Giro: még mindig libabőr! Egy éve szerezte meg Valter a rózsaszín trikót – videó!

Vágólapra másolva!
2022.05.13. 13:16
null
Egy éve láthattuk rózsaszínben Valtert (Fotó: AFP)
Amire valószínűleg csak nagyon kevesen számítottak a magyar kerékpársport történetében, az pont egy éve, 2021. május 13-án valóra vált: Valter Attila első magyarként vehette fel a három nagy kerékpáros-körverseny valamelyikén az összetettet vezetőnek járó megkülönböztető mezt – a tavalyi Giro d'Italia 6. szakaszán a 12. helyen ért célba, amivel Alessandro de Marchitól átvette az élen állónak járó rózsaszín trikót.

Valter Attila 2020-ban az összetett 27. helyén zárta élete első háromhetes kerékpároskörét, az az évi Girót és a tavalyi versenyen kimondottan jól állt az első napokat követően. Már a negyedik szakaszon is remekül teljesített és történelmet írt, amikor első magyarként viselhetett megkülönböztető mezt a három nagy körverseny valamelyikén: a Piacenza és Sestola közötti távon a 6. helyen ért célba és átvehette a legjobb 25 éven alulinak járó fehér trikót.

Másnap aztán feljött az összetett negyedik helyére, majd következett a 6. szakasz, amelyen szintet lépett a „csömöri havasokban” edződő Valter, amikor a San Giacomo emelkedőjén 12. helyen ért célba szorosan tapadva az élmenőkre, ami azt eredményezte, hogy az összetett élére tudott állni.

Valter eredményét a Giro közvetítésének olasz adásrendezője is nehezen hitte, a befutó után elsőként nem őt írták ki az összetettet vezető bringásként. A finis videója azóta is fellelhető a videómegosztókon, megtekintése garantáltan libabőrt okoz – hazai kerékpárosberkekben egy éve vált szállóigévé, hogy „A Tissot-n kiírják!”.

Valter Attila a célba érés utáni nyilatkozatában magyarul üzent a szurkolóinak, majd elárulta azt is, az ő fejében már reggel ott motoszkált a gondolat, hogy megszerezheti a Maglia Rosát.

Valter további három szakaszon megőrizte az összetett első helyét és a rózsaszín trikót, amivel valóságos kerékpáros-forradalmat indított el Magyarországon – végül a 14. helyen fejezte be a háromhetes versenyt, amelyet az összetett vezetést Valtertől átvevő kolumbiai Egan Bernal nyert meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik