Férfi kosár: Bízom benne, jó játékkal rukkolunk ki – Váradi Benedek

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 09:38
Váradi Benedek bízik a jó játékban (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
Csapatunk irányítója, Váradi Benedek szerint az izlandiak elleni Európa-bajnoki selejtezőn a lepattanók megszerzése és a gyors indítások megállítása lehet a kulcs.

 

– A Lengyel Kupában a múlt hétvégén az elődöntő jelentette a végállomást csapatának, a Trefl Sopotnak. Csalódást keltett a Legia elleni vereség?
– Mondhatom, hogy igen, de mégsem – felelt sejtelmesen Váradi Benedek, a Trefl Sopot és az Eb-selejtezőre készülő magyar válogatott irányítója. – Aznap semmi sem jött össze nekünk, az ellenfélnek szinte minden, ez csalódást keltő, de fordítva is alakulhatott volna. A Legia meg is nyerte a kupát, megérdemelten győzött le minket is. Az évadra kitűzött célunk továbbra is a legjobb négy közé jutás a bajnokságban, ezt megpróbáljuk elérni. 

– A bajnokságban a kezdeti nehézségek után sorra gyűjtötték a győzelmeket, ott vannak a dobogón. Reális lehet a bajnoki cím is?
– Reálisnak nem nevezném, de ha minden összejön, van rá esélyünk. Nagyon jó csapatok küzdenek a ligában, mindenki folyamatosan erősített új légiósokkal és lengyel játékosokkal is, a nyolc–tizedik hely környékén is azért küzdenek a klubok, hogy a négybe kerüljenek, vagyis nagyon kiegyensúlyozott a bajnokság. Az előnyünket a tabellán szeretnénk megtartani a playoffig, és pályaelőnyből kezdeni a rájátszást. Addig minden mérkőzésnek hatalmas tétje van. 

– Hová helyezné a lengyel élvonal színvonalát a magyarhoz és a litvánhoz képest?
– A lengyel nagyon erős, fizikailag kemény bajnokság, minden csapat alaposan felkészül minden meccsre. Volt csapata a Bajnokok Ligájában, az ULEB Európa-
kupában, a FIBA Európa-kupában a legjobb nyolc között jár a Legia. Litvániában négy-öt klub képvisel jelentős játék­erőt, Lengyelországban mind a nyolc, amelyik a rájátszásba kerül. Az igazolások alapján gyanítom, nagyobb a lengyel klubok büdzséje a magyarokénál. Nem olyan színvonalú liga, mint a spanyol, de figyelik a nagyobb játékerőt képviselő bajnokságokból, én egy jól szerepelő csapat kezdő irányítója lehetek – eddig teljesült, amiért odamentem. 

– Szombathelyen készülhetett a válogatottal, gyanítom, nehéz levakarni a mosolyt az arcáról.
– Persze, szép emlékek fűznek az arénához, ismerős arcokkal találkoztam a csarnokban és a csapatban, azokkal is, akikkel együtt játszottam a Falcóban. Meglátogattam a családomat, összefutottam barátokkal, és az utcán is jöttek szembe ismerősök, ami jó érzéssel töltött el.  

– Hogy halad a felkészülés? Hanga Ádám kedden edzett először az együttessel.
– Nem hiszem, hogy bárkinek be kellett mutatni az új szövetségi kapitányt, aki nem dolgozott korábban Gasper Okorn­nal, az is ismeri a nevét. Néhány nap alatt nem lehet nagy változtatásokat eszközölni, de az alapok lefektetésére elég, megnézzük, hol tartunk, mi a realitás, miben kell fejlődnünk. A keretben nincs nagy változás a korábbiakhoz képest, a taktika kicsit más, mint az előző években, hiszen Gaspernek is megvan a saját stílusa, edzői felfogása. Bízom benne, hogy sikeres lesz az ő érája is, és kvalifikálunk a jövő évi Eb-re. Nem egyszerű, de az esélyünk megvan rá. 

– Mennyire jelent problémát a nagyon kevés idő az első Európa-bajnoki selejtező előtt?
– Biztos nem segít, de összeszokott keretünk van. Apróságokba nyúl bele a stáb, nyilván könnyebben érti meg az elképzeléseket, aki ismeri a szakvezető játékfilozófiáját. Maximálisan kihasználjuk ezt a néhány napot, felkészülünk az izlandiakra, és talán előnyünkre válhat, hogy ők kevésbé ismerik, mit akarunk játszani. Bízom benne, hogy jó játékkal rukkolunk ki, s ha jó formában kosárlabdázunk, a győzelem is meglesz. 

– Az első mérkőzés rögtön az egyik legfontosabb a sorozatban. Mi Izland legnagyobb erőssége? A tavalyi világbajnokságra majdnem kijutott…
– Nagyon más stílusban játszik, mint bármelyik európai válogatott, hatalmas energiával, de kissé kiszámíthatatlanul. Megpróbálunk felkészülni belőle, tavaly nyáron játszottunk ellene edzőmeccset, akkor voltak hiányzói. Jók a magasemberei, sok kitűnő játékosa van, és hazai pályán biztosan hatalmas önbizalommal áll ki. Oda kell figyelnünk a lepattanókra és a gyors indítások megállítására, ez lesz a kulcs, és ha jó védekezés is párosul mellé, minden esélyünk megvan rá, hogy megnyerjük a mérkőzést. 

– Elvar Már Fridriksson, az izlandiak egyik kulcsembere az előző idényben a csapattársa volt. Mit kell tudnunk róla?
– Baráti a kapcsolatunk, nagyon jóban voltunk. Próbálom segíteni a szakmai stábot információkkal, nagyon gyors, energikus játékos, korábban az utánpótlásban is találkoztunk. Első számú embernek tekinthető a válogatottjában, sok akcióban benne van, védekezésben is elsőrangú, nem véletlen, hogy megfordult a Rytasban, míg most a görög PAOK-ban légióskodik. Várom, hogy találkozzunk a pályán, és játsszunk egy jó meccset egymás ellen.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK
B-csoport, 1. forduló. 
Csütörtök
Izland–MAGYARORSZÁG, 20.30 (tv: Duna World)
Olaszország–Törökország, 20.30
2. forduló
Vasárnap
Törökország–Izland, 14.00 
MAGYARORSZÁG–Olaszország, 18.00 (tv: M4 Sport+)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Pongó Marcell (mind Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Golomán György (Basquet Girona, spanyol), Hanga Ádám (Crvena zvezda, szerb), Mikael Hopkins (BK Jenyiszej, orosz), Maronka Zsombor (Neptunas Klaipeda, litván), Somogyi Ádám (MoraBanc Andorra, spanyol), Tóth Ádám (Zalakerámia ZTE KK), Váradi Benedek (Trefl Sopot, lengyel), Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik