H. Á. 2022.05.13 13:16 Frissítve: 2022.05.13 13:52

Giro: még mindig libabőr! Egy éve szerezte meg Valter a rózsaszín trikót – videó!

Amire valószínűleg csak nagyon kevesen számítottak a magyar kerékpársport történetében, az pont egy éve, 2021. május 13-án valóra vált: Valter Attila első magyarként vehette fel a három nagy kerékpáros-körverseny valamelyikén az összetettet vezetőnek járó megkülönböztető mezt – a tavalyi Giro d'Italia 6. szakaszán a 12. helyen ért célba, amivel Alessandro de Marchitól átvette az élen állónak járó rózsaszín trikót.

 

Egy éve láthattuk rózsaszínben Valtert (Fotó: AFP)

Valter Attila 2020-ban az összetett 27. helyén zárta élete első háromhetes kerékpároskörét, az az évi Girót és a tavalyi versenyen kimondottan jól állt az első napokat követően. Már a negyedik szakaszon is remekül teljesített és történelmet írt, amikor első magyarként viselhetett megkülönböztető mezt a három nagy körverseny valamelyikén: a Piacenza és Sestola közötti távon a 6. helyen ért célba és átvehette a legjobb 25 éven alulinak járó fehér trikót. 

Másnap aztán feljött az összetett negyedik helyére, majd következett a 6. szakasz, amelyen szintet lépett a „csömöri havasokban” edződő Valter, amikor a San Giacomo emelkedőjén 12. helyen ért célba szorosan tapadva az élmenőkre, ami azt eredményezte, hogy az összetett élére tudott állni.

Valter eredményét a Giro közvetítésének olasz adásrendezője is nehezen hitte, a befutó után elsőként nem őt írták ki az összetettet vezető bringásként. A finis videója azóta is fellelhető a videómegosztókon, megtekintése garantáltan libabőrt okoz – hazai kerékpárosberkekben egy éve vált szállóigévé, hogy „A Tissot-n kiírják!”.

Valter Attila a célba érés utáni nyilatkozatában magyarul üzent a szurkolóinak, majd elárulta azt is, az ő fejében már reggel ott motoszkált a gondolat, hogy megszerezheti a Maglia Rosát.

Valter további három szakaszon megőrizte az összetett első helyét és a rózsaszín trikót, amivel valóságos kerékpáros-forradalmat indított el Magyarországon – végül a 14. helyen fejezte be a háromhetes versenyt, amelyet az összetett vezetést Valtertől átvevő kolumbiai Egan Bernal nyert meg.

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.