Kolozsvári anziksz – amikor legutóbb Eb-n szerepeltek a magyar férfi kosarasok

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.08.31. 10:58
null
Himnuszéneklés a kolozsvári csarnokban a románok felett aratott győzelmet követően a 2017-es Eb-n <br />(Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)
Egymás után második Európa-bajnokságára készül a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely öt évvel ezelőtt a kolozsvári csoportmérkőzéseken megvillantotta oroszlánkörmeit, és egy országot tett büszkévé azzal, hogy a nyolcaddöntőbe jutott.

Kolozsvár, a kincses város. Ott született Hunyadi Mátyás és Bocskai István fejedelem, de a korabeli Erdély gazdasági és kulturális központja a sport révén is beírta magát a magyar történelembe. Férfi kosárlabda-válogatottunk 2017-ben, 18 év után szerepelhetett újra Európa-bajnokságon, sőt, ha már ott volt, 48 esztendőnyi böjtöt követően mérkőzést is nyert, egymás után kettőt, felejthetetlenné varázsolta az ott töltött egy hetet, és még továbbutazhatott Isztambulba, a kontinenstorna egyenes kieséses szakaszára, hogy nyolcaddöntőt játsszon a későbbi ezüstérmes szerbekkel.

HAT NULLÁVAL MENTÜNK AZ EB-RE

Ivkovics Sztojan csapatának már a 2015-ös Európa-bajnoki szereplése is mindössze két ponton múlt, ennyivel kellett volna többel nyerni a csehek ellen a kvalifikációhoz. A csapat egy esztendővel később ismét nekirugaszkodott a selejtezősorozatnak, és röpke két hét alatt rég nem látott diadalmenettel abszolválta a feladatát. A négyes csoportban mellénk sorsolt Macedóniát, Nagy-Britanniát és Luxemburgot is oda-vissza legyőzte, így nem volt kérdés, hogy a mieink ott lesznek-e a 2017-es török, román, izraeli és finn közös rendezésű Eb-n. A magyar válogatott ezt megelőzően 1999-ben szerepelhetett a kontinens legjobbjai között, de akkor nem sikerült mérkőzést nyernie, igaz, a mezőny is sűrűbb volt, hiszen még nem 24, hanem 16 csapatos volt a torna. Ez azonban semmit sem von le az Ivkovics-csapat érdeméből, amely végül a kolozsvári csoportba nyert besorolást, Spanyolországot, Montenegrót, Horvátországot, Csehországot, valamint a házigazda román együttest kapva ellenfélül.

Ivkovics Sztojan tudta, melyik két ellenfélre kell odafigyelni (Fotó: Nemzeti Sport)
Ivkovics Sztojan tudta, melyik két ellenfélre kell odafigyelni (Fotó: Nemzeti Sport)


BECSAPTUK A CSEHEKET A TESZTEN

A nyári felkészülés során a szövetségi kapitány alaposan „megetette” a cseheket. A két válogatott egy szlovéniai tornán csapott össze szűk egy hónappal a kolozsvári csoportmeccs előtt, és a rivális lényegében tönkrevert minket, 34 pontos győzelmet aratott. Csakhogy azon a találkozón nem játszott Hanga Ádám, akinek klubváltása miatt – a Baskoniából igazolt Barcelonába – az Eb-szereplése is kérdéses volt.

A legnevesebb magyar kosárlabdázó aztán a felkészülés hajrájában csak befutott, és a horvátok elleni nyitó mérkőzést már vele játszotta le a válogatott. De csak az első félidőt, mert beletérdeltek a csípőjébe, így a szakmai stáb a fordulás után pihentette a vezért. Ennek ellenére az utolsó negyed előtt Vojvoda Dávid és Perl Zoltán remeklésével egy ponttal mi vezettünk. Végül a déli szomszéd NBA-sztárjai, Dario Saric és Bojan Bogdanovic megmentették a csapatot a blamától – Horvátország kilenc ponttal nyert.

Hogy mennyire a csehek elleni összecsapás foglalkoztatta a magyar nemzeti együttest, azt a második forduló mutatta meg: a mieink egyszerűen „elengedték” a Montenegró elleni meccset. 72–48-as, súlyos vereség lett a vége, bár Ivkovics szerint a játékkal nem volt baj.

„Az első két mérkőzésen közel hatvan triplakísérletünk volt, és talán hatszor találtunk be, negyven büntetőből meg alig több mint hússzor. (...) Nincs más magyarázat, ez az Eb, magasabb a pulzus, mint ha egy magyar bajnokin kellene játszani” – értékelt ekkor a kapitány.

PARÁDÉ A LEGFONTOSABB MÉRKŐZÉSEN

A harmadik játéknapon jöttek a csehek. Mi jó előre tudtuk, ha valahogy tovább akarunk jutni a csoportból, ellenük kell győzni. De ott maradt-e a fejekben az az edzőmeccsen elszenvedett vereség? Képesek leszünk-e megállítani a csehek NBA-csillagát, Tomás Satoranskyt?

A mérkőzésen gyorsan kiderült, hogy nem és igen. A csehek már az elejétől nem tudtak mit kezdeni a magyar együttes ötletes játékával. Az igazi klasszisokra az jellemző, hogy a legnagyobb téttel járó meccseken teljesítenek a legjobban, Hanga Ádám pedig megmutatta, miért tartják Európa egyik legjobb játékosának – ízekre szedte a cseh védelmet. De ugyanilyen fontos szerep jutott a védekezőspecialista Kovács Péternek, aki folyamatosan Satoransky sarkában és arcában volt, a cseh játékmesternek nagyon nem ízlett a magyar bedobó szívóssága. Így aztán válogatottunk 48 év után újra mérkőzést nyert az Eb-n, és a 85–73-as diadalt egyáltalán nem lehetett túlzónak titulálni.

Hanga Ádám 31 ponttal igazolta klasszisát a csehekkel szembeni kulcsmérkőzésen (Fotó: Nemzeti Sport)
Hanga Ádám 31 ponttal igazolta klasszisát a csehekkel szembeni kulcsmérkőzésen (Fotó: Nemzeti Sport)


Mindent elmond a csehek nagy mellényéről szövetségi kapitányuk, Ronen Ginzburg meccs utáni nyilatkozata, aki a sokkoló vereség után sem tudta megnevezni a 18 pontig jutó Vojvoda Dávidot...

„Megérdemelték a magyarok a győzelmet, sokkal több energiát fordítottak erre a mérkőzésre, nagyobb akarattal és agresszivitással játszottak, mint mi. Hanga Ádám nagyszerű napot fogott ki, illetve a »kilences játékosuk« is.”

A 2017-ES KOLOZSVÁRI ROMÁN–MAGYAR ÖSSZEFOGLALÓJA


A ZÁSZLÓÉGETÉS UTÁN NEM VOLT VITA


A Csehország elleni győzelmet még fel sem lehetett dolgozni, másnap újból pályára kellett lépni, érzelmileg és fizikailag kifacsartan, ráadásul olyan meccsen, amelyen a lelki többlet, a mentális erő mindennél többet ér. Igen, a házigazda és addig nyeretlen románok következtek. A mieink fejében már az is ott motoszkált, ha sikerül győzni, megvan a továbbjutás is, lehet készülődni Isztambulba.

A vendéglátók nagyjából tisztában voltak saját erejükkel, de a magyarok elleni mérkőzés mindennél fontosabbnak bizonyult nekik. Erdély különböző pontjairól érkeztek is román huligánok, akik a kolozsvári sportcsarnok előtt magyar zászlót égettek, de szerencsére senki sem ült fel a provokációnak, a himnuszok kölcsönös kifütyülésén túl nem történt egyéb atrocitás.Persze azon kívül, hogy a mieink minden negyedet megnyertek a románok ellen, és értelemszerűen 80–71-re győztünk. Vojvoda és Hanga dobóversenyét előbbi nyerte meg 26–25-re, a végén pedig már a csendes arénában énekelte a csapat körbeállva a magyar és a székely himnuszt.

„A magyar válogatott nagyon erős volt fizikailag, megérdemelte a győzelmet. Taktikai hibákat is elkövettünk, és nem tudtuk megállítani Hangát és Vojvodát, akik kivégeztek minket” – értékelt a meccs után szomorúan Kuti Nándor, a román válogatott magyar játékosa.

Pau Gasol a magyarok elleni találkozón döntött Eb-rekordot (Fotó: Nemzeti Sport)
Pau Gasol a magyarok elleni találkozón döntött Eb-rekordot (Fotó: Nemzeti Sport)


KÖZÖS FOTÓ ÉS ISZTAMBULI BAKLAVA

A MAGYAR VÁLOGATOTT 2017-ES EB-KERETE:
Allen Rosco, Eilingsfeld János, Ferencz Csaba, Hanga Ádám, Karahodzsics Kemal, Keller Ákos, Kovács Péter, Perl Zoltán, Ruják András, Tóth Norbert, Vojvoda Dávid, Wittmann Krisztián

„Az első, amit kérünk a spanyol válogatottól, hogy álljon össze velünk egy közös fotóra” – mondta nevetve Ivkovics a románok elleni győzelem után, és a történelmi kép valóban elkészült a két együttes utolsó csoportmérkőzése előtt. A mieink nem játszottak még ilyen szintű csapat ellen, Ricky Rubiót, a Gasol vagy a Hernangómez fivéreket a legtöbben csak a televízióban látták addig. Miután a spanyolok csoportelsőként állhattak oda a feldobáshoz, s nekünk sem volt tétje a találkozónak, erős edzőmeccset vívtak a felek. Pau Gasolnak így is emlékezetesre sikerült a mérkőzés, hiszen ellenünk dobott pontjaival előzte meg a francia Tony Parkert és lett az Eb-k történetének legeredményesebb kosárlabdázója. Persze a legendás spanyol centernek kijutott a csúfságból is, mert a nála egy fejjel alacsonyabb Perl Zoltántól hatalmas sapkát kapott... A Körmenden legenda Ferencz Csaba pedig beszórt 17 pontot a világsztárok ellen, köztük öt triplát.

A csapat a csodás kolozsvári napok után, élményekkel, emlékekkel tele utazhatott át Törökországba, s ahogy Ivkovics Sztojan mondta, elsőnek a baklava kóstolása bizonyult, a szerbek elleni szoros, 86–78-as vereség sem rossz emlék, hanem egy csodálatos utazás záró felvonása. És az utazás idén szeptemberben (a 2021-es torna a koronavírus-járvány miatt egy évet csúszott) folytatódik, a magyar válogatott jövő csütörtöktől Kölnben tovább írhatja az Eb-történelmét.

A kilences, vagyis Vojvoda Dávid 18 pontot hintett a csehek ellen
A kilences, vagyis Vojvoda Dávid 18 pontot hintett a csehek ellen
EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2017
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK (Kolozsvár)
Horvátország–Magyarország 67–58
Legjobb dobók: Bojan Bogdanovic 23, ill. Perl 12
Montenegró–Magyarország 72–48
Legjobb dobók:
Dubljevics 13, Vucsevics 13, ill. Vojvoda 20
Magyarország–Csehország 85–73
Legjobb dobók:
Hanga 31, ill. Palyza 18, Satoransky 18
Magyarország–Románia 80–71
Legjobb dobók:
Vojvoda 26, ill. Mandache 24
Spanyolország–Magyarország 87–64
Legjobb dobók: P. Gasol 20, ill. Ferencz 17
NYOLCADDÖNTŐ (Isztambul)
Szerbia–Magyarország 86–78
Legjobb dobók: Bogdan Bogdanovics 17, Kuzmics 117, ill. Perl 22


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. augusztus 27-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik