BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN 2022.05.19 08:38 Frissítve: 2022.05.19 17:35

Hanga Ádám a kosárlabda Euroligáról: Megnyerjük!

Hanga Ádám a belgrádi négyes döntőben harmadszor lép parkettre a legrangosabb európai klubtrófeáért. Az ugyancsak spanyol Laboral Kutxa és Barcelona után ezúttal a Real Madrid színeiben – és a játékos nem kertel: szerinte az ő csapata lesz a győztes.

Hanga Ádám Euroligát nyerne a Real Madriddal (Fotó: Getty Images)

 

NS-SZAKÉRTŐ

Dávid Kornél, korábbi Euroliga-2. helyezett

„Én különösképpen örültem neki, amikor az Euroliga vezetősége márciusban úgy döntött, hogy a koronavírus miatt Berlinből Belgrádba helyezi át a négyes döntőt, mert Szerbiában már sok eseményen voltam, az ottani emberek rajonganak a kosárlabdáért, és biztosan jól megszervezik a tornát. Ami az esélyeket illeti, szerintem az idénybeli teljesítmény alapján mindegyik gárda megérdemelné a győzelmet. Nehéz favoritot kikiáltani, mivel két meccs dönt, azon múlik, éppen milyen lábbal kelnek fel a játékosok az adott napon, mennyire érzik a terhet. Ahol több, korábban négyes döntőt is megjáró játékos szerepel, ott kevésbé lesz úrrá a csapaton az izgatottság. A Barcelonát egy hajszállal esélyesebbnek tartom mindegyiknél, de drukkolok Ádámnak és a Realnak. Ha jó napot fognak ki és túljutnak a Barcán, nagy esélyesek lesznek. Izgalmas lesz, az biztos. Hangától azt várom, ami az egész idényben jellemezte, s biztos vagyok benne, még egyszer nem szúrnak ki vele úgy, mint tavaly, amikor a döntőben csak hét másodpercet játszott. Nem fog újat kitalálni ő sem, Ádi remek csapatember, kiegyensúlyozott, s amit tud, azt hozza, ha játszik. Szerencsés vagyok, mert két final fouron vehettem részt, négy meccsen játszhattam az elitsorozatban. Különös belegondolni, hogy már tizenhét éve történt, amikor a Tau Cerámicával mi is döntősök voltunk a moszkvai tornán, amelyen megvertük a házigazdát, így kerültünk be a fináléba. Sajnos az akkori edzőnk, a montenegrói Dusko Ivanovics túltolta az edzéseket, fáradtak voltunk, pedig meg kellett volna nyernünk a Maccabi elleni aranycsatát. A CSZKA elleni elődöntő másnapján már reggel elmentünk edzeni, sokat futottunk, s amikor jöttünk vissza a tréningről, az izraeliek még csak akkor keltek fel… Én is ott leszek a tornán, s bízom benne, hogy Ádi az én eredmé­nyemet is túlszárnyalja.”

– Hogy van, milyen állapotban várja a belgrádi tornát?
Kicsit taknyos vagyok, egy hete küzdök ezzel, amolyan megfázásszerűség – válaszolta a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a belgrádi Euroliga négyes döntőjére készülő spanyol Real Madrid 33 éves magyar válogatott klasszisa. – Az estéim rosszabbak, napközben elvagyok. A felkészülésben nem akadályozott a betegség.

– És a lába? A negyeddöntő után említette, hogy makacs combhajlítóizom-sérüléssel bajlódott.
– Sokkal jobban vagyok, a rájátszás óta nincs újabb problémám. Persze néha a lépcsőn is alig tudok lemenni, mert mindenem fáj… Ezzel nem vagyok egyedül, a csapattársaimnak is hasonló gondjai vannak, de az idény ezen szakaszában ez már majdhogynem természetes.

– Lelkileg hogyan érzi magát?
– Meglepően nagy nyugalommal várom a négyes döntőt. Óriási tett, hogy az első realos évemben itt tudok lenni, különösen úgy, hogy eléggé nagy hullámvölgybe kerültünk február-március környékén. Ezután tulajdonképpen senki sem számított arra, hogy mi a négyes döntő közelében lehetünk egyáltalán. Mégis itt vagyunk!

– Milyen állapotban van a csapata?
– Mondhatjuk, jó passzban vagyunk, az Euroliga-negyeddöntő óta nyolc meccset játszottunk, hármat az izraeli Maccabi ellen, illetve öt bajnokit, valamennyit megnyertük. Én hiszek abban, hogy sorsunk előre meg van írva, de a mi lelkiismeretünk tiszta, mert becsülettel felkészültünk a négyes döntőre. Ráhangolódtunk a Barcelona elleni elődöntőre, hatszor játszottunk velük ebben az idényben, aligha tudja meglepni egymást a két csapat.

– Mennyire volt Barca-specifikus a felkészülésük?

–Teljesen. Csak belőle készültünk, hiszen azt nem tudjuk, hogy kivel játszunk a következő mérkőzésen, legyen az a bronzmeccs vagy a finálé. Kisebb taktikai variációkkal mindkét gárda kirukkolhat a meccs elején, de eget rengető változások nem lesznek.

– Tavaly még a katalánokkal küzdött a győzelemért, most az elődöntőben korábbi csapata ellen hajt. Milyen érzés?
– Többször nyilatkoztam, hogy a Barcelona ellen akarok játszani a final fourban, de nem azért, mert a bosszú hajt. Nem vagyok haragtartó, egyszerűen csak arról van szó, úgy érzem, ha mi meg akarjuk nyerni az Euroligát, ahhoz le kell győznünk a Barcelonát.

– Általánosságban milyen a hangulat az öltözőben?
– Azt látom, hogy mindenki máshogy éli meg ezt a szituációt. Van olyan játékos, akinek ez lesz az első négyes döntője, de olyan is, akinek a nyolcadik… Nem szabad, hogy bárki is nyomás alatt játsszon, élvezni kell a tornát, és mindent kiadni magunkból. Persze a Real Madrid az a klub, amelyen mindig nagy a presszió, ezzel jár, ha itt játszol. Akkor kell maximumot kiadni, amikor számít.


– Eszébe jut-e az előző évi torna, amikor még Barcelona-játékosként mindössze hét másodpercet kapott a litván Sarunas Jasikevicius vezetőedzőtől az Efes ellen végül elveszített döntőben?

– Igen, természetesen. Azért jó, ami tavaly történt velem, mert most már egy ilyen helyzetre is fel vagyok készülve. Már megéltem, hogy az első négyes döntőmön negyvennégy percet játszottam a Laboral Kutxában, és igen, volt olyan is, hogy csak hét másodpercet kaptam a döntőben. Ha most a győzelemhez az kell, hogy negyvennyolc percet játsszak, azt fogom tenni. Ha két percre kellek, akkor annyit játszom. Ha a csapatnak arra van szüksége, akkor öt perc alatt öt személyi hibát követek el, és kipontozódom. A lényeg, két meccsre vagyok attól, hogy én legyek az első magyar férfi kosaras, aki megnyeri az Euroligát. Ha ez sikerülne, nyugodt szívvel vonulnék vissza néhány év múlva.

ÖTÖDSZÖR JÁTSZIK MAGYAR KOSARAS A FINAL FOURBAN

Két merőben más négyes döntőt élt meg Hanga Ádám, hiszen 2016-ban a Baskonia – akkori nevén Laboral Kutxa – színeiben alapembernek számított, és csapatából a legtöbb időt töltötte a parketten az összecsapásokon, míg tavaly a Barcelonával járt az isztambuli fináléban, de edzője döntésének következtében a bazárba is elmehetett volna vásárolni, mert az Anadolu Efes elleni aranycsatában csak hét másodperc játékidő jutott neki. A Barca ki is kapott a törököktől, csak az égiek tudják, mi lett volna, ha a magyar hátvéd több percet kap.
A Baskoniával megvívott final fouros élménybe azért keveredhet keserűség, mert az elődöntőben a Fenerbahce hosszabbításban kerekedett felül – Hanga tíz pontot és öt lepattanót tett a közösbe –, a harmadik helyért lejátszott mérkőzésen pedig az orosz Lokomotiv Kubany simán nyert. Hanga Ádám az idén úgy utazott Belgrádba, hogy az első magyar kosaras szeretne lenni, aki Euroligát nyer.
Hangán kívül egyedül Dávid Kornélnak volt esélye megnyerni a legrangosabb európai sorozatot, hiszen 2005-ben és 2006-ban is bejutott a final fourba a Baskoniával, amelyet akkor Tau Cerámicának hívtak. Az első alkalommal ezüstérmesek lettek a baszkok, az elődöntőben a CSZKA ellen Dávid 11 pontot és 12 lepattanót ért el, aztán a fináléban a Maccabi Tel-Aviv már jobbnak bizonyult. Egy évvel később az izraeli sztárcsapat már az elődöntőben megálljt parancsolt a magyar erőcsatár együttesének, a Tau viszont megnyerte a bronzmérkőzést a Barcelona ellen, így Dávid Kornél euroligás éremkollekciójából csak az arany hiányzik.

– Van-e megérzése, mi lesz a belgrádi torna végkimenetele?
– Igen, az, hogy megnyerjük! De ez egy dolog, az ember hajlamos arra, hogy az álmok és a vágyak is a megérzéseivé váljanak.

– A másik ágon a címvédő török Efes és a görög Olympiakosz csap össze. Ön szerint melyik csapat nyer?
– Kemény csata várható, a görögök is masszívak, sok nagy csatát megvívtak már. A végén az egyéni teljesítmények döntenek, de nem tudom, kinek a javára.

PECHES OLASZOK, DUPLÁZÁSRA KÉSZÜLŐ EFES

A 2001 óta a Bajnokcsapatok Európa-kupája folytatásának tekinthető európai férfi elitsorozat előző húsz évében számos izgalmas finálét rendeztek. (Megjegyzendő: a jelenlegi két legnívósabb sorozat, az Euroliga és az Európa-kupa kikerült a nemzetközi szövetség, a FIBA fennhatósága alól, ezeket az ULEB szervezi...) Az első hivatalos Euroliga-győztes a görög Panathinaikosz lett 2002-ben, miután Bolognában verte meg a Kindert a final four záró napján. A tornán két csapattal induló olaszok (az elődöntőben a hazaiak a Benettont győzték le) így hoppon maradtak, és bármilyen hihetetlen, azóta sem tudtak a csúcsra érni. Ugyanis a következő idény végén a spanyol Barcelona felülmúlta a fináléban a Trevisót, ezt követően itáliai együttes csak egyszer jutott aranyközelbe, 2004-ben, ám a Skipper Bologna kikapott az izraeli Maccabitól a tel-avivi négyes döntő záró meccsén. A húsz esztendő során mindössze kétszer fordult elő, hogy túlóráztak a csapatok: 2014-ben Milánóban a Maccabi a spanyol Real Madrid, míg 2016-ban Berlinben az orosz CSZKA Moszkva a török Fenerbahce ellen szerezte meg a trófeát a hosszabbításban. Számszakilag a 2012-es finálé volt a legszorosabb, ekkor a görög Olympiakosz 62–61-re nyert a CSZKA ellen Isztambulban. Tavaly Köln adott otthont a minitornának, a koronavírus miatt nézők nélkül lejátszott final four végén a török Anadolu Efes örülhetett, amely a szerb Vaszilije Micsics vezetésével 86–81-re nyert a Hanga Ádámot (igaz, csak hét másodpercig) soraiban tudó Barcelona ellen – a török együttes története első Euroliga-sikerét érte el.

 

– Szerbiában imádják a kosárlabdát, így alighanem nemcsak a négy érintett klub drukkerei, hanem a helyiek is odateszik magukat a lelátón.
– Biztosan fantasztikus atmoszféra lesz! Én úgy hallottam, hogy a résztvevők között elosztott jegyek mintegy negyven százalékát a görögök és a törökök kapták, tíz százalékot a Barca, hatot a Real szurkolói. Bárhogy is lesz, ha már két-három ezren drukkolnak egy csapatnak, számítani fog.

A Real legutóbb 2018-ban nyerte meg az Euroligát: az argentin Facundo Campazzo a gyűrűn ülve ünnepelt… (Fotó: AFP)

– A felesége és a lányai hol lesznek?
– Jönnek Belgrádba, az egész család. A Real különgépet indít a hozzátartozóknak, és fizeti is az utat. Szinte minden játékosunknak lesz hozzátartozója a csarnokban, ami lehet, hogy mellékszál, mégis fontos nekünk. A tudat, hogy ott vannak, szorítanak nekünk, plusz motivációt jelent. Ha nyernénk, az élmény, életre szóló emlék közös lesz. Ám ha kikapunk és szomorúak leszünk, ebben a helyzetben a család könnyebben feledteti a bánatot.

 

FÉRFI EUROLIGA
FINAL FOUR, ELŐDÖNTŐ
21.00:
Barcelona–Real Madrid – élőben az NSO-n!

 

2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.

2023.09.14 21:44:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A DBB évek óta tudatosan igénybe veszi az új eljárások és a technológia segítségét. Egy-egy szövetségi edző nagyjából ötven korosztályos játékos fejlődését követi nyomon. Egy központi szerverre megkapja a kiválasztottakról készült összes felvételt, amire rendszeresen videóüzenetekkel reagál.

2023.09.05 23:25:32

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Ludovika Csata NB I A- és a Csata DSE NB I B-csoportos visszalépése nyomán beindult a szétmaszatolás; sokan az angyalföldi utánpótlás szakmai műhely összeomlását huhogták. Holott az 1995-ben életre hívott Csata DSE köszöni szépen, él és virul.

2023.08.12 22:36:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.