Férfi kosár vb-sel.: remek magyar siker Montenegróban

GYŐRI FERENC (Podgorica)GYŐRI FERENC (Podgorica)
Vágólapra másolva!
2022.02.27. 19:59
null
Vojvoda Dávid 24 ponttal járult hozzá a győzelemhez (Fotó: FIBA)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 88–84-re nyert Montenegró ellen a két csapat vasárnapi világbajnoki selejtezőjén Podgoricában. Szoros csatát vívott egymással a két legénység, és bár a mieink a harmadik negyedben tíz ponttal is elhúztak, az utolsó játékrész döntetlenről indult – azaz a győzelemhez elengedhetetlenül fontos volt a hajrábeli jobb összpontosítás. Ivkovics Sztojan csapata négy forduló után két győzelemmel és két vereséggel áll az E-csoportban.

 

Már több mint másfél órával a kezdés előtt elfoglalta a helyét a lelátón két tucat hazai szurkoló a nagyjából 2200 fő befogadására alkalmas Bemax Arenában.

A részünkről elsőként melegíteni érkező honosított amerikai játékosunknak, Mikael Hopkinsnak egy helyi srác szedte a labdát, sőt aztán a teljes magyar csapatnak is ő és egy társa segédkezett. A csarnokba érkező házigazda stábjában egy igazán nagy nevet is megpillanthattunk, tudniillik a montenegrói szövetség elnöke Nikola Pekovics, aki centerként hét esztendőt húzott le az NBA-ben. A korábbi klasszis tátott szájjal nézhette, ami a következő két órában történt.

A bemutatásnál a mieink szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan nagy tapsot kapott, ami érthető, hiszen tíz éve segédedző volt a délszlávok nemzeti együttesénél – kellemes meglepetésként a montenegrói drukkerek a magyar himnuszt is becsületesen megtapsolták.

A debreceni találkozón pihenő Somogyi Ádám kosarával kezdődött az összecsapás, és remek magyar játékkal ment tovább, csapatunk hamar elkapta a ritmust, és az összecsapás teljes hosszában remekül fogta meg Bojan Dubljevicset. Montenegró a 12. percben vezetett először, Vladimir Mihajlovics ezúttal sem bal lábbal kelt ki az ágyból, ekkor már a második tripláját szerezte. Keller Ákos kapott technikai hibát, majd kiment a friss levegőre, hogy kiszellőztesse a fejét.

Tartottuk magunkat, látványos zsákolásokat is bemutattak válogatottunk tagjai (ezeket egyébként gyakorolták a délelőtti edzésen), ennek köszönhetően az első két negyedet megnyerve ötpontos előnnyel zártuk az első félidőt (40–35 ide). Vojvoda Dávid lehetetlen helyzetekből dobott kosarat, öröm volt nézni a könnyedségét, vezérletével a 24. percben már tíz ponttal állt jobban a magyar csapat.

Ez az előny a negyed végére teljesen elolvadt, ám azt már örömmel jelenthettük ki, hogy az utolsó felvonás előtt reális esély maradt legjobbjaink bravúrsikerére. A hazai ultrák petárdázással szórakoztatták magukat, miközben újra elléptünk kilenc ponttal. Előkészületben volt tehát a váratlan bravúr, főként, mert rengeteget hibáztak a montenegróiak. Az utolsó perchez közelítve a játékvezetők észrevették, hogy Mihajlovics akadályozza Vojvoda mozgását, a fault után következő két büntetőt hátvédünk biztos kézzel értékesítette (83–76 a javunkra).

Meglehetősen nagy rutinnal felvértezett együttesünk innen már nem veszíthette el a találkozót, Justin Cobbs kettő plusz egyét Vojvoda újabb két büntetője követte, és Perl Zoltán is higgadt maradt – hamarosan jöhetett a magyar ünneplés, Ivkovics Sztojan legénysége tökéletes produkcióval győzött Podgoricában, ami ha matematikailag nem is, minden más értelemben egyértelművé teszi válogatottunk továbbjutását a következő selejtezőkörbe.

Férfimunka volt a javából!

FÉRFI KOSÁRLABDA, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
E-CSOPORT
4. FORDULÓ
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 84–88 (14–17, 21–23, 24–19, 25–29)
Podgorica, 2200
néző. V: Kozlovskis (lett), Jacobs (belga), Suslov (észt)
MONTENEGRÓ: COBBS 21/3, Popovics 8, Radoncsics 12, Szpaszojevics, Dubljevics 7/3. Csere: N. RADOVICS 15/6, MIHAJLOVICS 18/12, Nikolics 3, Drobnjak, Pavlicsevics. Szövetségi kapitány: Bosko Radovics
MAGYARORSZÁG: Somogyi 7/3, VOJVODA 24/9, Ferencz, ALLEN 11/3, Hopkins 8. Csere: Keller Á. 2, VÁRADI 13/3, Golomán, PERL 19, Lukács, Szabó Zs. 4. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–4. 4. p.: 4–8. 7. p.: 7–13. 12. p.: 20–19. 16. p.: 29–25. 17. p.: 29–32. 21. p.: 35–41. 24. p.: 44–54. 28. p.: 56–57. 34. p.: 64–73. 37. p.: 68–78. 39. p.: 76–81
Kipontozódott: Keller Á. (23. p.), Mihajlovics (40. p.), Cobbs (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Bosko Radovics:
– Összességében nem érdemeltünk győzelmet, aminek több oka is van, az első számú, hogy nem védekeztünk jól a mérkőzésen. Döntetlenről kezdtük az utolsó negyedet, de ott 29 pontot kaptunk, ez hazai pályán elfogadhatatlan. Tizenhét labdát adtunk el, a magyarok csak hat, mi kilenc büntetőt rontottunk el, ilyen mutatókkal nem lehet nyerni. Jó esélyünk van arra, hogy másodikként zárjuk a csoportot, ám Portugáliában és a franciák ellen tisztább fejjel kell pályára lépnünk.
Ivkovics Sztojan: – A rendezők nagyszerű körülményeket teremtettek Podgoricában, minden rendben volt. Jól játszott a csapatom, nagyon kevés labdát adott el, kontrollálni tudtuk a meccset. Remekül oldottuk meg az egy-egyeinket, ami nem a papírforma, mert alapvetően Montenegró magasabban jegyzett nálunk, ám ezen a találkozón ezt a különbséget eltüntettük. A balkáni országok közül szövetségi kapitányi időszakom alatt már csak Szerbia hibádzik, a többieket sikerült felülmúlnunk legalább egyszer.

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Franciaország 56–69

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 4 4 314–233 8
2. Montenegró 4 2 2 317–297 6
3. Magyarország 4 2 2 290–320 6
4. Portugália 4 4 256–327 4

A csoportból az első három helyezett jut be az európai selejtező második körébe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik