Férfi kosár NB I: a Falco győzött a döntő harmadik meccsén

Vágólapra másolva!
2023.05.23. 19:42
A férfi kosárlabda-bajnokság fináléjának eddigi legszorosabb találkozóját is meg tudta nyerni hat ponttal a meccs közben megfogyatkozó, Perl Zoltán által vezetett és összesítésben immár 2–1-re vezető Falco az Alba ellen.
A Falco örülhetett a finálé harmadik összecsapásán (Fotó: Szabó Miklós)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A Falco örülhetett a finálé harmadik összecsapásán (Fotó: Szabó Miklós) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

AHHOZ KÉPEST meglepően fürgén érkezett az Arena Savariába Zach Brown, hogy mankóval közlekedett – a Falco amerikai bedobója a Magyar Kupa április döntőjében sérült meg, akkor elszakadt az elülső keresztszalagja, így azóta megműtötték és nem játszott, de persze nem hiányozhatott a döntőről. A szombathelyi gárda védőspecialistája nélkül is megnyerte minden találkozóját a playoffban, kivéve a múlt szombatit, amikor az Alba az év meccsén, 22 pontos hátrányból fordítva 81–80-ra győzni és egyenlíteni tudott a párharcban. Aminek következtében lélektani szempontból nagyot változott a kép, hiszen míg három napja a fehérváriak voltak győzelmi kényszerben, most ez a teher a Falcóra nehezedett, ráadásul mentálisan nehéz lehetett feldolgozni a vasiaknak, hogy egy úgymond agyonnyert találkozó végén vesztesen kellett távozniuk a Gáz utcából. Kezdéskor tompa is volt a címvédő, az Alba pedig fegyelmezetten játszott, s az amerikai erőcsatár, Isaiah Philmore hat perc alatt szerzett nyolc pontjával többnyire vezetett is.

Érezhetően lehiggadt mindkét együttes a viharos két összecsapást követően, és sokkal megfontoltabban, megkomponáltabban kosárlabdázott. Aztán a második negyedben jöttek a hibák, eladott labdák, fordított a Falco a 13. percben. Ekkor a horvát Boris Barac a sportszerűtlen hibája után szép ziccert dobott, míg a másik oldalon az előző meccseken önmagához képest gyengén teljesítő Somogyi Ádám nagyszerűen kosarazott. Vele kapcsolatban ugye az a legérdekesebb, hogy tavaly a sárga-feketékkel volt bajnok... Stefan Pot nemcsak arról tett tanúbizonyságot, hogy jól dob, hanem hogy színésznek is beállhatna, a szerb karmester szinte minden megmozdulása közben úgy tett, mintha súlyos szabálytalanságot követtek volna el ellene, így a bírók a második negyed közepén figyelmeztették is, ne játsszon rá a személyi hibákra.

Az előző két meccsen egyformán a második félidőben jött a fordulat, a nyitányon a szombathelyi, múlt szombaton az Alba tudott nagyot változtatni a játékán jó irányban, így most is hasonlóra számíthattunk, de nem ez történt. Perl Zoltán fejbe rúgtavéletlenül a labdával Quinton Decoseyt, aki azonnal elterült, s az akcióból Pot dobott triplát, ám mivel a focis mozdulatban semmiféle szándékosság vagy szabálytalan elem nem volt, a kosár érvényes volt.

A harmadik negyed közepén az Alba átvészelt egy minikrízist, majd Vojvoda Dávid és Pongó Marcell találataival újra vezetett. Aztán Pot elcsúszott irányváltás közben, megsérült a bal combja, majd lebicegett a parkettről, és már nem tudott visszaállni a hátralévő időben. Tovább romlottak a címvédő esélyei, amikor Boris Barac technikait kapott színészkedésért, és a korábbi sportszerűtlen hibája miatt kiállították. Hullámzott a meccs, hol az egyik, hol a másik gárdának volt egy-egy jobb rövid periódusa, de egyik fél sem tudott meglépni a másiktól. Ez már az idegek harca lett, s még Perl is elrontott egy büntetőt, ám mégis ő nyerte meg a meccset a Falcónak a hajrában szerzett fontos pontjaival és egy Pongó Marcellnek kiosztott blokkjával. Az Alba nagy esélyt szalasztott el, a Falco pedig meccslabdához jutott.

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY–ARCONIC-ALBA FEHÉRVÁR 84–78 (23–24, 15–18, 27–20, 19–16)
Szombathely, 3070 néző. V: Földházi, Nagy V., Frányó
FALCO: POT 17/3, Cowels 12/9, Kovács B. 5/3, Tiby 13, KELLER Á. 9. Csere: PERL 16/3, BARAC 12, Sövegjártó. Edző: Milos Konakov
ALBA: Somogyi 6, PONGÓ MARCELL 18/12, De Cosey 9/3, FORD 6, Philmore 13/3. Csere: VOJVODA 14, Diong 10, Takács Milán, Szabó Zs. 2. Edző: Alejandro Zubillaga
Az eredmény alakulása. 1. perc: 0–5. 4. p.: 11–9. 7. p.: 15–20. 12. p.: 27–26. 16. p.: 29–35. 19. p.: 38–37. 21. p.: 38–44. 24. p.: 50–46. 26. p.: 51–55. 28. p.: 59–57. 30. p.: 65–60. 33. p.: 70–71. 34. p.: 75–71. 39. p.: 80–77. Kiállítva: Barac (35. p.). Kipontozódott: Philmore (37. p.)
MESTERMÉRLEG
Milos Konakov:
– Az előző és a mostani idényben is remek és nehéz meccseket játszunk az Albával, akár az alapszakaszban, akár a rájátszásban találkozunk. Jó első félidőt játszottunk, néhány eladott labdából kapott könnyű hárompontos miatt van hiányérzetem. A második félidőre teljesen más energiával, sokkal jobb védekezéssel és sokkal okosabb támadójátékkal jöttünk ki. Nagyjából egylabdás mérkőzés alakult ki a hajrára, fizikailag nehéz feladat volt kosarat dobni, ebből a szituációból végül mi jöttünk ki jobban. A szurkolóink nagy erőt adtak nekünk, hogy túléljük az utolsó öt percet, amikor öten maradtunk a rotációban. Büszke vagyok a srácokra az akaratukért, és hogy nem kerestek kifogást. Felkészülünk péntekre, közel van a bajnoki cím, de nagyon messze is, remekül kell játszanunk és okosan, ha szeretnénk valamit.
Alejandro Zubillaga: – Igazi döntős csata volt, amíg a Falcónak gondjai voltak a magas posztokon, mérkőzésben voltunk, aztán amikor próbáltuk gyorsítani a játékot, akkor abba hibák csúsztak. Az utolsó negyedben nyugodtabban kellett volna kosárlabdáznunk, elemezzük majd a hibáinkat. Nagyszerű atmoszférát teremtettek a hazai szurkolók, és a mi drukkereinknek is köszönöm a támogatást. Hiszek abban, hogy vasárnap visszajövünk Szombathelyre, és nyerünk!

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Falco javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik