Kerékpár: ismét Roglic győzött a Tirreno–Adriaticón, átvette a vezetést összetettben

Vágólapra másolva!
2023.03.10. 16:50
null
Roglic ismét szakaszt nyert (Fotó: Getty Images)
A negyedik után az ötödik szakaszon is Valter Attila csapattársa, Primoz Roglic nyert a Tirreno–Adriatico kerékpáros körversenyen. A bringások ezúttal a Sassotetto és Fonte Lardina közötti, 165.6 kilométeres szakaszt teljesítették. A szlovén kerékpáros sikerével átvette a vezetést összetettben.

 

Alig tíz kilométerrel a rajt után komolyabb, hatfős szökés indult, amelynek az összetettben 95. Fetter Erik is a tagja volt. A csapat bő két és fél perc előnyt alakított ki magának a mezőnnyel szemben, az EOLO-Kometa magyarja mellett Davide Ballerini (Soudal-Quick Step), Zdenek Stybar (Team Jayco AlUla), Anthony Perez (Cofidis), Simon Guglielmi (Arkéa–Samsic) és Florian Stork (Team DSM) haladt az első, amandolai sprintrészhajrá felé, amely bő 65 kilométerrel a cél előtt volt. Az ellenőrzőponton a cseh Stybar haladt át elsőként, Fetter nem jutott az első négy közé.

Valter Attila a 4. szakaszon (Fotó: Getty Images)
Valter Attila a 4. szakaszon (Fotó: Getty Images)

Ötvenhét kilométer volt hátra, amikor két perc alá csökkent a peloton hátránya, amelyben jól helyezkedett a Jumbo-Visma összetettben 46. pozícióban tanyázó magyar sportolója, Valter Attila. San Ginesiónál már az átlagban négy százalék emelkedőt magában rejtő rész következett, amelynél az első hegyi részhajrá várt a bringásokra – tíz kilométerrel előtte 50 másodperc alá olvadt a különbség. Fetter Erik ez idő tájt leszakadt a szökevényektől.

Florian Stork haladt át elsőként az ellenőrzőponton, a nem sokkal később három tagúra csökkent szökevénycsoportot 30 kilométerrel a vége előtt érte be a mezőny, amely együtt haladt az egy fokkal keményebb, átlagban hat százalékos emelkedésű etapon Gualdo felé. Kemény szakaszhoz érkeztek, egyre többen szakadtak le, olyan nevek is, mint például Mark Cavendish, Peter Sagan vagy épp Wout van Aert. Elszakadni mindazonáltal látszólag senki nem tudott.

A befutó egyben a nap legkeményebb emelkedőjét is jelentette, mintegy 10 kilométer hosszú, átlagban 7.3 százalék dőlésszögű részen hajráztak a kerékpárosok. Jól dolgoztak a csapatok, a BORA-hansgrohe, az INEOS Grenadiers és a Movistar Team próbált legelőrébb helyezkedni, a Jumbo is haladt a legjobbakkal. Az UAE Team Emirates olasz bringása, Davide Formolo ritmust váltott, széthúzta a mezőnyt, őt Damiano Caruso (Bahrain Victorious) előzte meg, aki el is tempózott a többiektől – Valter Attila előtt ekkortájt, 4 kilométerrel a vége előtt szakadt meg a sor. Az olasz egyre csak távolodott mindenkitől,de nem engedték, hogy elhúzzon, megérkezett a teljes sor. Több mint tízen hajráztak a szakaszért, hatalmas tempót diktáltak, végül a csütörtökön is győztes Primoz Roglic ért át elsőként a célvonalon, ezzel pályafutása 67. szakaszgyőzelmét aratta. A szlovén kerékpáros teljesítményével átvette a vezetést a német Lennard Kämnától.

Valter Attila a 37., Fetter Erik a 71. helyen zárt.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TIRRENO–ADRIATICO, 4. SZAKASZ (Sassotetto–Fonte Lardina, 165.6 km)
Végeredmény

1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:38:32 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Tao Geoghegan Hart (brit, INEOS Grenadiers) a. i.

37. Valter Attila (Jumbo-Visma) + 39 másodperc hátrány

71. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +6:20 perc hátrány

ÖSSZETETT
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 20:17:14 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora-hansgrohe) +4 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) +12 mp h.
...
37. Valter Attila (Jumbo-Visma) +7:06 p. h.
...
103. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +34:36 p. h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik