A New Jersey Nets sokkal többet vár a gyengélkedő Ji Jianliantól

Vágólapra másolva!
2009.03.06. 21:46
A keleti rájátszáshelyekért nagy a harc: egyik gárdának sincs túl sok lehetősége hibázni, ha be akarja biztosítani a playoffrészvételt. A New Jersey Nets számára éppen ezért jelentett nagyon sokat Devin Harris utolsó másodperces félpályása majd' két hete, és ezért jelentene sokat, ha Ji Jianlian is azt nyújtaná már végre, amire képes.
A Netsnél nagyon várják, hogy Jianlian végre magára találjon
Fotó: Imago
A Netsnél nagyon várják, hogy Jianlian végre magára találjon
A Netsnél nagyon várják, hogy Jianlian végre magára találjon
Fotó: Imago
A Netsnél nagyon várják, hogy Jianlian végre magára találjon

A legendásan birkatürelmű edző, Lawrence Frank sem rejti véka alá a véleményét. A mester szerint egyre nehezebb egy olyan játékost a kezdőötösbe nevezni, aki messze a várakozások alatt játszik: „Arra várunk, hogy ismét úgy játsszon, ahogy a sérülése előtt láttuk tőle. Ugyanakkor kemény a harc a rájátszásért, és mindent meg kell tennünk, hogy meccseket nyerjünk. Ezzel párhuzamosan nem könnyű arra is figyelni, hogy egy-egy játékos fejlődjön.”

„Ha az egyéni párharcokat veszem figyelembe a négyes poszton – és elnézve a következő néhány összecsapásunkat, nem tehetek másként – azt kell tennem, ami a csapat számára a legjobb. Ami persze ellenkezhet a játékos egyéni érdekeivel."

Ez nem azt jelenti, hogy a visszatérése óta mindössze 5.9 pontot (siralmas, 38%-os mezőnymutatóval!), 4.4 lepattanót, 0.5 gólpasszt és 19.5 percet átlagoló Ji elveszíti a helyét a kezdőben az Orlando Magic ellen, vagy a New York Knicks ellen. De az elképzelhető, hogy az eddigieknél is „rövidebb pórázon" lesz Rashard Lewis és Al Harrington ellen.

Ji egyébként is már csak státuszában tekinthető kezdőjátékosnak. Sérülése óta egyáltalán nem találja a ritmust, a dobótávolságát és az agresszivitását. A Nets vezetői tudják, hogy időt kell neki adniuk, és Frank be is számol arról, hogy az edzéseken a második idényét taposó játékos jól is teljesít, lassan-lassan visszanyeri az önbizalmát és ismét ráérez a játék ízére. De Frank azt is kiemeli, hogy nem válik a gárda előnyére, ha sokat kell várni Jire.

„Már a kezdetek kezdetén tudtuk, hogy ha a játékosokat akarod fejleszteni, és egyszersmind nyerni is akarsz, nem lesz minden fekete vagy fehér, hanem inkább szürke árnyalatokat láthatunk. Mondhatjuk, hogy Devin (Harris) és Brook (Lopez) túlszárnyalták az elvárásokat. Ryan (Anderson) is segített néhány meccset megnyerni. Egy tökéletes világban most megvárnánk, amíg Ji visszanyeri a teljes önbizalmát. Mi pedig biztosak vagyunk benne, hogy ez meg is fog történni."

A kérdés csak az: mikor?

„Nem tudom – vallja be Frank. – Hiszek abban, hogy még idén. De a szituáció nem könnyű sem az edző, sem a játékos számára sem. Az ember azt szeretné, ha Ji elérné a sérülése előtti szintet, de kezdünk kifutni az időből."

Márpedig időből nincsen túl sok. A szezon vége vészesen közeledik, és a Nets csak kevéssel marad le a nyolcadik helyről. Minden mérkőzésnek, minden győzelemnek különleges értéke van: „Itt már minden a győzelmek számáról szól – mondja Devin Harris, az irányító. – Ha a rájátszásba igyekszel, nem számít, hogy majdnem megvertük a Bostont a minap, itt kizárólag a győzelmek számítanak. Sikerekre van szükségünk, és jelen helyzetben csak győzelmekkel elégedhetünk meg."

www.bball.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik