Kerékpár: káoszba fulladt Valter Attila bemutatkozása a Jumbónál

Vágólapra másolva!
2023.02.23. 15:29
null
Valter (középen fekete alapon piros-fehér-zöld sisakban) sokat tekert a mezőny elején (Fotó:: Getty Images)
Valter Attila bemutatkozott a Jumbo-Vismánál, ám vélhetően nem ilyen debütálásról álmodott: a spanyolországi Gran Camino- országúti kerékpáros-körverseny első szakaszát ugyanis a pocsék időjárási körülmények – 3-5 fokos hőmérséklet, szakadó eső, majd szakadó hóesés – miatt végül a mezőny nyomására 20 kilométerrel a vége előtt félbeszakították.

Tavaly október 8., vagyis a rossz emlékű Lombardiai körverseny – az év utolsó klasszikus egynapos országúti viadala – óta először indult versenyen Valter Attila, ám a 24 éves magyar kerékpáros életébe az elmúlt 138 nap minden korábbinál nagyobb változást hozott. Ugyanis az első felkészülési időszakát töltötte a télen a világ talán legjobb csapatának nevezhető Jumbo-Vismánál, s a Gran Camino első szakaszán először pattant nyeregbe a holland csapat színeiben.


Pontosabban a Jumbo szponzoraival ellátott magyar bajnoki trikó színeiben – szokjunk hozzá, szép látvány, még akkor is, ha most az időjárás miatt csak keveset láthattuk a piros-fehér-zöld felsőt, mivel jobbára esőkabátban tekertek a mezőny tagjai az eső, később pedig a hó (!) miatt a jobbára 3-5 fok közötti hőmérsékletben.

Valter mellett csapattársa, a tavalyi Tour de France-győztes dán Jonas Vingegaard is első idei szakaszát teljesítette, s ő is pontosan 138 nap kihagyás után rajtolt ismét versenyen. A Gran Camino Lugo és Sarria közötti 188 kilométer hosszú szakaszán három kategorizált emelkedő várt a mezőnyre, s a rajtnál még nem igazán lehetett sejteni, hogy milyen körülmények fogadják majd a cél felé közeledve a bringásokat.

Mindenesetre Jonas Vingegaard alig húsz kilométerrel a start után behúzta az első mezőnyhajrát, majd Valter is szót kért, és megpróbálkozott bekerülni egy szökésbe, ám végül nem járt sikerrel. A nap elmenése így nélküle alakult ki, s a nyolcfős brigád három perccel tudott meglógni, ám ennél nagyobb különbség nem alakult ki, s ebben éppen a mezőny élén tempót menő Jumbo-Visma vállalt oroszlánrészt.

Bő 60 kilométerrel a vége előtt aztán elkezdett esni, majd szakadni az eső, s szép lassan megkezdte a felbomlást a szökevénycsoport is, csupán hárman, Gianni Moscon, Sebastian Schönberger és Vicente Hernaiz maradtak elöl, miközben az eső előbb havas esőre, majd szakadó hóesésre váltott.


Az egyre mostohább körülmények hatására aztán egyre többen jelezték elégedetlenségüket a zsűriautó felé: a cofidises Ion Izagirre például hevesen gesztikulálva mutatta, nem alkalmasak az időjárási viszonyok a folytatásra, s az utolsó emelkedő kezdeténél, 19 kilométerrel a cél előtt a komplett mezőny félreállt. Izagirre mellett Vingegaard is tárgyalásokba kezdett a szervezőkkel a folytatásról, majd viszonylag gyorsan megszületett a döntés: leállították, neutralizálták a szakaszt. Apróság, de az élen lévő hármasnak erről nem szóltak, így ők néhány kilométeren át még tekertek, mire eljutott hozzájuk a hír a szakasz lefújásáról.


A megálló mezőny tagjait az érkező csapatkocsik hamar begyűjtötték, s egyértelművé vált, nem lesz folytatás, nem hozzák le a mezőnyt az utolsó hegyről, hogy a végén egy sprinttel dőljön el a szakasz sorsa. Valter is hamar bepattant a Jumbo autójába – ahogy az az Eurosport közvetítésében is látható volt.


Eközben persze, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a célvárosban, Sarriában verőfényes napsütés várta a bringásokat, s a célegyenesnél várakozó nézők nem igazán értették, hogy a kerékpárosok helyett miért a szerelők érkeznek, s kezdik bontani a kordonokat, s csomagolni a technikai felszerelést.

Miután az első szakaszt hivatalosan törölték, a verseny hivatalos honlapján sem található eredménysor, azaz mintha nem is történt volna ma semmi, vagyis a mezőny pénteken tiszta lappal kezdi újra a versenyt.

ÖSSZEFOGLALÓ

A MEGÁLLÁS PILLANATA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik