Tour de Hongrie: az Astana-Premier Tech is nevezett

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.01.28. 10:44
null
Tárt karokkal várja az Astanát a Tour de Hongrie (Fotó: AFP)
Az Astana-Premier Tech is nevezett az idei magyar országúti kerékpáros-körversenyre, így már öt olyan istálló indulása biztos, amely a legmagasabb kategóriába (World Team) tartozik.

 

A szervezők csütörtöki közleménye emlékeztet rá, hogy a kazah istálló tavaly is jelezte részvételi szándékát a Tour de Hongrie-ra, de akkor a koronavírus-járvány kirobbanása keresztülhúzta a számításokat, így Alekszandr Vinokurov sztárcsapata először idén versenyez majd Magyarországon.

Az Astana az elmúlt másfél évtizedben kiemelkedő sikereket ért el. A csapat színeiben a spanyol Alberto Contador 2008-ban megnyerte a Giro d'Italiát és a Vuelta a Espanát, egy évvel később pedig az ő Tour de France-diadalát ünnepelték a Champs Elysées-n. A most vezérigazgatóként tevékenykedő Alekszandr Vinokurov 2012-ben első lett a londoni olimpia mezőnyversenyében, majd következtek Vincenzo Nibali sikerei: az olasz szupersztár 2013-ban megnyerte a Tirreno–Adriaticót, a Giro del Trentinót, majd a Giro d'Italiát is, 2014-ben pedig az olasz bajnokságot és négy szakaszgyőzelemmel a Tour de France sárga trikóját is elhódította. 2015-ben Nibali megvédte az olasz bajno Tirreno–Adriaticót, a Giro del Trentinót, majd a Giro d'Italiát is, 2014-ben pedig az olasz bajnokságot és négy szak ki trikót, honfitársa, Fabio Aru pedig a spanyol körversenyen lett első. 2016-ban ismét Nibalié lett a rózsaszínű trikó a Girón, 2017-ben pedig már Aru nyerte az olasz bajnokságot.

A jelenlegi legjobbak közé tartozik a spanyol Luis León Sánchez, aki nyert már Párizs–Nizzát, négy szakaszt vitt el a Tour de France-on, és most a spanyol bajnoki mezt viselheti, valamint honfitársa, a lengyel körversenyt nyerő, Giro- és Vuelta-szakaszgyőztes Ion Izagirre. Ugyancsak a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik a svájci körversenyen és a katalán körversenyen első, kétszeres Vuelta- és egyszeres Tour de France-szakaszgyőztes kolumbiai Miguel Ángel López, az olimpiai ezüstérmes, kilencszeres körversenygyőztes, 2020-ban Il Lombarida-bajnok dán Jakob Fuglsang, valamint egy másik nemzeti bajnoki trikós menő, a kazah Alekszej Lucenko, aki tavaly a Tour de France-on is nyert egy hegyi etapot.

A 42. Tour de Hongrie-t május 12. és 16. között rendezik. A magyar körversenyre a World Teamek közül az amerikai Trek-Segafredo, az ausztrál Team BikeExchange, a holland Team Jumbo-Visma és az izraeli Israel Start-Up Nation jelezte korábban a részvételi szándékát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik