H. Á.
2023.06.06 18:19 Frissítve: 2023.06.07 17:08

Kerékpár: a bukásokkal tarkított 3. etapot is Laporte nyerte a Dauphinén

A Délkelet-Franciaországban zajló Critérium du Dauphiné nyolcnapos országúti kerékpárosverseny harmadik, Monistrol-sur-Loire és Le Coteau közötti 194 kilométer hosszú szakaszán több bukás is borzolta a kedélyeket, s mezőnyhajrá döntött, amelyben az összetettet vezető és az első etapot is megnyerő Christophe Laporte (Jumbo-Visma) diadalmaskodott. Valter Attila a főmezőnnyel együtt az 53. helyen ért célba.

Laporte (sárgában) második szakaszát nyerte meg a Critérium du Dauphinén (Fotó: AFP)

 

A nap, amikor biztosan mezőnyhajrá dönt.

Előzőleg ezt lehetett várni a harmadik szakasztól, amelynek az első bő száz kilométere ugyan több emelkedőt is tartalmazott, ám a második fele az útnak jobbára sík volt, csupán egy kisebb, negyedik kategóriájú emelkedővel. Ennek megfelelően a start után többen is próbálkoztak támadásokkal, de csak Mathieu Burgaudeau lógott meg egyedül, s már hat perc előnye is volt, ám a hegyekből lecsorogva beérték, a folytatásban pedig már nem is akadt vállalkozó szellemű bringás, aki megtámadta volna a mezőnyt.

Bő 50 kilométerrel a vége előtt jött a nap egyetlen részhajrája, amelyet az összetettet vezető Laporte nyert meg a második helyen álló korábbi kétszeres világbajnok Julian Alaphilippe előtt, egy másodperccel növelve az előnyét.

Röviddel a részhajrá után aztán jött a nap első – egyben legnagyobb – bukása, amelyben közel húszan kerültek földre, köztük többek között Alaphilippe is; az astanás Andrej Zejcet leszámítva mindenki folytatni tudta, a kazah feladta a versenyt.

Huszonöt kilométer múlva egy igencsak szűk hídon vezetett át út, ám az első bukásban is érintett Mauri Vansevenant (Soudal QuickStep) újfent a földre került, és ezúttal is folytatni tudta. A nagy tempóval haladó mezőny együtt érkezett az utolsó kilométerekre. A hajrá felvezetését azonban két újabb bukás zavarta némiképpen meg, a másodiknál Jonas Vingegaard-nak nagyot kellett mentenie, hogy kikerülje az előtte földre eső Lawson Craddockot (Jayco AlUla).

A mezőnyhajrát az összetettet is vezető Laporte nyerte meg a kissé szabálytalannak tűnő Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) és az elé vágó ír miatt dühöngő Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) előtt. Nincs kizárva egyébként, hogy Bennettet a szabálytalan manővere miatt utólag hátrasorolják.

Valter Attila a mezőny elején haladva szerencsésen kimaradt a bukásokból, a nap nagy részében a csapattársaival együtt haladt, nyugis, csöndes napot teljesített, s a főmezőnnyel együtt ért a célba az 53. helyen. Összetettben két helyet javítva az 52. helyen áll 45 másodperc hátránnyal.

VALTER GRATULÁL LAPORTE-NAK A CÉLBAN


18.35, FRISSÍTÉS

A versenyigazgatóság döntése értelmében nemcsak Bennettet, hanem Groenewegent is megbüntették. Előbbit a versenyvonalától való túlzott és indokolatlan eltérés miatt, utóbbit pedig minden bizonnyal azért, mert a sprintben vállal veszélyesen arrébb lökte Matevz Govekart (Arkea). Bennettet és Groenewegent a döntés értelmében hátrasorolták a 33. és a 34. helyre, ami azt jelenti, hogy Matteo Trentin (UAE) lett a második, Milan Menten (Lotto DSTNY) meg a harmadik.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
CRITÉRIUM DU DAUPHINÉ (3. szakasz, Monistrol-sur-Loire–Le Coteau, 194 km)

1. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) 4:43:28 óra
2. Matteo Trentin (olasz, UAE) azonos idővel
3. Milan Menten (belga, Lotto DSTNY) a. i.
...53. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i.

ÖSSZETETT
1. Christophe Laporte 12:21:28 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Soudal QuickStep) +11 mp
3. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education) +17 mp
...52. Valter Attila +45 mp

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.