K. G., SZ. ZS. 2021.06.03 19:34 Frissítve: 2021.06.03 22:06

Giro: Marci sokkot kapott, amikor meglátott rózsaszínben – Valter

A Giro két magyar hőse, Valter Attila és Dina Márton egymásból is merítette az erőt a verseny kemény három hete alatt, és jövőre sem adnák alább – főleg, hogy ha minden ideálisan alakul, 2022-ben már tényleg hazánkból rajtolhat el a világ egyik legnagyobb sporteseménye!

Valter Attila a Girón (Fotó: AFP)

 

„Inkább focizzanak, ez egy nagyon nehéz sport!” – üzente Valter Attila a jövő kerékpáros-nemzedékének, általános derültséget kiváltva a csütörtöki sajtótájékoztató valamennyi résztvevőjéből.

A vasárnap zárult Giro d'Italia két magyar hőse, Valter Attila és Dina Márton élménybeszámolóján természetesen csupa komoly téma is szóba került, de a két srác gond nélkül elvitte a hátán a show-t. Az FDJ szenzációs Girót futó, 22 éves bringása, az első héten az összetettet három napon át vezető, végül a versenyt a 14. helyen záró Valter elmondta, amíg él, nem feledi a pillanatot, amikor a hatodik szakasz után átvette a vezetést, kihívták a dobogóra, s ráadták az éllovasnak járó, Olaszországban „szent ereklyének” számító rózsaszín trikót. Főleg, hogy a pódiumról pont megpillantotta a szenzációs fejleményekkel csak ott és akkor szembesülő Dina Mártont, meg az ő teljesen elképedt arcát:

„Láttam Marcin, hogy kisebb sokkot kapott… Aztán egyszerre kitört belőlünk az öröm, diadalittasan odaüvöltöttünk egymásnak – hogy pontosan mit, sajnos nem idézhetem szó szerint, nem sajtóképes…”

A magyar főszponzorral is bíró Eolo-Kometa élete első háromhetesét sikeresen teljesítő, az eredeti 184 indulóból a 100. helyen záró versenyzője, Dina Márton csatlakozott jó barátjához.

Dina Márton és Valter Attila

„A mi csapatunknak az a szakasz nem sikerült jól, a társaim így valamennyien roppant fancsali képpel ücsörögtek a csapatbuszban. Eleinte volt is egy kis lelkiismeret-furdalásom, hogy én meg egész nap csak vigyorgok – de hát istenem, ha az ember gyerekkori barátja felveheti a rózsaszín trikót, nem fog szomorkodni! Annyira boldog voltam, olyan sokat jelentett Ati sikere, mintha én nyertem volna a szakaszt aznap” – ecsetelte mosolyogva Dina, aki később a Nemzeti Sportnak adott értékelésében elmondta, azt kapta a Girótól, amit előzetesen várt; az egyéni teljesítménye lehetett volna jobb is, de rosszabb is – élete első háromheteséről így is rengeteg tapasztalattal érkezett haza, amelyeket igyekszik hasznosítani a jövőben is.

Ha minden jól alakul, a két jó barát jövőre is együtt tekerhet a Girón, méghozzá budapesti rajttal. A sajtóeseményen Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos bejelentette, az olasz szervezőkkel történt puhatolózó tárgyalások után már konkrét lépések is történtek a tavalyra tervezett, végül a pandémia miatt meghiúsuló magyarországi „Grande Partenza” pótlásáról: kormány-előterjesztést dolgoztak ki a rajt és az első három szakasz itthoni megrendezéséről, a kormány részéről tavalyra tervezett források változatlanul rendelkezésre állnak. Révész szerint a 2022-es „Nagy Rajt” a tavalyinál sokkal perspektivikusabb lehet, igazi népünnepély, hiszen ideális esetben akár négy magyar versenyző is ott lehet, élükön legújabb sztárunkkal, Valter Attilával.

2021.08.17 20:18:58

Kerékpár KOHÁN GERGELY

A francia–holland família története olyan, mint egy tündérmese, a kerékpársport egyedülálló családregénye.

2021.06.28 16:40:24

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2021.05.31 22:57:47

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Díszkivilágításba borult a Puskás Aréna, egy cukrászda Valter-süteménnyel állt elő.

2021.05.25 23:07:57

Kerékpár DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Hozzáértők szerint az, hogy Valter napokig viselhette a maglia rosát, a rózsaszín trikót, szakmai szempontból még Bodrogi egykori hőstetteit (két vb-érem, szakaszdobogó a Tour de France-on) is felülmúlja.