Giro: Froome-siker a királyetapon, élre állt az összetettben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.25. 17:08
null
Froome óriási sikert aratott a királyszakaszon (Fotó: Twitter/Team Sky)
Chris Froome nyerte meg a 2018-as olasz országúti kerékpáros-körverseny rendkívül izgalmas királyszakaszát. A Giro d’Italia 19. etapján az eddigi összetett éllovas Simon Yates teljesen elszállt, Froome pedig több mint három percet adott a címvédő Tom Dumoulinnek, így az utolsó előtti szakaszon – pályafutása során először – felveheti a maglia rosát, azaz a rózsaszín trikót.

Etna ide, Zoncolan oda, a 2018-as Giro királyszakaszát pénteken rendezték meg: Venaria Reale és Bardonecchia között 184 kilométer és négy hegy várt a versenyzőkre.

A rózsaszín trikós Simon Yates csapata, a Mitchelton-Scott diktálta a tempót az etap elején, így hiába próbálkoztak a szökevények, egy percnél nagyobb előnyre nem tudtak szert tenni. Az első emelkedő, a második kategóriás Colle del Lys után indult be igazán az üldözés, a Colle delle Finestre előtt pedig szinte teljesen elfogyott a szökevények előnye.

Következett tehát a Finestre, amelynek megnyeréséért a 45 pont mellett a Cima Coppi-díj is járt, hiszen a maga 2178 méterével ez volt az idei Giro legmagasabb csúcsa.

A 18 kilométer hosszú Finestrén – melynek utolsó kilenc kilométeren murvás volt az út – az összetett esélyesek csoportjának vezetését átvette a Sky. Chris Froome csapata gyorsan befogta a szökevényeket, majd tovább fokozta a tempót, amelyet Simon Yates nem bírt – a csütörtöki kisebb megingást leszámítva eddig ellenállhatatlannak tűnő brit megrogyott és teljesen leszakadt riválisaitól.

Giro d'Italia on Twitter

JUST EPIC! #Giro101 #Giro



Nyolcvan kilométerrel a vége előtt, a Finestre murvás részen Froome egyedül indított támadást, ezzel meglepte Tom Dumoulinéket, így az esélyesek csoportjából senki sem tudott vele tartani. Froome folyamatosan növelte az előnyét, a csúcsra közel egy perccel a többiek előtt ért fel, így a Zoncolan megnyerése után a Cima Coppi-díjat is bezsebelte.

A Tour de France és a Vuelta címvédője a lejtmenetben, majd a harmadik kategóriás Sestriere-en tovább hizlalta a fórját, sőt, virtuálisan a rózsaszín trikót is átvette, hiszen három perc fölé nőtt az előnye Dumoulin (és a csoportjában lévő Thibaut Pinot, Richard Carapaz, valamint Miguel Ángel López) előtt.

Froome az utolsó emelkedőt, az első kategóriás Monte Jafferau-t közel három és fél perces vezetéssel kezdhette el, ráadásul mögötte beindultak a támadások: Pinot, majd a két dél-amerikai is betámadta Dumoulint, a holland azonban a saját tempójában mindig visszakapaszkodott.

Az elképesztő teljesítményt nyújtó, 80 kilométert egyedül az élen tekerő Froome végül senkitől sem zavartatva megnyerte az etapot, s mivel Dumoulinnek közel három és fél percet adott, pályafutása során először felveheti a rózsaszín trikót.

Giro d'Italia on Twitter

The new Maglia Rosa: @chrisfroome! | La nuova Maglia Rosa: @chrisfroome | La nueva Maglia Rosa @chrisfroome! #Giro101 #Giro



Simon Yates végül 38:51 perc hátrányban ért célba Froome-hoz képest, így minden esélyét elveszítette a rózsaszín trikóra.

Szombaton a Susa és Cervinia közötti 214 kilométeres hegyi szakasz vár a versenyzőkre, s amennyiben Froome megőrzi a 40 másodperces előnyét Dumoulin előtt, akkor vasárnap győzelmet ünnepelhet Rómában.

A szakasz összefoglalója

GIRO D’ITALIA 2018
19. SZAKASZ, VENARIA REALE–BARDONECCHIA (184 KM)

1. Chris Froome (brit, Sky) 5:12:26 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) 3:00 perc hátrány
3. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 3:07 p h.
4. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 3:12 p h.
5. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 3:23 p h.

11. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 8:29 p h.

79. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 38:51 p h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Froome 80:21:59 óra
2. Dumoulin 40 mp h.
3. Pinot 4:17 p h.
4. López 4:57 p h.
5. Carapaz 5:44 p h.
6. Pozzovivo 8:03 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik