Női kosár Euroliga: a Sopron a Fenerbahcét is legyőzte

GYŐRI FERENC, KOVÁCS GERGELYGYŐRI FERENC, KOVÁCS GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.10.24. 19:49
A Sopron 62–60-ra legyőzte a Fenerbahcét a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának második fordulójában.
A Montpellier után a Fenerbahce is kikapott a Soprontól (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A Montpellier után a Fenerbahce is kikapott a Soprontól (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
2. FORDULÓ, B-CSOPORT
SOPRON BASKET–FENERBAHCE ÖZNUR KABLO (török) 62–60 (11–11, 13–14, 22–12, 16–23)
Sopron, 1200
néző. V: Marques (portugál), Fuska (szlovák), Kaludjerovic (montenegrói)
SOPRON:
JANUARY 16/3, FEGYVERNEKY 14/6, Crvendakics 13, Brooks 9/3, Krajisnik 9. Csere: Határ 1, Weninger, Dubei. Edző: Gáspár Dávid
FENERBAHCE:
Cruz 4, IAGUPOVA 12/6, ZANDALASINI 16/9, Stokes 8, Williams 8. Csere: Cakir 11/3, Canitez 1, Cora, Uzun. Edző: Victor Lapena
Az eredmény alakulása. 2. p.:
0–5. 5. p.: 4–9. 10. p.: 11–11. 12. p.: 11–16. 15. p.: 13–20. 18. p.: 20–23. 20. p.: 24–25. 23. p.: 33–27. 26 p.: 40–29. 28. p.: 42–31. 30. p.: 46–37. 32. p.: 48–40. 35. p.: 53–44. 38. p.: 55–53. 40. p.: 62–60
MESTERMÉRLEG

Gáspár Dávid:
– Boldog vagyok, gratulálok a csapatnak! Fantasztikus munkát végzett mindenki! A szezon legfőbb célját a mai mérkőzésen elértük: legyőzni önmagunkat a lehető legkeményebb munkát elvégezve. A mai napon még boldogok lehetünk ezzel a győzelemmel, holnap azonban vissza kell térnünk a földre, mert nyakunkon a következő kihívás!
Victor Lapena:
– Kemény meccs volt, gratulálok a Sopronnak! Nagyon koncentráltan játszott, különösen védekezésben. Nem szólhatok egy rossz szót sem a játékosaimra, tizenkét pontról is visszajöttünk. Minden nappal fejlődünk, szükségünk van ilyen meccsekre és arra, hogy a hibáinkat megvizsgáljuk. Nem jó veszíteni, de nem rossz ez, a fejlődés látható!

ÖSSZEFOGLALÓ

Az előző idényben Sopronban és Isztambulban is a Fenerbahce győzött szoros mérkőzésen az Euroliga csoportkörében – mégis a Sopron Basket jutott be a final fourba, nem a török együttes. 2018-ban szintén így történt, ráadásul az akkori edző, a spanyol Roberto Íniguez alakulata éppen a Fener testén verekedte magát tovább a negyeddöntőből.

Így, az elitsorozat második fordulójában mindez még nagyon távolinak tűnik, az viszont valóságos, hogy Európában magasan jegyzett játékosok sokasága szerepelt a vendégeknél – rögtön kezdhettük is a felsorolást a találkozó első kosarát jegyző, hihetetlenül vállas orosz Alina Jagupovával, majd folytathattuk az első triplát szerző olasz Cecilia Zandalasinivel. Ekkor még fogalmunk sem lehetett arról, hogy mindannyian szomorúan hagyják majd el a Novomatic Arénát...

A Sopron mind a négy légiósát pályára küldte a kezdő ötösben Gáspár Dávid edző, a rutinos irányító, a csapat szíve és lelke, Fegyverneky Zsófia képviselte a hazai különítményt.

JÓ IRÁNYBA HALADNAK

Fegyverneky Zsófia, a Sopron csapatkapitánya: – Nagyon örülök neki hogy sikerült megnyerni a meccset! Sztárcsapatról beszélünk, tele olyan játékosokkal, akik posztjukon klasszisok. Ezt a csapatot 60 pontot tartani, azt gondolom, mindent elmond a védekezésünk szintjéről és a csapatmunkáról. Jól felkészültünk, és mindent végrehajtottunk, amit elterveztünk. Támadásban pedig végig fegyelmezettek voltunk. Az ilyen győzelmek megmutatják, hogy jó úton vagyunk, jó irányba haladunk!

Cecilia Zandalasini, a Fenerbahce kiscsatára: – Kemény mérkőzés volt, jó játékosokkal felálló Sopronnal szemben. Voltak lehetőségeink, hogy más legyen a vége, de ezeket nem tudtunk kihasználni. Ez azonban az Euroliga. Keményen dolgozunk tovább, visszanézzük az elkövetett hibáinkat és igyekszünk tanulni belőlük. A sorozat hosszú, nincs okunk aggódni!

A nyitány nem volt meggyőző, ám a Fenerbahce sem indította hibátlanul a rangadót, ennek következtében nem húzott el nagyon. Jelena Brooks dobóformája nem sokat javult a Győr elleni bajnokin látotthoz képest, de nem csak ő maradt adós a pontos kivitelezéssel.

A látogatók kapkodtak, szaladtak, mintha nem lenne holnap, noha néha talán jobban jártak volna, ha kissé lelassítják az eseményeket, mert Alekszandra Crvendakics irányításával magára talált a házigazda (11–11).

Nem védekeztek rosszul a csapatok, de a kosárínség oka elsősorban az volt, hogy a játékosok gyakran a legtisztább helyzetből sem bizonyultak eredményesnek. A második negyed második percében mindenki a szívéhez kapott, a hazaiak magyar válogatott centere, Határ Bernadett rosszul lépett, elhajította a labdát és a térdét fájlalva lesántikált a parkettről.

Elveszítette a fonalat a Sopron, hét egységet is beszedett válasz nélkül, szóval sokasodtak a baljós jelek. Mind közül a legriasztóbbnak a mieink akutnak tetsző pontnélkülisége tűnt, amelyben érdemi javulás állt be a nagyszünethez közeledve. Némi zavar keletkezett a Fenernél, hat játékos ment fel a pályára az egyik időkérés után, de nem szankcionálták a játékvezetők, mert még az óraindítás előtt észrevették.

24–25-ről folytatták a felek, majd Crvendakics kosarával először vezetett a magyar bajnok! Briann January révén már 33–27-es előnyét mutatta az eredményjelző, érkezett is Victor Lapena időkérése. Fantasztikusan védekezett a Sopron és végre Brooks triplája is beesett, nem csoda, hogy felnézett a plafonra...

A 11 Fenerbahce-szurkoló mínusz 11-nél megtett mindent, hogy életet leheljen kedvenceibe, eleinte kevés sikerrel. Határ masszív kötéssel a bal térdén visszatért a pályára, ez örömteli esemény volt, szép blokkja Kiah Stokeson nemkülönben.

A záró periódus első felében is magabiztosan őrizte előnyét a Sopron Basket, aztán a maga szempontjából jókor dobott be három hármast a török alakulat (53–53). Brooks és Tina Krajisnik válaszolt, az elnyűhetetlen Fegyverneky Zsófiát meg teljesen üresen hagyták a vendégek, még jó, hogy hibátlanul beemelte a trojkát! January labdaszerzése után végképp megnyugodhattunk, de azért plusz háromnál kellett még Brooks két pontos büntetője is.

Hatalmas értéke van a Sopron újabb győzelmének, amely bizonyítja, hogy néhány meghatározó játékos távozása és egy edzőcsere sem rengeti meg az alapjait annak, amit az elmúlt néhány esztendőben felépítettek a nyugati határszélen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik