneziát a belvárosi Merops Hotelben, a spanyol Valenciát a Takler pincészet kúriájában szállásolták el), ez is segíthet a feszültségoldásban. A reggelinél még csendesebb társaság az ebédnél már hangosabb volt, vidám csevej folyt az asztalnál, főleg angolul. Erica McCallon különösen érezhető, hogy boldog: amióta nővére, DeWannar Bonner a csapattársa lett, az amerikai center majd’ kiugrik a bőréből. A gyönyörű birtokon aztán a délelőtti napsütést percekig tartó hóvihar váltotta, az addig önfeledten rohangáló lovak fejvesztve menekültek be a fedett karámba, de ebből keveset érzékeltek a játékosok, akik ebéd után lepihentek, majd az esti edzés előtti kötelező FIBA-fotózást követően könnyed edzésen vettek részt.

„Az általános iskola első évében kezdtem kosarazni, hatévesen. Akkor nem ilyen szinten volt a klub, stabil középcsapat volt. A szüleim csak azt szerették volna, ha mi, lányok, sportolunk, s nekem kezdettől fogva tetszett a kosárlabda, majd miután kiderült, tehetséges is vagyok, ennél a sportágnál maradtam, de amúgy is folytatni akartam      − mondta az ebédet követően Studer Ágnes, aki néhány éven belül a KSC meghatározó játékosa lett, noha még mindig csak 22 éves.      − Kijártam meccsekre szurkolni, most pedig boldog vagyok, hogy ezt átélhetem. Én aztán tudom, honnan indultunk… Amikor a felnőttek közé kerültem, a nemzetközi kupaszereplés még fényévekre volt. Most a város is erre készül, és mi vagyunk a középpontban, ez hihetetlen. Élvezni kell a játékot, mert az, hogy idáig jutottunk, már tényleg nagy eredmény, ezért sem szabad görcsölnünk. Koncentráltak vagyunk, Győrben és Törökországban is így volt, most is csak a Venezia elleni meccsre figyelünk, a másik két csapattal nem foglalkoztunk. Tényleg jó most a hangulat a csapatnál, kellő önbizalommal készülünk, nem úgy, mint korábban. Emlékszem, az úgynevezett elsőknél, mint a bajnoki döntő, a kupadöntő, az Euroliga-selejtező, nagyon izgultunk, s görcsösen akartunk, ami a játék rovására ment. Most csak egészséges drukkot érzek magunkon, nem vagyunk megszeppenve. Az önbizalom terén Bonner is segített, sok energiát és biztatást kapunk tőle. Sokan vagyunk, Maja Skorics is felépült, így nem félünk senkitől, mert tudjuk, mi is jók vagyunk!”

A Djokics Zseljkónál általában megszokott szigor csütörtök este ugyanolyan láthatatlan maradt, mint a délutáni havazás egy órával később, így abban nemcsak reménykedünk, hanem joggal bizakodunk, hogy a hazai kosarasok hangulata péntek este hét óra körül hasonló lesz, mint a csütörtöki edzésen volt.

KOSÁRLABDANŐI EURÓPA-KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, SZEKSZÁRD
ELŐDÖNTŐ
17.00:
Venezia (olasz)–Atomerőmű KSC Szekszárd (Tv: Digi Sport1)
20.00: Carolo Basket (francia)–Valencia (spanyol) (Tv: Digi Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik