Kerékpár: a bukásokkal tarkított 3. etapot is Laporte nyerte a Dauphinén

Vágólapra másolva!
2023.06.06. 18:19
null
Laporte (sárgában) második szakaszát nyerte meg a Critérium du Dauphinén (Fotó: AFP)
A Délkelet-Franciaországban zajló Critérium du Dauphiné nyolcnapos országúti kerékpárosverseny harmadik, Monistrol-sur-Loire és Le Coteau közötti 194 kilométer hosszú szakaszán több bukás is borzolta a kedélyeket, s mezőnyhajrá döntött, amelyben az összetettet vezető és az első etapot is megnyerő Christophe Laporte (Jumbo-Visma) diadalmaskodott. Valter Attila a főmezőnnyel együtt az 53. helyen ért célba.

 

A nap, amikor biztosan mezőnyhajrá dönt.

Előzőleg ezt lehetett várni a harmadik szakasztól, amelynek az első bő száz kilométere ugyan több emelkedőt is tartalmazott, ám a második fele az útnak jobbára sík volt, csupán egy kisebb, negyedik kategóriájú emelkedővel. Ennek megfelelően a start után többen is próbálkoztak támadásokkal, de csak Mathieu Burgaudeau lógott meg egyedül, s már hat perc előnye is volt, ám a hegyekből lecsorogva beérték, a folytatásban pedig már nem is akadt vállalkozó szellemű bringás, aki megtámadta volna a mezőnyt.

Bő 50 kilométerrel a vége előtt jött a nap egyetlen részhajrája, amelyet az összetettet vezető Laporte nyert meg a második helyen álló korábbi kétszeres világbajnok Julian Alaphilippe előtt, egy másodperccel növelve az előnyét.

Röviddel a részhajrá után aztán jött a nap első – egyben legnagyobb – bukása, amelyben közel húszan kerültek földre, köztük többek között Alaphilippe is; az astanás Andrej Zejcet leszámítva mindenki folytatni tudta, a kazah feladta a versenyt.

Huszonöt kilométer múlva egy igencsak szűk hídon vezetett át út, ám az első bukásban is érintett Mauri Vansevenant (Soudal QuickStep) újfent a földre került, és ezúttal is folytatni tudta. A nagy tempóval haladó mezőny együtt érkezett az utolsó kilométerekre. A hajrá felvezetését azonban két újabb bukás zavarta némiképpen meg, a másodiknál Jonas Vingegaard-nak nagyot kellett mentenie, hogy kikerülje az előtte földre eső Lawson Craddockot (Jayco AlUla).

A mezőnyhajrát az összetettet is vezető Laporte nyerte meg a kissé szabálytalannak tűnő Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) és az elé vágó ír miatt dühöngő Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) előtt. Nincs kizárva egyébként, hogy Bennettet a szabálytalan manővere miatt utólag hátrasorolják.

Valter Attila a mezőny elején haladva szerencsésen kimaradt a bukásokból, a nap nagy részében a csapattársaival együtt haladt, nyugis, csöndes napot teljesített, s a főmezőnnyel együtt ért a célba az 53. helyen. Összetettben két helyet javítva az 52. helyen áll 45 másodperc hátránnyal.

VALTER GRATULÁL LAPORTE-NAK A CÉLBAN


18.35, FRISSÍTÉS

A versenyigazgatóság döntése értelmében nemcsak Bennettet, hanem Groenewegent is megbüntették. Előbbit a versenyvonalától való túlzott és indokolatlan eltérés miatt, utóbbit pedig minden bizonnyal azért, mert a sprintben vállal veszélyesen arrébb lökte Matevz Govekart (Arkea). Bennettet és Groenewegent a döntés értelmében hátrasorolták a 33. és a 34. helyre, ami azt jelenti, hogy Matteo Trentin (UAE) lett a második, Milan Menten (Lotto DSTNY) meg a harmadik.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
CRITÉRIUM DU DAUPHINÉ (3. szakasz, Monistrol-sur-Loire–Le Coteau, 194 km)

1. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) 4:43:28 óra
2. Matteo Trentin (olasz, UAE) azonos idővel
3. Milan Menten (belga, Lotto DSTNY) a. i.
...53. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i.

ÖSSZETETT
1. Christophe Laporte 12:21:28 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Soudal QuickStep) +11 mp
3. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education) +17 mp
...52. Valter Attila +45 mp

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik