Kosárlabda: Gasper Okorn túl van karrierje első érzelmes búcsúján

Vágólapra másolva!
2022.02.10. 09:18
null
Gasper Okorn (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)
A vasiakkal nagy sikereket arató szlovén edző nehéz szívvel köszönt el két kiváló magyar játékosától és Milos Konakovtól.


– Egy közép-európai kosárlabdaedzőnek nagy lehetőség, jelentős elismerés, ha a Cibona hívja?
– Nagyon egyszerű, az Adria-ligában az exjugoszláv Cibona a négy legnagyobb név közé tartozik, ez nem is kétséges – szögezte le a szlovén Gasper Okorn, a horvát klub új vezetőedzője, aki a Falco szakmai tanácsadói posztját adta fel a Cibona kedvéért, amellyel első négy találkozóját megnyerte. – Veretes történelme van, jó infrastruktúrával rendelkezik. Noha jelenleg nem mondható tökéletesnek az anyagi helyzete, ettől még nagy klubnak számít.

– Sokat töprengett, mielőtt elfogadta az ajánlatot?
– Próbáltam átgondolni, mit hozhat ez nekem, és arra jutottam, hogy kiváló lehetőség. Lerakhatok valami jövőbe mutatót, ráadásul ismét vezetőedzőként dolgozhatok, ami nem rossz. Külföldiként mindenesetre nem könnyű elfoglalni a Cibona kispadját.

– A családja Ljubljanában maradt?

– Igen, szerencsére nem túl bonyolult eljutni oda Zágrábból, autópályán egy óra húsz perc vagy legfeljebb másfél óra alatt meg tudom tenni az utat.

– Mennyire hiányzik a Falco és Szombathely városa?

– Nem volt könnyű a búcsú, az elköszönésem előtti estén hatalmukba kerítettek az érzelmek. Köszönöm a Falco vezetőségének és az önkormányzatnak, hogy meglátták az előrelépés esélyét a közös munkában. Jó barátokként ráztunk kezet mindenkivel, de mindent egybevetve nehéz volt a távozás, a pályafutásom során először kissé szentimentálisra sikerült, mert tényleg nagyszerűen éreztem magam Szombathelyen. A legjobbakat kívánom a csapatnak, kapcsolatban maradunk, biztos vagyok benne, hogy jó úton halad tovább.

– Jó kezekben lesz az együttes Milos Konakov és Marko Csurovics irányítása alatt?
– Természetesen, nincs kétségem, hogy az eredmények megmutatják, mennyire erős a csapat. Működik a struktúra, megvan az összhang, ezt látom, hiszen voltam korábban vezetőedző is a Falcónál. Vezeti a tabellát, tizenhat közé jutott a Bajnokok Ligájában, minden a legnagyobb rendben van.

– A játékosok sajnálták, hogy távozik?
– A legnehezebb Perl Zoltántól és Váradi Benedektől volt elbúcsúzni. Beni végig a keret tagja volt, amíg Szombathelyen dolgoztam, míg Zozó az első évadom közepén érkezett. Milossal is együtt ténykedtünk az első pillanattól kezdve, sok szép sikert értünk el együtt.

– Csaknem a semmiből építettek középszintű európai gárdát, kétszer nyert magyar bajnokságot, egyszer Magyar Kupát.  Melyik eredményre a legbüszkébb?
– Az eredmények is büszkeséggel töltenek el, de még büszkébb vagyok arra, hogy egyike voltam azoknak, akik három év alatt olyan, magyar válogatott játékosokra épülő csapatot építettek, amelyet komolyan vesznek Európában. Fokozatosan haladtunk, a menedzsment a korábbinál jóval magasabb szintre tudott emelkedni. Boldog vagyok, hogy része lehettem ennek a folyamatnak, de senki sem érhet el semmit egyedül, kellett, hogy mindenki fogékony legyen a változásra. Pazar volt a kommunikáció és az össz­hang közöttünk, Gráczer György ügyvezető irányításával meg tudtuk tenni a legfontosabb lépést, a szemléletváltást, amit nagyra értékelek.

– Milyen célokat tűzött ki a Cibona elé?
– Az idény végéig kötöttünk szerződést, a vezetők tudják, hogy fiatal, tehetséges a keret, és bár a tervek most kicsit szerényebbek a megszokottnál, Zágrábban mindig elvárás, hogy valamit nyerni kell. Máskülönben nem lesznek elégedettek a szurkolók, akik nem foglalkoznak a klub esetleges nehezebb helyzetével. Ahogy mindig, most is igyekszem a maximumot adni, a legjobbra törekszünk a bajnokságban és a Horvát Kupában egyaránt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik