Tour: szökésből nyert szakaszt a korábbi világbajnok Pedersen

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.07.15. 18:13
null
Pedersen a célban (Fotó: AFP)
Mads Pedersen nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny pénteki szakaszát, amelyen Jonas Vingegaard változatlan különbséggel őrzi a sárga trikóját.

 

Három hegyi befutós etap után ezúttal könnyebb terep és három kategorizált emelkedő, valamint 2100 méter szintkülönbség várt a – koronavírusos Warren Barguil kiszállásával – tovább fogyatkozott mezőnyre a 30 fokos hőségben.

Hétfős szökés tekert el, amelyben ott volt a kétszeres időfutam-világbajnok Filippo Ganna, az időfutamban Eb-aranyérmes Stefan Küng, a 2019-es világbajnok Mads Pedersen és a két éve a Tour de Hongrie-n második Quinn Simmons. Az oldalszeles részek miatti magas tempó és a sprintbefutó lehetősége miatt nem engedte el két percnél messzebb a szökevényeket az Alpecin-Deceuninck és a Lotto Soudal vezette mezőny. Egy balkanyarban azonban utóbbi csapat sprintere, Caleb Ewan csapattársának ütközve bukott, és egy percig ápolták a bal térdét. A Giro d'Italia nyitó etapjának visegrádi befutójánál is eleső ausztrál sprinter azonban visszaült, és egyedül megkísérelt visszazárkózni a mezőnyre, sikertelenül.

Az utolsó kategorizált emelkedőn három és fél percre növelte előnyét az élboly, ekkor a BikeExchange-Jayco vette át az üldözést, amelyet 15 kilométerrel a vége előtt feladott. A mezőny 5:45 perces lemaradással, nyugodt tempóban ért célba, az összetett élcsoportja nem változott.

Az élen Pedersen 12 kilométerrel a cél előtt egy támadással lerázta az időfutammenőket, ketten tudtak vele tartani. A sprintben a dán – az esélyeknek megfelelően – gyorsabb volt a brit Fred Wrightnál és a kanadai Hugo Houle-nál is, így 26 évesen első Tour-etapsikerét ünnepelhette. Négy nap alatt harmadszor született dán szakaszgyőzelem.

Szombaton a Saint-Étienne-ből induló 192.5 kilométer megtétele és a Mendén hegyi befutó vár a 109. Tour de France mezőnyére.

TOUR DE FRANCE
13. szakasz, Le Bourg-d'Oisans–Saint-Étienne, 193 km
1. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 4:13:03 óra
2. Fred Wright (brit, Bahrain Victorious) azonos idővel
3. Hugo Houle (kanadai, Israel-Premier Tech) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 50:47:34 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:22 p h.
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 2:26 p h.
4. Romain Bardet (francia, DSM) 2:35 p h.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik