FAZEKAS ZOLTÁN 2021.04.09 10:24

Női kosár Európa-kupa: nem szabad görcsölni – a Szekszárd első final fourjára készül

A története első final fourjára készülő Szekszárd bizakodva várja az olasz Venezia elleni elődöntőt a női kosárlabda Európa-kupában – kulcsfontosságú lehet, hogy az ezen a szinten pénteken bemutatkozó magyar együttes megőrizze higgadtságát.

Studer Ágnes, a Szekszárd irányítója egészséges drukkot érez az Európa-kupa elődöntője előtt (Fotó: FIBA Basketball)

 

 

BUBORÉKNAPLÓ
Már a bejáratnál feltűnik, hogy káprázatos módon megváltozott a Keselyűsi úti sportcsarnok Szekszárdon. Igaz, a szél időnként felborogatta a minipálmákat, de a hivatalos zászlók és molinók pazarul néznek ki, és ez még semmi ahhoz képest, ami belül várja azokat a szerencsés alkalmazottakat, csapat- és stábtagokat (nézők ugye nem jöhetnek), akik péntektől az Európa-kupa négyes döntőjében vannak érdekelve. A zsűriasztal fölötti molinón a négy együttes négy vezéralakja (Studer Ágnes, Turner Yvonne, Yvonne Anderson és Laura Gil) egy akciója látható, de a négy klub logója és a hivatalos FIBA-zászló is remekül díszíti a létesítményt, amelybe a játéktértől plexivel elválasztott mobil lelátót helyeztek el az újságíróknak a főbejárat felőli oldalon, továbbá egy később elbontható öltözőt is építettek – csak erre az eseményre.

Kezdjük a legfontosabbal! Szorongásnak, görcsösségnek és félelemnek nyoma sincs az Atomerőmű KSC Szekszárdnál. Ez jó hír, mert a női bajnokságban öt éven belül harmadszor fináléba jutó csapat olyasmire készül, amire korábban soha, egy nemzetközi kupasorozat, az Európa-kupa négyes döntőjének elődöntőjére. A klub történetének eddigi legjobb kupaszereplését ezzel már elérték Studer Ágnesék, de rendezőként, teljes kerettel nyilván nem elégszenek meg ennyivel.

A szekszárdiak szerda óta a faluhelyi dűlő festői lankái között megbúvó Bodri pincészetben laknak (a francia Carolót és az olasz Veneziát a belvárosi Merops Hotelben, a spanyol Valenciát a Takler pincészet kúriájában szállásolták el), ez is segíthet a feszültségoldásban. A reggelinél még csendesebb társaság az ebédnél már hangosabb volt, vidám csevej folyt az asztalnál, főleg angolul. Erica McCallon különösen érezhető, hogy boldog: amióta nővére, DeWannar Bonner a csapattársa lett, az amerikai center majd’ kiugrik a bőréből. A gyönyörű birtokon aztán a délelőtti napsütést percekig tartó hóvihar váltotta, az addig önfeledten rohangáló lovak fejvesztve menekültek be a fedett karámba, de ebből keveset érzékeltek a játékosok, akik ebéd után lepihentek, majd az esti edzés előtti kötelező FIBA-fotózást követően könnyed edzésen vettek részt.

„Az általános iskola első évében kezdtem kosarazni, hatévesen. Akkor nem ilyen szinten volt a klub, stabil középcsapat volt. A szüleim csak azt szerették volna, ha mi, lányok, sportolunk, s nekem kezdettől fogva tetszett a kosárlabda, majd miután kiderült, tehetséges is vagyok, ennél a sportágnál maradtam, de amúgy is folytatni akartam      − mondta az ebédet követően Studer Ágnes, aki néhány éven belül a KSC meghatározó játékosa lett, noha még mindig csak 22 éves.      − Kijártam meccsekre szurkolni, most pedig boldog vagyok, hogy ezt átélhetem. Én aztán tudom, honnan indultunk… Amikor a felnőttek közé kerültem, a nemzetközi kupaszereplés még fényévekre volt. Most a város is erre készül, és mi vagyunk a középpontban, ez hihetetlen. Élvezni kell a játékot, mert az, hogy idáig jutottunk, már tényleg nagy eredmény, ezért sem szabad görcsölnünk. Koncentráltak vagyunk, Győrben és Törökországban is így volt, most is csak a Venezia elleni meccsre figyelünk, a másik két csapattal nem foglalkoztunk. Tényleg jó most a hangulat a csapatnál, kellő önbizalommal készülünk, nem úgy, mint korábban. Emlékszem, az úgynevezett elsőknél, mint a bajnoki döntő, a kupadöntő, az Euroliga-selejtező, nagyon izgultunk, s görcsösen akartunk, ami a játék rovására ment. Most csak egészséges drukkot érzek magunkon, nem vagyunk megszeppenve. Az önbizalom terén Bonner is segített, sok energiát és biztatást kapunk tőle. Sokan vagyunk, Maja Skorics is felépült, így nem félünk senkitől, mert tudjuk, mi is jók vagyunk!”

A Djokics Zseljkónál általában megszokott szigor csütörtök este ugyanolyan láthatatlan maradt, mint a délutáni havazás egy órával később, így abban nemcsak reménykedünk, hanem joggal bizakodunk, hogy a hazai kosarasok hangulata péntek este hét óra körül hasonló lesz, mint a csütörtöki edzésen volt.

DJOKICS ZELJKO, A SZEKSZÁRD EDZŐJE
– Hogyan látja az esélyeket a négyes döntő előtt?
– A másik három csapat euroligás szintű, erős keretekkel és olyan játékosokkal, akik korábban már szerepeltek final fourban, vagyis a rutin mellettük szól. Ezért is kell élvezni, hogy itt vagyunk, mert nem számítunk esélyesnek.

– Az elődöntőben az olasz élcsapat, a Venezia vár a Szekszárdra.
– Ahogy máskor, most is lelkiismeretesen felkészülünk az ellenfélből, lesz egy taktikánk, amelyet szeretnénk megvalósítani, de a legfontosabb, hogy nem szabad görcsölni. A bajnoki rájátszásban modelleztük a final fourt, három nap alatt két meccset játszottunk a negyeddöntőben a Csata és az elődöntőben a Győr ellen, szerintem ez jól szolgálta a felkészülést. Nyilván a legjobb az lenne, ha teljesen felszabadultan kosárlabdáznánk, de nem hinném, hogy sikerül, mert szisztéma szerint dolgozunk, s mert a legtöbb játékosnak és nekem is ez az első négyes döntőm. Huszonegy éve edzősködöm, nekem is új lesz a torna, végigjártam a szamárlétrát, utánpótláscsapatokkal dolgoztam, nagy edzőknek, a néhai Fűzy Ákosnak és Rátgéber Lászlónak voltam a segítője, sokat is tanultam tőlük, de ezt most nekem is új tapasztalásként kell megélnem.

– Öt éve egy középcsapathoz érkezett, most Európa-kupa-elődöntőre és a harmadik bajnoki döntőjére készülhet, vagyis szépen nyomon követhető a fejlődés.
– Nagy kihívás ez nekem, a játékosoknak és Szekszárdnak is, sok munka van abban, hogy ide jutottunk. Nem csak ezé a csapaté az érdem, hanem azok a játékosok is részesei, akik az előző öt évben itt játszottak. Nem szabad pánikba esni, nincs értelme, most a tapasztalatszerzésen van a hangsúly, továbbá, hogy megpróbáljuk a maximumot kihozni magunkból.

KOSÁRLABDANŐI EURÓPA-KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, SZEKSZÁRD
ELŐDÖNTŐ
17.00:
Venezia (olasz)–Atomerőmű KSC Szekszárd (Tv: Digi Sport1)
20.00: Carolo Basket (francia)–Valencia (spanyol) (Tv: Digi Sport2)

2021.04.23 21:50:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak idején a kakukk és a farkas állandó üldözőversenyét bemutató rajzfilmen rengeteget nevettünk, a Sopron és a Szekszárd csatája viszont vélhetően nem lesz komikus, sokkal inkább drámai.

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.

2021.04.10 09:40:08

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Idén mindkét magyar kosárlabdacsapat bejutott a final fourba a nemzetközi kupasorozatában.

2021.03.14 00:14:22

Kosárlabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A sportági szakszövetségeknek „kötelességük közreműködni a tagok közötti viták rendezésében”. Közbevethető, hogy a szövetség nem tag, hanem hatalom, de a törvénynek nem csupán betűje, hanem szelleme is van.

2021.02.24 00:01:33

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Nyilván nem jöhet mindig minden össze egyszerre, mint akár 2017-ben, de jó lenne látni a világos, egyenes irányú fejlődést mindkét szakágnál.