H. Á.
2023.03.29 16:45 Frissítve: 2023.03.29 17:21

Kerékpár: jövőre kiszállhat Valter csapatának főtámogatója – sajtóhír

Egybehangzó holland sajtóhírek szerint 2024 végén a Valter Attilát is foglalkoztató Jumbo-Visma egyik fele, a holland élelmiszeráruház-lánc, a Jumbo újragondolja a profi kerékpársport támogatását, és könnyen lehet, hogy nem első számú támogatóként folytatja tevékenységét.

A Jumbo-Visma idei Sanremo–Milánó versenyen szereplő csapata – a magyar bajnoki trikóban Valter Attila (Fotó: Getty Images)

 

Napjaink talán legjobb profi kerékpároscsapatának, a holland Jumbo-Vismának főtámogatója, a Jumbo egybehangzó holland sajtóinformációk szerint a jövő év végén felülvizsgálja támogatási szerződését. Az Algemeen Dagblad értesülései szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Jumbo végleg kiszállna a kerékpársport támogatásából, sokkal inkább azt valószínűsíti a lap, hogy hátrébb lép a jelenlegi főszponzori státuszából, és 2024 után inkább társszponzorként működne a csapat mellett továbbra is – ennek részleteit azonban még ki kell dolgozni, viszont ha nem sikerül, akkor a kiszállás sem elképzelhetetlen.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mostani hír nem minden előzmény nélküli: mint megírtuk, tavaly szeptemberben pénzmosás gyanúja miatt előállították Frits van Eerdet, a Jumbo vezérigazgatóját, s házkutatást tartottak nála. Van Eerd ezt követően lemondott a cégben betöltött posztjáról. Tavaly decemberben ráadásul elhunyt a cég alapítója, Karel van Eerd, így tovább csökkent az alapító család befolyása a cég vezetésében.

A Jumbo 2014-ben kezdett a kerékpársport támogatásával foglalkozni, amikor a korábban Belkinnek – még korábban Rabobanknak, előtte meg Colnag-Deccának – nevezett csapat támogatója lett a holland Lottóval közösen. A lottójáték aztán 2018 végén kiszállt a Jumbo mellől, s érkezett helyére a norvég szoftverfejlesztő cég, a Visma, amely öt évre szóló szerződést kötött a holland csapattal.

Holland sajtóhírek szerint egyébként a Jumbo évi 20 millióval szállt be a kerékpárcsapat támogatásába, és szintén az Algemeen Dagblad híre, hogy ezt az összeget a decemberben elhunyt alapító kifejezett kérésére utalták át a kerekeseknek.

A Jumbo egyébként nemcsak a bringásokat támogatja, a gyorskorcsolyacsapata is Jumbo Visma néven fut, továbbá az élelmiszerlánc – amelynek az ezredforduló környékén még csak 36 boltja volt Hollandiában – mára a holland és belga piac 21 százalékát birtokolja, és több mint 740 boltjával, szupermarketjével a piac második legnagyobb szereplőjének számít.

A csapat tavaly augusztus végén jelentette be, hogy idén januártól a versenyzője lesz Valter Attila, aki 2025 végéig érvényes szerződést írt alá.

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.

2023.05.09 15:23:54

Kerékpár nemzetisport.hu

Kilencvenhét év negyvenhárom versenyén tizenhét nemzet adott harminckilenc különböző győztest.

2023.05.05 20:12:30

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép, menetrend, eredmények egy helyen.

2023.02.22 23:59:08

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem csupán vízhordónak szánják.

2022.12.30 09:25:56

Kerékpár nemzetisport.hu

Legjobb női kerékpárosunk idei „évértékelőjében” a mentális egészség fontosságáról is beszélt.