Kosárlabda: Rátgéber még mindig büszke a 2009-es Euroliga-győzelemre

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.04.06. 12:46
null
Rátgéber László (Fotó: Laufer László – Új Dunántúli Napló)
Tizenegy évvel ezelőtt nyerte meg egyedüli magyar edzőként Rátgéber László a női kosárlabda Euroligát a Szpartak Moszkvával.

A Rátgéber Akadémia honlapján megjelent interjúban az 53 éves tréner elmesélte, az aranyéremért ült le az orosz sztárcsapat kispadjára, és máig jó érzés, hogy elérte célját.

„Nem szokott automatikusan eszembe jutni az Euroliga-győzelem ezen a napon, de az internet, például a Facebook kidobja ilyenkor. Főleg, amikor ilyen időket élünk, amikor nincsenek élő sportesemények" – fogalmazott Rátgéber László, majd visszatekintett az egyetlen vereséggel lehozott 2008–2009-es szezonra, illetve a salamancai négyes döntőre.

„Amikor a negyeddöntőben legyőztük a Valenciát, az volt nekünk az elődöntő. Amikor az elődöntőben megvertük a Jekatyerinburgot, az volt a döntő. Ezek a csapatok ugyanis más dimenzióban játsszák a kosárlabdát" – nyilatkozta akkor Rátgéber, akinek együttese a fináléban a házigazda spanyolokat győzte le 85–70-re, főként az azóta négyszeres olimpiai bajnok Diana Taurasi 31 pontjával.

A hatalmas molinó, rajta az „Euroliga-bajnok 2009" felirattal most az otthonát díszíti, az aranyérem és a kisfia által a gyűrűről levágott háló pedig az irodájában látható a Rátgéber Akadémián.

„Természetesen nagyon jó érzés visszagondolni erre az időszakra. Mostanában már nem is az szokott eszembe jutni, hogy miként nyertünk, mi történt a döntőben, hanem sokkal inkább az odáig vezető út, az, ahogy Moszkvába kerültem, és hogy ott mennyit dolgoztunk ezért a sikerért. Én egy dolog miatt mentem a Szpartakhoz: azért, hogy Euroligát nyerjek. Jó érzés, hogy sikerült. Valójában ez egy skalp, amely keveseknek van meg. Nagy skalp nélkül pedig nincs igazi indián" – tette hozzá a mesteredző.

Az emlékezetes salamancai final four másik magyar vonatkozása, hogy az MKB-Euroleasing Sopron első négyes döntőjében a 4. helyen végzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik