Giro: Matthews nyerte az újabb sprintet, Fetter defektet kapott

Vágólapra másolva!
2023.05.08. 17:16
null
Matthews (fehérben) lenyomta a hajrában Pedersent (pirosban) (Fotó: Getty Images)
Hétfőn folytatódott a 106. Giro d'Italia, azaz az országúti kerékpárosok olasz körversenye, mégpedig a Vasto és Melfi közötti 213 kilométer hosszú szakasszal, amelyen az ausztrál Michael Matthews nyert Mads Pedersen és Kaden Groves előtt. A mezőny egyetlen magyar szereplője, Fetter Erik defekt miatt szűk 40 kilométerrel a vége előtt leszakadt, a 175. helyen ért célba.

Minden előzetes várakozás szerint a második után a harmadik etapon is jó esély kínálkozott a sprinterek számára, azzal az apró eltéréssel a vasárnaphoz képest, hogy utolsó bő 40 kilométerén egy harmadik és egy negyedik kategóriájú emelkedő várt a mezőnyre – az elméleti esélye megvolt tehát annak, hogy egy jól időzített szökés akár hazaérhet.

Ehhez képest a hivatalos rajt után azonnal a Corratec két bringása a neve ellenére olasz Alexander Konychev és a szerb Veljko Sztojnics próbált szökést kiprovokálni, de senki sem volt vevő a kísérletükre, így magukban indultak neki a 213 kilométeres távnak. A két bátor kerékpáros legnagyobb előnye hét perc is volt már, aztán szép lassan megindult a mezőny, s az emelkedők kezdetén már csak alig több mint egy perc volt az előnyük. Tesszük hozzá gyorsan, ekkor már az egyre jobban rákezdő eső is nehezítette a bringások dolgát, s a nedves aszfalt különösen a lejtmenetben volt veszélyes.

Magyar szempontból különösen rosszul alakult Fetter Eriknek az etap, 38 kilométerrel a vége előtt ugyanis hátsó defektet kapott az emelkedő kezdete után nem sokkal, s bármennyire is igyekezett, már nem tudott visszazárkózni a főmezőnyre.

Nagyjából ekkor bomlott föl az összhang az élen a két csapattárs között, a nagy tempót diktáló mezőny még az első hegyi hajrá előtt beérte mindkettejüket. A harmadik kategóriás hegyet Thibaut Pinot vitte el, átvéve a hegyi trikós különversenyben a vezetést, majd a negyedik kategóriás emelkedő bezsebelésével még növelte is előnyét. A két hajrá között úgy tűnt, hogy a szakaszgyőzelem fő esélyesének tartott Mads Pedersen nem bírja a tempót, de a lejtmenetben csapata, a Trek visszahozta. A nedves aszfalton többen is elestek lefelé – az összetettre is esélyes Joao Almeida 14 kilométerrel a vége előtt csúszott el. A nap második mezőnyhajráját 10 kilométerrel a cél előtt érte el a mezőny, s a rózsaszíntrikós Remco Evenepoel egy másodperccel növelte előnyét az összetettben fő riválisa, Primoz Roglic előtt, miután megnyerte a sprintet a szlovén előtt.

A Melfiben felállított célig vezető kanyargós úton a Trek két emberrel vezette fel a sprintet Pedersennek, ám az ausztrál Michael Matthews jobban bírta a hajrát, és megnyerte a szakaszt. A dán mögött harmadiknak Kaden Groves ért be.

Fetter Erik több mint 15 perces hátránnyal a 175. helyen ért célba, így összetettben a 130. helyre esett vissza.

Az olasz körverseny kedden a Venosa és Lago Laceno közötti 175 kilométeres távval és az idei viadalon először hegyi befutóval folytatódik. A 106. Giro d'Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

GIRO D'ITALIA
3. SZAKASZ (Vasto–Melfi, 216 km, dombos)

1. Michael Matthews (ausztrál, Jayco AlUla) 5:01:41 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.
3. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin Deceuninck) a. i.
...175. Fetter Erik (EOLO-Kométa) 15:11

ÖSSZETETT
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) 10:18:07 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE) 32 mp h.
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 44 mp h.
...130. Fetter Erik (EOLO-Kométa) 17:55 perc hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik