Kerékpár: Pogacar nyerte a Strade Bianchét, Valter a 4. helyen ért célba!

Vágólapra másolva!
2022.03.05. 16:41
null
Valter az utolsó emelkedőn lépett el az üldözőktől (Fotó: Getty Images)
Szombaton rendezték az idény első nagy egynapos országúti kerékpárversenyét, a Siena körüli Strade Bianchét, amelyen Fetter Erik, Dina Márton és Valter Attila személyében három magyar bringás is rajthoz állt, és amelyen a szlovén Tadej Pogacar az utolsó 50 kilométerre megszökött, és győzni tudott. Valter 11 kilométerrel a vége előtt faképnél hagyta a mezőnyt, és a fantasztikus 4. helyen ért célba!

A Sienából induló és oda is visszatérő mezőnyre 184 kilométer várt, és amely mezőnyt a verseny feléhez közeledve heves oldalszél lepett meg, aminek az eredménye hatalmas bukás lett: a világbajnok Julian Alaphilippe bringája nagyot repült, ám a francia folytatni tudta a versenyt, s visszaért a mezőnyre a több perc hátrányból.

A BUKÁS

A mezőnyben három magyar bringás tekert: az EOLO-Kometa színeiben Fetter Erik és Dina Márton, a Groupama FDJ-nél pedig Valter Attila. A bukásból mindhárman kimaradtak, s a mezőnnyel együtt folytatták a versenyt.

Közel 50 kilométerrel a cél előtt a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar a 11 murvás szakaszból a nyolcadikon támadást indított, és meg is tudott lépni közel másfél másodperces előnyt kiépítve. Majd a célig meg sem állt, ezzel idei első egynaposát nyerte meg.

A célhoz közeledve egy kisebb csoport eredt a szlovén után, ám egy percnél közelebb nem jutottak hozzá, majd bő tíz kilométerrel Valter Attila is faképnél hagyta a főmezőnyt, s Pello Bilbaóval kiegészülve csatlakozott az üldözőkhöz, akiktől addigra Kasper Asgreen és a veterán Alejandro Valverde is meglépett.

A 42. születésnapjához közeledő spanyol le is hajrázta a dánt, s a verseny történetének legidősebb dobogósaként a második helyen ért célba 37 másodperc hátránnyal, Asgreen további kilenc másodperccel követte.

A magyar szurkolók legnagyobb örömére 20 másodperccel később az üldöző boly élén Valter Attila érkezett meg a célba, vagyis a 4. helyen végzett, ami az ilyen rangos nemzetközi egynapos versenyeken pályafutása legjobb eredményét jelenti.

VALTER MEGMOZDULÁSAI EGY VIDEÓBAN

Fetter Erik 8:14 perc hátránnyal a 47. helyen ért célba, Dina Márton viszont nem fejezte be a versenyt.



ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
STRADE BIANCHE (Siena–Siena, 184 km)

1. Tadej Pogacar (szlovén, TEAM UAE) 4:49:49 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +37 másodperc hátrány
3. Kasper Asgreen (dán, Quick-step) +46 mp
4. Valter Attila (Groupama FDJ) +1:07 perc
...
47. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +8:14 p
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik