Letaszíthatják a trónról az amerikaiakat a kosár-vb-n

M. K.M. K.
Vágólapra másolva!
2019.08.30. 11:25
null
Donovan Mitchellék (jobbra) nehéz torna elé néznek (Fotó: AP)
Minden eddiginél izgalmasabb lehet a szombaton kezdődő kosárlabda-világbajnokság. A tornára új selejtezőrendszeren keresztül juthattak ki a csapatoknak, ami sok vitát szült és nagy nevektől kellett elköszönnünk miatta. A létszámnövekedés talán egy-két gyengébb mérkőzéssel jár, a vb végkimenetele azonban nagy csatákat ígér, többek között azért is, mert a címvédő kerete olyan lemondáshullámot követően alakult ki, amire még nem volt példa korábban. Hosszú idő után először úgy néz ki: nem feltétlenül az amerikaiak a világbajnokság legnagyobb esélyesei.

 

Augusztus 31. és szeptember 15. között több szempontból is különleges világbajnokságnak ad otthont Kína. Az 1967-est követően ez az első vb, amit nem a labdarúgó-világbajnokság évében rendeznek meg, emiatt a 2014-es torna utáni viadalt eltolták, így két kosár-vb között ezúttal öt év telik el. A FIBA döntése azzal magyarázható, hogy általában csupán egy hónap telt el a két sportág világbajnoksága között, s ígya kosárlabda-világesemények sokkal kisebb marketing- és médiafigyelmet kaptak.

Talán ennél is nagyobb változás, hogy huszonnégy résztvevő helyett immáron harminckét válogatott szerepel a tornán. A létszámnövekedésnek sportág-népszerűsítő és nyilvánvaló gazdasági okai vannak, ezzel egy időben azonban a kvalifikáción is változtatni kellett.

Korábban az olimpiáról és a kontinensbajnokságokról lehetett kijutni, az idei vb-re viszont bevezették a klasszikus, fociban is ismert selejtezőformát.

Ezzel sem lenne semmi probléma: a szurkolók több mérkőzést láthatnak, de sportszakmailag is magyarázható, ha azt vesszük, hogy a válogatott játékosok többször találkoznak egy évben és összeszokottak lesznek a vb-re. Csakhogy! Az egy percig sem volt kérdés, hogy az NBA-csapatok nem fogják elengedni a játékosaikat a vb-selejtezőre, ám a FIBA és az Euroligát szervező ULEB sem tudott megegyezni arról, miként hangolják össze a selejtezőket és a legerősebb európai klubsorozat mérkőzéseit. Így aztán kontinensünk legjobb csapatai sem engedték el sztárjaikat, ami óriási presztízsveszteség volt a FIBA-nak.

A vb európai selejtezőit nagyrészt „B”- (helyenként „C”-, „D”-) válogatottak játszották végig. Ennek a rendszernek végül „csak” a legtöbb meccsen Bojan Bogdanovicot és Dario Saricot nélkülöző horvátok és a Luka Doncic nélküli, Európa-bajnok (!) szlovénok lettek a vesztesei. De nem csak őket nem láthatjuk a vb-n.

A görögök ellen LeBron James és Carmelo Anthony is kevés volt 2006-ban (Fotó: Andrew T. Malana)
A görögök ellen LeBron James és Carmelo Anthony is kevés volt 2006-ban (Fotó: Andrew T. Malana)

 

ÉGÉST SZÜLHET AZ ÉRDEKTELENSÉG

– Drága LeBron! Ugye számíthatunk rád a világbajnokságon?

– Ne haragudjon, Mester, rám most az űrben nagyobb szükség van!

Nagyjából így utasíthatta el a Space Jam 2 (Zűr az űrben) forgatását nyári programnak választó LeBron James az amerikai nemzeti csapat általános igazgatóját, Jerry Colengalót, amikor a szakember a keretbe hívta.

Oké, ez a vicc helye volt. Távol álljon tőlünk, hogy gúnyolódjunk minden idők egyik legjobbján, de a helyzet jól jellemzi, hogy az amerikai kosárlabdázók mennyire veszik komolyan a világbajnokságot. Nehéz elképzelni, hogy Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo önszántából távol maradjon a labdarúgó-világbajnokságtól.

James egyébként 2012 óta nem volt tagja a válogatottnak és egy ember hiányát még el is bírná a Team USA. A nagyobb baj az, hogy itt nem egy játékos kiválásról kell írnunk. A 2018 áprilisában bejelentett 35 fős bő keretből (ebben James is ott volt) csak négyen lesznek ott a tornán. A lemaradók listája olyan hosszú, hogy nem is sorolunk fel mindenkit, csak egy-két nevet említünk meg: Kevin Durant, Klay Thompson és Russell Westbrook sérülés miatt marad le a tornáról, de például Anthony Davis, James Harden, Steph Curry, Damian Lillard és még sokan mások egyszerűen visszamondták a meghívást. A nagyobb lemondáshullám után az idei nyár elején újabb keretet jelöltek ki az amerikaiak, ezt követően aztán már olyanok is lemondták a részvételt, akiket „pótlékként” hívtak meg.

Tizenkét játékost csak sikerült összehozni, közöttük Kemba Walker az egyetlen, aki az NBA előző idényében All-NBA tag lett (az év harmadik legjobb ötösébe választották be) és két jelenlegi All-Star tagja a keretnek. Normál esetben aligha kerülhetne be Joe Harris, Derrick White vagy Marcus Smart, de Mason Plumlee-nál és Myles Turnernél is találnánk jobb játékost a posztján.

Nem először láthatunk olyat, hogy a lehetőségekhez képest gyengébb amerikai válogatott szerepel a vb-n. Mint ismert, az 1992-es barcelonai olimpia volt az első, amelyen NBA-sztárok léptek pályára az USA csapatában, ezt követően 1994-ben a Dream Team II világbajnok lett, ám 1998-ban a lockout miatt ismét egyetemista és Európában játszó kosárlabdázókra épült a csapat, amely bronzérmet szerzett. A 2002-es, hazai rendezésű világbajnokság óriási égést hozott, hiszen hiába volt a keretben Paul Pierce, Reggie Miller, Jermaine O'Neal és megannyi NBA-kiválóság, a hatodik helyen végzett a házigazda. Ma már elképzelhetetlen, hogyan lettek csak harmadikak a 2006-os világbajnokságon, amelyen olyan – akkor még fiatal – sztárok alkották az amerikai csapatot, mint LeBron James, Dwyane Wade, Chris Paul, Carmelo Anthony, Chris Bosh vagy Dwight Howard.

Az amerikai válogatott kerete

2014-ben: Steph Curry, Klay Thompson, Derrick Rose, Kenneth Faried, Rudy Gay, DeMar DeRozan, Kyrie Irving, Mason Plumlee, DeMarcus Cousins, James Harden, Athony Davis, Andre Drummond

2019-ben: Harrison Barnes, Jaylen Brown, Joe Harris, Brook Lopez, Khris Middleton, Donovan Mitchell, Mason Plumlee, Marcus Smart, Jayson Tatum, Myles Turner, Kemba Walker, Derrick White

Ezután kezdődött az egyeduralom, még csak vereséget sem szenvedtek egyetlen tornán sem. Különösen az olimpiákat vették nagyon komolyan, a legnagyobb sztárok presztízst csináltak abból, hogy az ötkarikás játékokon megmutassák magukat, de a vb-t egyre többen elkerülték. A legutóbbi például korántsem volt a legerősebb a keretük, az akkor 24 éves átlagéletkorú együttesben a legtöbben nem számítottak még a liga legnagyobb sztárjainak. A potenciál azonban megvolt a csapatban, és a játékosok éltek is a lehetőséggel, csont nélkül megnyerték a tornát.

A sikeredző Mike Krzyzewski irányítása után kispadra kerülő Gregg Popovich előtt szinte biztosan nagyobb feladat áll, mint elődje előtt bármikor. Erről árulkodik az is, hogy a Team USA majdnem 13 év és az egyhuzamban 78 hivatalos mérkőzésen szerzett győzelem után vereséget szenvedett Ausztráliától az egy héttel a vb előtt játszott felkészülési meccsen. Talán időben jött a pofon, az mindenesetre nyugtalanító, hogy nem feltétlen az ausztrálok számítanak a legnagyobb ellenfélnek.

A szerb Nikola Jokics és a görög Jannisz Antetokounmpo is aranyra pályázik (Fotó: USA Today)
A szerb Nikola Jokics és a görög Jannisz Antetokounmpo is aranyra pályázik (Fotó: USA Today)

 

NBA-SZTÁROK EURÓPÁBÓL

Az NBA-játékosokkal felálló amerikai válogatottnak talán még sosem volt ennyi valós riválisa.

A legfőbb kihívó Szerbia, amely az előző olimpián és vb-n is döntőzött, ám mindkétszer sima meccsen maradt alul Kyrie Irvingékkel szemben. Az idei keretük azonban erősebbnek tűnik, mint a korábbi években, még úgy is, hogy a passzkirály Milos Teodoszics sérülés miatt nincs a csapatban. Nikola Jokics mára az NBA egyik legjobb magasemberévé fejlődött, mellette ott van a 222 centis Boban Marjanovics, míg a mezőnyben Bogdan Bogdanovics viszi majd a prímet és az Euroliga-kiválóságokról még nem is beszéltünk. Déli szomszédunk jó formában várja a tornát, mind a kilenc edzőmeccsét megnyerte, többek között a franciákat, a görögöket és a litvánokat is megverte. A FIBA tíz, illetve két nappal a torna rajta előtt is kiadott egy erősorrendet, amelyet Szerbia vezet, a listán az USA a második...

Ugyan már nem az „aranygenerációval” utazott Kínába a 2006-os győztes Spanyolország, a Marc Gasol, Ricky Rubio, Rudy Fernández, Sergio Llull fémjelezte csapatot továbbra sem lehet leírni.

A francia együttes atletikusságban bármikor fel tudja venni a versenyt a címvédővel: az Evan Fournier, Nando De Colo, Nicolas Batum és az NBA-ben az év védőjének választott Rudy Gobert vezette gárda szép torna elé néz.

És ott lesz a torna legnagyobb neve, az amerikai profi liga regnáló MVP-je, Jannisz Antetokounmpo. A „Görög Szörny” minden nyilatkozatán érződik, nagyon motiváltan utazik a vb-re, a társai sem nyeretlen kétévesek, de ha úgy adódik, egyedül is simán képes meccseket eldönteni.

Azt szögezzük le, hogy az amerikaiaknak még így is nagy esélyük van megnyerni a világbajnokságot. Ha az erőt az NBA-játékosok számában mérjük, akkor ők állnak a legjobban. Hagyományosan mindenkinél jobbak fizikailag és tizenkét, átlag feletti játékos bőven elég ahhoz, hogy bírják a kéthetes tornát, pláne úgy, hogy a csoportkört három „edzőmeccsel” abszolválják. A kérdés, hogy lesz-e olyan játékosa a csapatnak, aki szorult helyzetben az élre tud állni. Antetokounmpóhoz mérhető nagy sztár nincs az együttesben, de Kemba Walker vagy Donovan Mitchell jó lehet a vezérszerepre. Az amerikai fanoknak pánikolniuk nem kell, de az bizonyos, hogy a riválisok régen voltak ennyire közel a csapatukhoz. Több válogatottban és játékosban is benne van, hogy büntessen, ha gyenge napot fog ki a címvédő. Izgalmas torna elé nézünk.

A 2019-ES VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport: Elefántcsontpart, Lengyelország, Venezuela, Kína
B-csoport: Oroszország, Argentína, Dél-Korea, Nigéria
C-csoport: Spanyolország, Irán, Puerto Rico, Tunézia
D-csoport: Angola, Fülöp-szigetek, Olaszország, Szerbia
E-csoport: Törökország, Csehország, Egyesült Államok, Japán
F-csoport: Görögország, Új-Zéland, Brazília, Montenegró
G-csoport: Dominikai Köztársaság, Franciaország, Németország, Jordánia
H-csoport: Kanada, Szenegál, Litvánia, Ausztrália

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik