Giro: hazaért a szökés, De Bondt ünnepelhetett Trevisóban

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2022.05.26. 17:19
null
Dries De Bondt (Fotó: Getty Images)
Az Olasz körverseny 18. etapján meglepetésre hazaért a szakasz elején kialakult négyfős elmenés, Dries De Bondt nyolc évvel az után, hogy egy balesetben kis híján életét vesztette, élete első szakaszsikerét ünnepelhette háromhetes körversenyen. Valter Attiláék ezúttal 6. helyhez segítették Arnaud Démare-t.


Még el sem kezdődött a csütörtöki etap, máris rossz hírek érkeztek. Noha a 17. szakasz után mindenki azt elemezgette, hogy a fő riválisoktól több mint egy percet kapó Joao Almeida még így is abszolút versenyben van az összetettben – főleg, hogy kiváló időfutamos, márpedig a záró etap egyéni időfutam lesz Veronában –, szerdáról csütörtökre virradó éjszaka rosszul érezte magát, reggelre pedig pozitív lett a koronavírustesztje. Az Emirates portugál klasszisa így a negyedik helyről volt kénytelen feladni a viadalt, ezzel együtt a fehér trikója is ugrott, pedig több mint 10 és fél perccel vezette a fiatalok versenyét.

A záró hét legkönnyebbnek ígérkező napja várt a mezőnyre Borgo Valsugana és Treviso között, a rövid, 156 kilométeres, két negyedik kategóriás hegyecskét tartalmazó szakaszon a versenyzők rápihenhettek volna a következő két kőkemény hegyi etapra. Volna – mert a szökevények gondoskodtak róla, hogy minden legyen, csak könnyű nem...

Rögtön az éles rajt után beindultak a támadások, mindössze néhány kilométer kellett, hogy egy négyfős csoport sikerrel járjon: Magnus Cort, Edoardo Affini, Davide Gabburo és Dries De Bondt kvartettje tudott elszakadni a többiektől. Ekkor valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy ez a szökés haza is érhet, ám a szökevények végig jól dolgoztak együtt, s hiába a relatíve kevés, két perc körül mozgó előnyük, miután az utolsó 10 km-re is perc fölötti előnnyel fordultak rá, és nem lassítottak, egyértelművé vált, akár megcsinálhatják.

Közben a korábbi rózsaszín trikós Juan Pedro Lópeznek felemásan alakult a napja. A fiatal spanyol Almeida kiszállásával a fehér trikóban vághatott neki a szakasznak, ám valamit nagyon elmértek, csúnyán lemaradt még az üldözőbolyhoz képest is, így az összetettben helyet is cserélt Peák Barnabás csapattársával, a veterán Domenico Pozzovivóval.

Ezzel együtt a mezőny sem taktikázott jól, nem tudták beérni a négy partizánt, így bármennyire is valószínűtlennek tűnt, ismét hazaért a szökés a Girón. A végén a szökésekben élen járó Alpecin-Fenix belga versenyzője örülhetett: Dries De Bondt Affinit és az ebből a négyesből favoritnak tűnő Cortot is lehajrázta, így nyolc évvel azután, hogy 2014-ben egy belga versenyen falnak rohant, és 13 napig kómában feküdt élet-halál között, pályafutása első háromhetes szakaszgyőzelmét ünnepelhette a világ egyik legnagyobb versenyén!

Mögöttük a bolyban az összetett-2. Jai Hindleynek akadtak műszaki problémái a legvégén, defektet kapott, ám mivel az utolsó három kilométeren belül történt, a szabályok értelmében megkapta az azonos időt, így továbbra is csupán három másodperccel van lemaradva a rózsaszín trikós Richard Carapaztól.

Az Arnaud Démare-ért ezúttal is nagyot melózó, egy darabon a mezőnyt is húzó Valter Attila 2:57 perces hátránnyal jött meg, Démare három szakaszsikere után ismét hozott egy remek hatodik helyet.

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA

18. szakasz, Borgo Valsugana-Treviso, 152 km
1. Dries De Bondt (belga, Alpecin-Fenix) 3:21:21 óra
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Magnus Cort Nielsen (dán, EF Education-EasyPost) a. i.
...94. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:57 perc hátrány
...128. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 4:57 p h.
...137. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 7:31 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 76:41:15 óra
2. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 3 mp h.
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 1:05 p h.
...41. Valter 2:04:19 óra h.
...81. Fetter 3:17:06 ó h.
...114. Peák 4:20:53 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik